Afskaf dansk mediestøtte til Facebook

Når staten giver støtte til medierne, må man formode, at det er en demokratisk ret at blande sig i debatten i disse medier.

Når staten giver støtte til medierne, må man formode, at det er en demokratisk ret at blande sig i debatten i disse medier.

Jeg er selvfølgelig helt med på, at medierne har ret og pligt til at redigere – også i debatten. Men jeg synes, det er problematisk, at jeg – for overhovedet at have en mulighed for at komme til orde – skal være kunde ved et stort børsnoteret amerikansk selskab, Facebook, der fungerer som identifikationsfilter.

Når jeg opretter mig som "kunde" hos Facebook for at blive accepteret i debatten hos en avis, overtager Facebook retten til det stof, jeg leverer via min profil. Det accepterer jeg ved indmeldelse på Facebook, der også har retten til at sælge oplysninger om mig og mit mønster på nettet til potentielle kunder.
Der er en ekstra baggrund for min kritik:

Det såkaldte Dyremose-udvalg arbejdede flittigt på at gennemgå den danske mediestøtte, og resultatet var et forslag om at støtte indholdet i medierne frem for udbringning af aviser. Det er ganske klogt på et tidspunkt, hvor avisernes oplag falder – og det havde såmænd været ganske fornuftigt under alle omstændigheder. Det er dejligt at have fokus på indhold frem for udbringning, om end det naturligvis er vigtigt, at indholdet sikres at komme frem til mediebrugerne. Demokratistøtte blev også et flittigt brugt ord, og det er jo smukt og godt, men et eller andet sted synes jeg, det halter lidt. For hvis indholdet i de støttede medier ikke kan debatteres offentligt, uden at jeg skal støtte Facebook, så mener jeg faktisk ikke, at de pågældende medier skal have dansk statsstøtte.

Facebook er langtfra en passiv faktor i forhold til den danske medieøkonomi. Indirekte bliver mit indkøbsmønster måske ændret af, at jeg gerne vil deltage i en debat på Morgenavisen Jyllands-Postens hjemmeside. Når Facebook sælger informationer om mig til en række firmaer, får jeg måske tilbud direkte fra en af disse annoncører – og JP's annoncører får mindre gennemslagskraft. Det kan betyde, at JP's egne betalende annoncører holder op med at annoncere hos Jyllands-Posten. Måske vælger de sågar at bruge Facebook.

Med andre ord: Brugen af Facebook kan for mediernes vedkommende være direkte dumt ud fra et økonomisk synspunkt.
Nu er JP/Politikens hus jo ikke ligefrem et af de mest nødlidende, men for eksempel Fynske Medier har lige været igennem endnu en fyringsrunde. Også her skal jeg være kunde hos Facebook for at deltage i nettets debat.

Nej – jeg er ikke maskinstormer! Jeg synes, at der på nettet er masser af spændende muligheder. Men jeg synes bare, man skal bruge det med omtanke. Jeg er helt med på, at nettets debat skal styres. Der er steder med fri debat uden filter, og det kan godt være, det er det mest demokratiske, men langt de fleste steder er standarden ganske enkelt for lav. Jeg tror på den redigerede virkelighed – jeg har tillid til, at de danske medier er gode til at vælge for mig. Ikke nok så mange søgemaskiner og sociale netværk kan give mig det samme, som de redigerede medier kan. Gennem dem får jeg noget at vide, som jeg ikke vidste, jeg manglede at få at vide.

Jeg har kort sagt så stor tillid til de danske medier, at jeg tror, at de nemt kan udvikle måder, hvorpå brugerne kan validere sig uden en Facebook-profil.

– Lars Lindskov, formand for pressefotografforbundet

5 Kommentarer

Ole Knudsen
7. DECEMBER 2012
Re: Afskaf dansk mediestøtte til Facebook

http://openid.net/

Sværere er det ikke. 

Niels Riis Ebbesen
1. NOVEMBER 2012
Re: Afskaf dansk mediestøtte til Facebook

Fjæsbog er ikke nogen garanti for, at en debattør er den som han udgiver sig for at være, man kan meget nemt oprette fake identiteter på Fjæsbog, og hvis man så poster sine indlæg gennem TOR-netværket, så er man umulig at spore.

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen 

Niels-Erik Sørensen
1. NOVEMBER 2012
Re: Afskaf dansk mediestøtte til Facebook

Tak Lars for at tage et vigtigt emne op.
Måske også lidt modigt, da mange jo stadig mener, at vi alle skal på Facebook, da det er der, det sker.
(Indtil det sker et andet sted - og så er vi selvfølgelig der :-)

Medier, der modtager statsstøtte, bør  ikke kunne kræve medlemskab af Facebook eller andre firmaer, foreninger osv. for at borgerne kan få adgang til at indtaste kommentarer.

Validering af brugere kan man let foretage uden at skulle køre omkring Facebook.
En enkel - og brugervenlig - løsning kunne være at tillade indtastning af kommentarer MED eller UDEN brug af Facebook.

Niels Riis Ebbesen
17. OKTOBER 2012
Re: Afskaf dansk mediestøtte til Facebook

Jeg er meget enig, jeg kunne aldrig drømme om at skrive en kommentar til en avisartikel, hvis det kræves, at jeg skal gøre det via Fjæsbog, og det er ikke fordi jeg ikke ønsker at lægge navn til, og stå ved mine skriverier, men udelukkende fordi jeg ikke kan se, at Fjæsbog har nogen relevans i den sammenhæng. Det er i øvrigt meget nemt at oprette en fake profil på Fjæsbog.

Fjæsbog er og bliver en hyggeklub og et tidsfordriv for mennesker, som har alt for meget tid til at gå op i hinandens gøren og laden, og lad den endelig vedblive med at være det.

Og nu mangler vi så bare, at Lars Lindskov ser lyset, så han også går ind for en afskaffelse af mediestøtten og en privatisering af de statsejede medier, så vi i Danmark kan få en fuldstændig fri og uafhængig presse. 

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen 

Pernille Tranberg
17. OKTOBER 2012
Re: Afskaf dansk mediestøtte til Facebook

Du har fuldkommen ret. Men du burde kigge mindst lige så meget på DR. Her har vi med en statsejet institution at gøre, som tvinger danskerne ud på Facebook, hvis man vil deltage i debatten. Journalister på statsejede medier i Frankrig må slet ikke sige ordet FB, fordi det er reklame. Herhjemme siger DR det igen og igen i programmer på radio og tv. Jeg gjorde opmærksom på det her på sitet for over halvandet år siden, men der er ikke sket meget siden (nogle programmer er stoppet med det, andre begyndt med det). Jeg var så i Poul Friis fornylig og gjorde opmærksom på det igen og der var MANGE lyttere der ringede ind og var enige (http://www.dr.dk/P1/P1Formiddag/Udsendelser/2012/08/27113528.htm)

 Der er måske en forklaring: DR og mange andre danskere betragter FB som en social infrastruktur og ikke som en kommerciel virksomhed (som faktisk overtræder europæiske lovgivning) der videresælger vores persondata.  

I forhold til aviserne er det ren dumhed at samarbejde med FB på den måde, vi alle gør. Udover problemet, som du rejser, så videregiver vien masse kundedata til Facebook - også uden at vores brugere ved det. Ved de fleste danskere fx at når de går ind på jp.dk eller b.dk så fortæller jp.dk og b.dk Facebook hvad de læser???

Man kan sammenligne det med free-bølgen for 15-20 år siden. Der hoppede de fleste medier med på tendensen om at alt skulle være gratis på nettet. Det har mange trukket tilbage i dag og fortryder. I dag er de fleste medier hoppet på tendensen med at give FB og Co kundedata. Det tror jeg også mange kommer til at fortryde. 

 kh pernille 

Flere