Afghanske Wahida kommer i praktik på Politiken: “Jeg har det så meget bedre”

Wahida Faizi var modløs, når det kom til hendes fremtid i Danmark, men en praktikordning hos Politiken har givet hende nyt håb

Politiken har ansat den afghanske journalist Wahida Faizi i en praktikordning, mens den 28-årige kvinde er indkvarteret i Sandholm.

28-årige Wahida Faizi arbejdede som journalist i Afghanistan og var koordinator for Afghan Journalists Safety Commitee, hvor hun trænede og underviste kvindelige journalister i sikkerhed, og hun rådgav og underviste både politi og militær i Afghanistan i at beskytte journalister.

I slutningen af august blev Wahida Faizi dog nødt til at efterlade sit liv i Afghanistan og blev evakueret til Danmark, fordi hendes kritik af Taleban havde bragt hende på den militante bevægelses dødsliste.

Da Journalisten mødte hende i København få dage efter hendes ankomst til Danmark, var det med tårer i øjnene, hun forestillede sig en fremtid som afrydder eller pizzabud i Danmark.

Med ordningen hos Politiken har Wahida Faizi fået nyt mod og håb.

”Jeg har det så meget bedre, end da jeg kom til København og ikke troede, jeg ville blive journalist her i Danmark. Men nu hvor jeg har en praktikplads hos Politiken, er jeg så glad, og jeg er sikker på, at jeg kan arbejde som journalist her også,” siger hun.

Vil hjælpe med fodfæste

Wahida Faizi glæde er gengældt hos Politiken, der blev opmærksomme på den afghanske journalists tidligere arbejde og nuværende situation efter Journalistens interview med hende.

”Der opstod en idé om, at vi også i denne særlige situation gerne vil bidrage til det, vi skriver om. Der er næsten 1.000 afghanere, der lige er kommet ud. Vi vil gerne hjælpe, i det omfang vi kan, med at nogle af dem ud på det danske arbejdsmarked, og her var der en, der havde en kobling til vores fag,” siger Martin Aagaard, international redaktør på Politiken.

Folketinget er i gang med en særlov om de afghanere, der er blevet evakueret efter Talebans magtovertagelse. Politiken ville gerne have ansat Wahida Faizi med løn, når den var kommet på plads, men indtil den aftale er landet, har virksomheder kun mulighed for at ansætte asylansøgere i ulønnet praktik ved siden af den interne aktivering på asylcentret. Og den mulighed har Politiken grebet, som Wahida Faizi er på Politiken en gang om ugen imellem hendes danskkurser.

”Vi vil gerne give hende indblik i en dansk journalistisk arbejdsplads og høre om hele måden, hun arbejdede på i Afghanistan. Det er noget, vi aldrig selv vil kunne komme i nærheden af. Vi kan måske også være med til at give hende noget selvtillid i den meget sårbare situation, hun står i på et flygtningecenter,” siger Martin Aagaard.

Hos Politiken håber man, at Wahida Faizi kan bidrage til at holde fokus på, hvordan det går med kvinder i Afghanistan efter Talebans magtovertagelse, samtidig med at Wahida Faizi kan arbejde med både sit engelske og danske.

Lang historie for aktivisme

At tage Wahida Faizi ind som praktikant på avisen er ifølge Martin Aagaard aktivistisk, og det ser Politiken ingen problemer i.

”Politiken har en lang historie for aktivisme. En gang imellem går vi ind og gør noget, som rækker længere end selve journalistikken, og her synes vi, at det ligger lige for,” siger han og tilføjer:

”Vi kan bringe en af de her afghanske flygtninge tættere på arbejdsmarkedet, og vi kan være med til at give hende en smule fodfæste. Vi ved ikke, hvor længe hun skal være der, men vi vil synes, det vil være skønt at kunne hjælpe hende og bruge sit fag i stedet for et ufaglært arbejde, som hun slet ikke har lyst til.”

Wahida Faizi var i Afghanistan en kendt kritiker af Taleban, og det var den kritik, der var med til at få hende på Talebans sorte liste.

Går ikke i kamp mod Taleban

Hendes rolle på Politiken vil dog ikke betyde, at avisen vil droppe sine journalistiske principper om en upartisk dækning.

”Vi går ikke ind i en åben kamp mod Taleban, men vil beskrive forholdene i Afghanistan på en nøgtern måde. Vi kommer også til at kunne tilbyde hende at arbejde med de journalistiske metoder, hvor vi er kritiske, men også fair over for dem, vi beskæftiger os med.”

For Politiken, der ikke har haft nogen journalister i landet under Talebans fremmarch og overtagelse, er Wahida Faizi, hendes viden og netværk en måde at komme tættere på forholdene i landet.

Politiken har for nuværende vurderet, at det er for farligt at være til stede i landet, hvor over 70 procent af medierne er lukket i løbet af de seneste to måneder, og hvor der har været flere eksempler på, at Taleban har overfaldet journalister.

”Men jeg vil tro, at vi på et tidspunkt vender tilbage, alt efter hvilke vilkår, man kan arbejde under med Taleban ved magten,” siger Martin Aagaard.

0 Kommentarer

Læs også

Wahida Faizi har vundet flere priser for sin journalistik og har uddannet og trænet kvindelige journalister, politi og militær i Afghanistan.

Wahida var stjerne-journalist i Kabul. Nu frygter hun for sin fremtid i Danmark

06. SEPTEMBER 2021
Afghanske medier lukker og censurerer sig selv: ”Det er deres død”

Afghanske medier lukker og censurerer sig selv: ”Det er deres død”

15. OKTOBER 2021