Det er ikke sikkert, at navnet Hajo Seppelt ringer den store klokke i Danmark.
Men det burde det måske gøre.
Den tyske sportsjournalist er nemlig havnet midt i et stort spil om pressefrihed, VM i fodbold og doping.
I 2014 var Hajo Seppelt en af hovedmændene bag afsløringen om, at Rusland havde et statsstøttet dopingprogram. En afsløring, der fik den internationale antidopingorganisation WADA til at undersøge russernes metoder. Organisationen endte med at validere Seppelts journalistik og bandlyse Ruslands Olympiske Komité at deltage til Vinter-OL i 2018.
Det har ikke været populært i Rusland. Og derfor er Hajo Seppelt, på trods af at han er akkrediteret som journalist af FIFA, ikke rejst til Rusland for at dække VM-slutrunden i fodbold.
”Ifølge de tyske myndigheder ville det være et meget risikabelt skridt for mig at tage til Rusland. Så efter samtaler med dem har det tyske udenringsministerium, ARD og jeg til sidst besluttet, at jeg ikke skal tage til Rusland,” siger Hajo Seppelt.
ARD er en sammenslutning af offentlige radio- og tv-stationer i Tyskland.
”Der er to ting, jeg skal være bekymret for ifølge myndighederne. Den første er, at Rusland har annonceret, at jeg vil blive afhørt, hvis jeg kommer til Rusland,” siger han og fortæller, at han ifølge myndighederne vil blive anholdt og afhørt i forbindelse med sagen mod Grigory Rodchenkov, der i mange år stod i spidsen for Ruslands antidopingindsats, men samtidig også det statsstøttede russiske dopingprogram.
”Jeg kan blive angrebet af russiske privatpersoner”
Rodchenkov er hovedpersonen i den Oscar-vindende dokumentar 'Ikaros' og er flygtet til USA, hvor han er gået under jorden i landets vidnebeskyttelsesprogram efter at have vidnet om Ruslands sløring af dopingprøver ved både Vinter-OL i Socchi i 2014 og OL i 2016.
”Vi ved ikke præcis, hvad de vil bruge mig til. Der er blevet sendt juridiske dokumenter fra den russiske regering til Tyskland sidste år, hvor de spurgte efter samarbejde for at få fat i mig. Det afvisteTyskland. Det kunne måske ende med, at jeg ville gå fra at være vidne til at være anklaget,” siger Hajo Seppelt og tilføjer:
”Myndighederne vurderer også, at jeg kan blive angrebet af russiske privatpersoner. De kunne ikke evaluere den præcise risiko, så de har kommanderet mig til at blive i Tyskland. Jeg vil dog ikke sige, at jeg er bange for at tage af sted. Men de er bange. Og ARD må selvfølgelig garantere for deres medarbejderes sikkerhed. Derfor kan jeg fuldt ud forstå, at jeg ikke skal af sted, og det støtter jeg,” siger han.
Fik først visum efter pres fra FIFA og Merkel
Inden VM har russerne også aktivt forsøgt at blokere Hajo Seppelt fra at tage til VM.
Da han søgte om visum til Rusland, nægtede landet ham det i første omgang. Først efter pres fra både FIFA og den tyske kansler, Angela Merkel, fik Hajo Seppelt et russisk visum.
”Det truer kernen i vores profession. De nægter mig visum og truer med at blive en del af en undersøgelse i Rusland. Sportsjournalistik er politisk, og det er folk nødt til at forstå,” siger Hajo Seppelt.
Så Rusland er lykkedes med at presse dig til ikke at tage af sted?
”Én ting er klart. At stå over for sådan nogle udfordringer er en virkelig stor udfordring for journalistikken i kontekst af VM i fodbold. Det er aldrig sket før. Sportsforbundene og politikerne er nødt til at få meget bedre garantier for, at pressefriheden og ytringsfriheden er sikret før et VM. Det bør være den højeste prioritet. Når trusler og ricisi er så markante, så er vi nødt til at nå til den konklusion,” siger han.
Hajo Seppelt er samtidig kritisk over for den Internationale Sammenslutning af Sportsjournalister, AIPS. Han undrer sig over, at de ikke offentligt har kritiseret Rusland i hans sag.
”Jeg undrer mig over, hvorfor de aldrig har taget kontakt til mig. Jeg har aldrig hørt et ord fra dem. Det synes jeg er meget sigende og lamslående. Vi har som sportsjournalister brug for meget bedre organisering på internationalt plan,” siger han.
Journalisten har skrevet til AIPS for at få svar på kritikken. AIPS er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Sæt fokus på menneskerettigheder og homoseksuelle
Hajo Seppelt er klar over, at det kan være svært at dække VM i Rusland kritisk.
”Da vi lavede vores undersøgelse i 2014, gik vi under radaren. Ingen var interesserede i doping dengang. Det var ret nemt at arbejde i Rusland dengang, og vi følte os ikke overvågede. Efterfølgende ændrede det sig,” siger Hajo Seppelt.
Han peger på, at russiske journalister efter VM eksempelvis kan være truet, hvis de dækker kritisk.
”Den meget kedelige besked er, at folk er ved at blive bevidste om, at det kan have konsekvenser at dække omstændighederne for VM kritisk,” siger han.
”Og vi ved, at russiske journalister før har betalt med deres liv. Det sætter igen de uforståeligt dårlige forhold for den frie presse i Rusland under lys.”
Men han tror alligevel, at særligt vestlige journalister har en journalistisk mulighed under VM, som de skal gribe.
”Jeg tror ikke, at Hr. Putin vil risikere negativ opmærksomhed under VM. Jeg kan forestille mig, at der er en form for beskyttelse over for udenlandske journalister under VM,” siger han.
”Det vil være godt at bruge VM til at sætte emner som ytringsfrihed, pressefrihed og menneskerettigheder i fokus. Hvordan de behandler homoseksuelle, er også nødt til at blive dækket, så du kan få et billede, der ikke er det samme som det, Hr. Putin og hans slæng ønsker at male,” siger Hajo Seppelt.
Sportsjournalistik er ikke ”grønt græs og underholdning”
Det er ikke ensbetydende med, at danske journalister ved VM eksempelvis kun skal være negative, siger Hajo Seppelt.
”Der kan sagtens være interessante, positive historier om Rusland. Men det er vigtigt at huske, at fodbold ikke bare handler om fodbold. Det er altid meget mere. Du skal se de socioøkonomiske og politiske sammenhænge til sporten. Hvis du er i Rusland, er du nødt til at have fokus på det,” siger han og tilføjer:
”Du skal være forsigtig og meget opmærksom. Og journalisterne skal forstå, hvornår folk forsøger at instrumentalisere dem til propagandaformål,” siger han.
”Sportsjournalistik handler ikke om at få billetter og gode hoteller og rabat på rejser. Det skal være politisk. Og man er nødt til at forstå, at det ikke er grønt græs og underholdning. Det handler om hårde politiske og sociale emner,” siger han.
Ruslands ambassade: Bliv ikke forført af Hr. Seppelts kunstige ”heltemod”
Journalisten har også skrevet til den russiske ambassade for at høre, hvad de siger til Hajo Seppelts kritik af forholdene i Rusland.
Vi har skrevet følgende til den russiske ambassade:
”Han blev nægtet visum til Rusland, før han efter pres fra FIFA og Angela Merkel fik det alligevel. Men de tyske myndigheder har nu anbefalet ham ikke at tage til Rusland, fordi de frygter for hans sikkerhed, og han måske bliver anholdt. Han siger også, at manglen på pressefrihed er et stort problem for VM. Har I nogen kommentarer til hans kritik?”
På mail har den russiske ambassade svaret:
”Sand journalistik har ikke noget at gøre med politiserende kommentarer. Hr. Seppelt mangler mod til at undersøge masseepedemien af astma blandt vestlige sportsmænd, som uforklarligt bliver tolereret af WADA, der tillader dem at bruge forbudte midler, når de konkurrerer. Men han mener, han har nok autoritet til at belære Rusland om antidoping-åbenhed og fairness og foreslår boykot og bandlysninger af alle slags russiske sportsbegivenheder og russisk sport. Bliv ikke forført af Hr. Seppelts kunstige ”heltemod”, tag selv til Rusland og undersøg, om der er problemer med pressefriheden ved VM. Så vil Seppelts fremstilling som ”Kremls undertrykte offer” med det samme miste sin glans.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.