Afspadseringspukkel på Børsen: Ca. 2.400 timer til gode

»Børsen har en stærk økonomi, så det vil ikke volde problemer,« siger avisens tillidsmand om de mange timers merarbejde, som nu skal afspadseres eller udbetales. Det sker, efter at en voldgiftssag har afgjort, at det ikke er i orden, at medarbejderne i tre måneder selv har betalt deres frokostpause

Sidste år opsagde Børsens ledelse den daglige halve times betalte frokostpause, som igennem årtier har eksisteret på avisen. Siden marts i år har Børsens medarbejdere derfor selv betalt deres daglige frokostpause.

Men i sidste uge gav domsmanden i en voldgiftssag medarbejderne på Børsen medhold i, at ledelsen ikke havde ret til at afskaffe den betalte pause uden deres samtykke. Afgørelsen slår fast, at overenskomstens bestemmelse om ugentlig arbejdstid skal forstås sådan, at frokosten er inkluderet i arbejdstiden.

Fra 1. juni går man derfor tilbage til den gamle praksis, hvor bladet betaler løn til medarbejderne i den halve time dagligt, hvor de spiser frokost.

»Det svarer til en reallønsnedgang på syv procent, hvis vi skulle lægge vores frokostpause uden for den betalte arbejdstid, så afgørelsen har selvfølgelig stor betydning. Det er en skelsættende og meget væsentlig sag, som forbundet heldigvis har vundet,« siger Peter Buck Rasmussen, tillidsrepræsentant på Børsen.

Alle har arbejdet 48 timer for meget

Afgørelsen efterlader ledelsen på Børsen med en afspadseringspukkel, som nu skal afvikles.

I de 13 uger fra 1. marts til 1. juni 2015 har de cirka 50 fastansatte medlemmer af Børsens redaktionelle medarbejderforening hver uge arbejdet 2,5 timer for meget. Rundt regnet svarer det til 32,5 timer per medarbejder. Men det er ikke gjort med det, fortæller Peter Buck Rasmussen:

»Ifølge overenskomsten får man sit tilgodehavende ganget med halvanden. Hver time, man har arbejdet for meget, bliver altså til halvanden time, som enten kan afvikles som afspadsering eller ekstrabetaling for merarbejde,« siger han.

Dermed bliver det reelt cirka 48 timer, som hver medarbejder har arbejdet for meget i perioden – eller cirka 2.400 timer i alt for den samlede medarbejderstab.

»Det planlægger vi os ud af«

Peter Buck Rasmussen fortæller, at det ifølge overenskomsten er op til den enkelte medarbejder selv at vælge, om man vil afspadsere eller have betaling for ekstraarbejdet.

»Jeg har ingen fornemmelse af, hvor mange der vil det ene eller det andet endnu. Processen er ikke så langt fremskredet,« siger han.

Det bliver vel hurtigt til lidt af en udskrivning, hvis de fleste vil have betaling?

»Man skal jo også huske, at de har fået merarbejde fra alle fastansatte i en periode på tre måneder. Og Børsen har en stærk økonomi, så det vil ikke volde problemer,« siger Peter Buck Rasmussen, som heller ikke forventer, det vil skabe praktiske problemer, hvis de mange timers ekstra arbejde skal afvikles som afspadsering:

»Det planlægger vi os ud af,« lyder det.

 

0 Kommentarer