search

Afghaner-Løkke

2001

2001
I virkeligheden hedder han Osama bin Løkke, hans parti Fundamentet og i nærmeste fremtid bliver der udstedt en Fatwa mod Niels Helveg Petersen og Villy Søvndal.

Reaktionerne over et 13 år gammelt billede af Venstres Lars Løkke Rasmussen har vakt (undskyld klichéen) røre i andedammen. Her står en af Danmarks håbefulde unge politikere iført pyjamaslignende gevandter og AK47. Han smiler blandt sine muslimske venner og symboliserer den danske højrefløjs uhæmmede støtte til de afghanske fundamentalister i 1980erne.

Hvad bilder han sig ind?

Manden med det trætte efternavn, SF-politiker Villy Søvndal, kræver Politiets Efterretnings Tjeneste sat på sagen. Og vil have bin Løkke til at undskylde sin fraternisering med de kommende terrorister, der lagde World Trade Center i grus. En tidligere udenrigsminister kalder det "en fejl", at vi støttede afghanernes kamp mod Sovjets besættelseshær.

Ekstra Bladet skriver en leder og kalder Løkke Rasmussens indsats for afghanerne "popsmart". Ifølge Ekstra Bladet tog den unge Rasmussen kun til Afghanistan, fordi der var stemmer i det.

 

1979
Da jeg var meget ung, var en afghaner noget man tog på. Det var også det bedste at ryge, især sort. Men i 1979, den vinter hvor kollektivet Stjerneklar lige var rykket ud af København for at realisere sig selv i det fynske bondeland, kom Afghanistan for alvor ind i min bevidsthed som andet end leverandør af den gode rygeklump. Jeg husker de flimrende s/h billeder af sovjetiske tanks rulle ind over grænsen og danskernes tv-skærme. Jeg husker den vrede, jeg følte over endnu engang at se en supermagt tromle et folk ned.

Men jeg husker også den larmende tavshed, der var på den etablerede danske venstrefløj den-gang. Ikke mange demonstrationer og resolutioner mod supermagtens overgreb, de sad jo ellers så løst hos den kommunistiske/socialistiske elite i de år.

 

1988
I bil, til fods, på æselryg går det ind mod Kandan, en landsby i Logar-provinsen, Afghanistan. Igennem et totalt smadret land, hvor millioner af miner ligger spredt. Over en million mennesker er døde og fem millioner flygtet til nabolandene. Lars Løkke Rasmussen er på researchtur for at kunne producere informationsmateriale til højrepartiernes alternativ til gymnasiernes Operation Dagsværk.

Vi er tre danskere, alle iklædt disse flagrende bomuldsstykker, sorthårede og kolah på hovedet. Ikke for at være popsmarte eller dumsmarte, som det vist hed dengang, men for at kunne passere ni pakistanske checkpoints på vejen til grænsen. Det er også moderigtigt tøj inde i Afghanistan, som stadig er besat af en yderst fjendtlig hær.

Vi bliver bombet, skudt på og får set afghanernes lidelser på nært hold. Lars Løkke Rasmussen gør også noget usædvanligt i dansk politik. Han skiller sig ud fra flertallet af de pavlovske reflekspolitikere, Danmark har valgt til at repræsentere sig. Han sætter faktisk sit liv på spil for noget, han tror på.

Det er sgu da stort i et lille land!

Men måske det også er i de dage, at Afghaner-Løkke, som B.T. i dag kalder ham, beslutter sig for hemmeligt at tage navnet Osama bin Løkke. At hans kamp for fundamentalismen tager form. Måske er det, da han får en AK47 i hånden, at han beslutter sig for at give surt indsamlede penge fra gymnasierne til kommende terrorister?

 

2001
Vi venter spændt på PETs efterretninger. Men hvad venter der Danmark, hvis bin Løkke tiltusker sig magten, inden PET hjælper Søvndals samvittighed på plads?

Er venstrepolitikeren i virkeligheden chef for den femte kolonne som Kristian Thulesen Dahl har afdækket?

Vil han erklære Jihad mod dumheden og sende Pia Kjærsgaard på omskoling i Kabul? Kræve bagklogskab forbudt og lovgive mod underlødig politik som menneskefjendsk virksomhed? Genindføre religionsfriheden i Danmark? Sende Inge Dahl-Sørensen på er 20-årigt Gulag-studieophold i Sibirien?

Hvis det lykkes, Løkke, er jeg med hele vejen. Som medstifter af partiet AAP tilbage i 70erne vil jeg garantere vores partis fulde støtte. Vi vil skifte vores folkekære, udødelige slogans ud fra den-gang. "Nej til kold kaffe" og "Flere dronninger til folket" kan passende erstattes af "Tvungen historieundervisning på DJH" og "Tænk, før du taler".

Og hvis jeg så lige kan få lov at udstede en Fatwa mod billed-bureauer og politiske organisationer, der skider på ophavsretten og sælger og bruger mine billeder til billig propaganda, så syn's jeg altså, vi kan se en lysende fremtid i møde i Danmark, og måske jeg endda kan vende hjem fra mit eksil i Guds eget land.

Håbet har ligesom Islams farve en grøn nuance.

Kommentarer
10
Mikael Elkan
19.09.07 21:47
Offentlighedens interesse

Tak for artikel, så interessant at I synes at bekræfte at fotoet af Jørn Stjerneklar har offentlighedens interesse. Langt mere interessant måske er Stjerneklars "etiske korstog" for at trække det tilbage og i samme ombæring tjene henved en kvart mio. kr. Stjerneklar har tilsyneladende fattet interessen for fotoet. Så vidt jeg ved har Løkke ikke nogen kommentarer til fotoet. Og man kan vel sagtens argumentere for at det dengang var det rigtige at gøre.

Fremhævet af Journalisten
Mikael Elkan
16.10.07 21:30
Stjernklar selv?

Fantastisk - ser først nu at det er Stjerneklar selv der lægger navn til, og at interviewet fra Pressefotografforbundet, hvor Stjerneklar påpeger sit etiske ærinde med at beskytte Lars Løkke Rasmussen og fjerne fotoet er væk.

Man kunne jo få den tanke at det var i sin higen efter at flere skal genbruge fotoet af Lars Løkke Rasmussen i Afghanistan, så Stjernklar igen kan sende breve med trusler og en lille faktura.

Måske er det heldigt at fotografer oftere ser andre og ikke sig selv i øjnene.

Fremhævet af Journalisten
Kurt Johansen
17.10.07 06:58
Elkans injurier
Man kunne jo også få den tanke, at hr. Elkan kun producerer indlæg med det formål at få luftet sine fordomme og mistænkliggøre en specifik fotograf og herefter alle fotografer med beskyldninger grebet ud af den blå luft. 


Hvad er ærindet og pointen?


Reelt burde Elkans indlæg fjernes jfr. sites retningslinier - men det er næsten at ofre for megen opmærksomhed på ingenting.
Fremhævet af Journalisten
Mikael Elkan
03.12.08 22:17
Re: Afghaner-Løkke

Jeg lufter ingenlunde mine fordomme i ovenstående indlæg, men forholder mig til et brev sendt til mig af Jørn Stjerneklar, hvor han angiver hvor mange han tidligere har vundet sag over, da jeg som andre troede jeg var i god tro, da fotoet var at finde på mange sider på nettet og dermed var til fri brug. Den lektie er nu lært.

Men at en fotograf direkte påpeger at andres tab bør lede til at man uden retslig indblanding selv dømmer den pris andre skal betale virkede noget utiltalende på mig. Når man så klart opkræver penge for et foto, har jeg vanskeligt ved at se det etiske ærinde. Så kunne Stjerneklar jo blot have påpeget det, og jeg havde fjernet det straks, hvad jeg tilbød, men blev mødt med en stævning, hvis ikke jeg betalte.

Sagen blev afgjort ved forhandling.

Fremhævet af Journalisten
Mikael Elkan
03.12.08 22:28
Re: Afghaner-Løkke

I skal være velkomne til at fjerne indlægget, hvis I mener det er acceptabelt at fotografer som Stjerneklar fremsender breve hvori de har vedlagt en faktura og gør opmærksom på alle de der tidligere har tabt sag imod dem og en henstilling om at man gør klogest i at betale. Det er ikke ordret citeret, men voldsomt tæt på.

Man kan vel næppe kalde det for fordomme, injurier eller mistænkeliggørelse at man har vanskeligt ved at se det valide i en etiske argumentation fra en mand, der uden retslig indgriben opkræver et beløb vedkommende selv fastsætter.

Hvis man ønsker at trække et foto tilbage af etiske årsager og ikke af økonomiske, så har jeg blot vanskeligt ved at se hvorfor, der skal opkræves penge. Jeg har talt med andre end mig, der er blevet opkrævet penge. Det har så været uensartet hvem Stjerneklar har bedt Journalistforbundets advokater om at følge op på.

Fremhævet af Journalisten
Søren Petersen
04.02.09 10:48
Arbejderen bruger Løkke
Held og Løkke, hvis det Mikael Elkan skriver er rigtigt og Jørn gerne vil holde på sin ophavsret og at ingen må bruge billedet så er det da lidt sjovt at jeg i dag cyklede forbi en plakat fra bladet Arbejderen med det omtalte foto af Lars Løkke på og en sammenligning af Partiet venstre med terrorisme. Så er den Løkke bundet.
Fremhævet af Journalisten
jørn stjerneklar
06.02.09 11:04
Re: Arbejderen bruger Løkke

Hej der

Jeg har aldrig antydet at billedet ikke må bruges. Billedet kan købes. Det har Arbejderen gjort, så er den løkke bundet.

Elkan er en meget vred mand. Han har måttet betale for uretmæssig brug af billedet på hans egen hjemmeside. En hjemmeside der i øvrigt har en lang smøre om ophavs- og copyright af Elkans materiale. Reglerne han undlod at følge i tilfældet med mit billede. Jeg har desværre ikke tjent en kvart million på billedet. Men jeg har nogle år endnu, så måske en dag. Ins'Allah

Fremhævet af Journalisten
jørn stjerneklar
06.02.09 11:14
Re: Afghaner-Løkke

Hej Der

Jeg har aldrig sagt at mit billede ikke måtte bruges. Men jeg lever af at sælge mine billeder. Og bestemmer selv til hvem. Efter krigen i Irak, hvor over en million mennesker er blevet dræbt mistede jeg meget for Lars. Så brugen af billedet er blevet  lempet en hel del fra min side. Det betyder ikke at jeg forærer det væk. Nogle vælger bare at stjæle det, som Mikael Elkan f.eks. Elkan har en lang smøre om ophavs- og ejendomsret på sin egen hjemmeside. Han glemte bare at læse den side selv og måtte betale for misbruget af Løkkefotoet. Jeg har desværre ikke tjent en kvart million på billedet, men måske jeg en dag runder det beløb. Ins'allah.

KH

Stjerneklar 

Fremhævet af Journalisten
Mikael Elkan
27.05.09 08:40
Elkan er ikke vred

Jeg er absolut ikke en vred mand, men når man, som du, Jørn Stjerneklar, sender et brev der mest af alt minder om en trussel, og når jeg så efterfølgende kan skrive med personer, som ikke er blevet afkrævet penge for selvsamme brug, men som du har kontaktet og pænt bedt dem om at fjerne selv samme billede. Tja, så får jeg jo fornemmelse af at det er jagten på penge og ikke retfærdighed, der tæller. Især når man bramfrit udabsunere at man har vundet mange sager tidligere og at det var spild af min tid at gå til en advokat. Måske burde det for rigtighedens skyld bemærkes at Jørn Stjerneklar ikke fik det fulde beløb, som han selv afkrævede. Det var da godt at sagen blev løst gennem de rigtige kanaler.

Helt fint med ophavsret, jeg har betalt og anerkendt min fejl. Den del er lukket. Enighed der. Hvad der i øvrigt står på <a href=http://www.elkan.dk target=_blank">elkan.dk</a>kan vi altid diskutere.

Mikael Elkan

Fremhævet af Journalisten
Skriv for- og efternavn
16.07.09 19:19
Man skal vel opfører sig ordentligt?

Et af de punkter der irriterede mig ved Stjerneklars fremfærd: "Vurderingen, af om bestemmelsen er blevet overtrådt, skal bedømmes ud fra et objektivt grundlag og ikke ud fra ophavsmandens egen vurdering."

 

Står i Dansk Journalistforbunds egen vejledning

 

http://www.journalistforbundet.dk/sw1956.asp

 

Det er jo interessant, når Stjerneklar så selv fremføre at man ikke bør gå til sin advokat, da det ikke nytter noget. Det virker umiddelbart som et forsøg på at omgå forbundets egne regler.

 

Endvidere står der i lov om ophavsret:

"§ 60. Ophavsmanden kan ikke udøve sine rettigheder til et bestilt portrætbillede uden samtykke fra bestilleren." Som jeg har forstået det er det et bestilt og opstillet foto, der er tale om. Det spørgsmål blev i sagen uafklaret.

 

Et andet punkt til irritation, hvilket hverken Stjerneklar eller forbundet har villet svare på, er den uensartede behandling, som Laust Kruse fra siden sidstechefen.dk bekræfter med gengivelse af sin korrespondance med Stjernklar om sidstechefen.dk's brug af selvsamme foto, som lå på elkan.dk. Kruses gengivelse af mail fra Stjerneklar, som skriver: "...Jeg er en flink mand, så hvis du fjerner billedet inden for de næste otte timer er du fri for en masse ballade. Minimumsprisen for netbrug er 2300 kroner. I dit tilfælde vil der yderlige påløbe 200%, så det..... Du er selvfølgelig velkommen til at betale og have glæden af at dine læsere kan se det i et helt år..."

Man kan jo så spørge hvad der er incitamentet for at gå fra at være "en flink mand" til at sende et anbefalet brev med udmålt bod og krav, bedyre at det ikke nytter at gå til en advokat samt undladelse af at besvare mails og brev.   

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen