Afghansk journalist risikerer henrettelse

En 23-årig journalist i Afghanistan og medarbejder ved avisen Jahan-e-Naw risikerer henrettelse, oplyser Reporter Sans Frontiéres. Mullahernes Råd anklager ham for blasfemi efter artikler om kvinders stilling i samfundet.

En 23-årig journalist i Afghanistan og medarbejder ved avisen Jahan-e-Naw risikerer henrettelse, oplyser Reporter Sans Frontiéres. Mullahernes Råd anklager ham for blasfemi efter artikler om kvinders stilling i samfundet.

Organisationen Reporters without Borders/Reporters Sans Frontiéres, der har hjemsted i Frankrig, er dybt bekymret for udviklingen i landet og det stigende pres på myndighederne, som udøves af de stærkt konservative religiøse ledere. I det seneste tilfælde har den 23-årige Sayed Perwiz Kambakhsh været fængslet siden slutningen af oktober, og Mullahernes Råd kræver nu, at han henrettes for at have krænket islam.

»Kravet om dødsstraf til Kambaksh vidner om den stigende indflydelse, som fundamentalistiske grupper har på den intellektuelle debat," siger organisationen og tilføjer:
»Anklagerne om blasfemi er et dårligt camoufleret forsøg på at skjule de lokale myndigheders ønske om at begrænse pressefriheden.«
Sayed Perwiz Kambakhsh blev anholdt den 27. oktober som følge af artikler om kvinders stilling i muslimske samfund, som blev fundet i hans hjem.

Hans bror, Sayed Yaqub Ibrahimi, der også er journalist, har over for Reporters Sans Frontiéres sagt, at anholdelsen var ulovlig, fordi enhver sag, der vedrører pressen, altid skal høres ved landets særlige medie-evaluerings kommission – inden sagen overbringes til domstolene.
Broderen er i øvrigt kendt for at have skrevet flere kritiske artikler om lokale krigsherrer for Institute for War and Peace Reporting, og the Committee to Protect Journalists, CPJ, antager, at anholdelsen kan være en ren skinmanøvre for at tvinge Sayed Yaqub Ibrahimi til tavshed.

Reporters Sans Frontiéres appellerer nu til det internationale samfund om at gå i forbøn hos den afghanske regering og søge en frigivelse af Kambakhsh og andre anholdte.

Fox News skriver også om sagen. Læs her

Yderligere opysninger via Reporters Sans Frontiéres' kontor i Canada. E-mail: rsfcanada@rsf.org

0 Kommentarer