Åh nej – ikke EU

EU-MONSTERET. Journalisten bragte i nummer 08/2009 en særdeles interessant artikel om danske mediers dækning af den Europæiske Union: "Åh nej - ikke EU".

EU-MONSTERET. Journalisten bragte i nummer 08/2009 en særdeles interessant artikel om danske mediers dækning af den Europæiske Union: "Åh nej – ikke EU".
Melodien er, at danske medieforbrugere ikke gider høre om EU, selv om de godt ved, at det er vigtigt. Samtidig lader Folketingets politikere, som om det stadig er dem, der tager de væsentligste beslutninger. Og endelig egner EU's kompleksitet sig dårligt til journalisternes fortælleteknikker. EU er VMK-stof: vigtigt, men kedeligt.
Problemets essens og omfang er bedst sammenfattet i Seidenfaden-citatet: "Vi har et fundamentalt strukturelt problem mellem EU og pressen." Helt korrekt – og det gælder i øvrigt ikke kun Danmark.
Journalistens artikel fokuserer på antallet af danske korrespondenter i Bruxelles og på valget til Europa-Parlamentet. Jeg er uenig i, at danske medier ikke har dækket valget i tilstrækkeligt omfang eller tilstrækkeligt godt, men overordnet set er Journalistens diagnose korrekt.
Jeg mener heller ikke, at antallet af korrespondenter er det eneste eller det væsentligste kriterium for danske mediers dækning af EU. Uden at forklejne korrespondenterne kan der også produceres god EU-journalistik med base i Danmark – eventuelt via kortere besøg i Bruxelles, Luxembourg eller Strasbourg. Den Europæiske Union er, som Seidenfaden også nævner, et eldorado af kilder.

Artiklen har ikke mange forslag til, hvordan det strukturelle problem håndteres. En mulighed er øget samarbejde mellem medier. Nogle danske dagblade samarbejder allerede om forbrugs- og erhvervsstof på internettet (Forbrug på nettet, Erhverv på nettet). Hvorfor ikke EU på nettet? En journalistisk portal med nyheder, baggrund og debat – til det mindretal af læsere, som stadig gider. Domænenavnet Eupn.dk er formentlig ledigt.
En anden udfordring er videreuddannelse. EU er komplekst og kedeligt, også for journalister at sætte sig ind i. Og det er et fuldtidsjob at holde sig orienteret om EU's udvikling. Men det er nok også nødvendigt at skabe en bedre mekanisme for løbende EU-opdatering for danske journalister, hvis den daglige dækning af monsteret nede i Bruxelles skal forbedres. •

Jakob Bork (DJ), European Journalism Centre, Bruxelles

0 Kommentarer