
Journaliststuderende aflyser forsamtaler, og det vækker frustration hos praktiksteder. Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Når praktikstederne skal finde det næste hold praktikanter, er det ofte en kaotisk affære. Både matchdagen og den såkaldte Åbent Hus-uge, der blandt de studerende har fået tilnavnet ”hell week”.
Men i år er processen mere kaotisk end normalt for nogle praktiksteder. Journalisten har været i kontakt med tre medier, som alle søger praktikanter 10. november. De fortæller, at flere studerende har aflyst deres forsamtaler med dem.
”De studerende fortæller, at de allerede har fået tilkendegivelser fra andre medier, derfor vil de ikke til samtale hos os,” siger Lena Lee Skibye, producent for Pipeline Production, som fik halvdelen af deres samtaler aflyst i Åbent Hus-ugen.
Også på Århus Stiftstidende har der været frafald.
”Vi fik en enkelt direkte aflysning og en, ’det er ikke relevant mere, da jeg har fundet noget andet’, og de kom begge tidligere på ugen end normalt,” siger Tobias Heede Niebuhr, redaktionschef på Århus Stiftstidende.
Åbent hus eller bare forsamtale?
For Lena Lee Skibye har det været uklart, hvad Åbent Hus-ugen skal bruges til. For hende er det en chance for at vise de studerende produktionsselskabet og derefter snakke eventuel praktik. Den opfattelse føler hun ikke, at de studerende deler.
”Det er, som om at de studerende ser praktikmessen mere som åbent hus, og Åbent Hus-ugen som kun forsamtaler,” siger hun.
Det er frustrerende, fordi det koster tid og penge at lave et Åbent Hus-arrangement.
”Så når de studerende aflyser deres aftaler, så føles det lidt som spild af vores tid,” siger Lena Lee Skibye.
En praktikantansvarlig for et fagblad, der ønsker at være anonym, fortæller til Journalisten, at han også har oplevet aflysninger i forbindelse med Åbent Hus-ugen. Det ærgrer ham, fordi hans arbejdsplads bruger Åbent Hus-ugen til at skabe opmærksomhed om sig selv, da det er et medie, som ofte får få ansøgere.
”Men hvis vi end ikke kan nå at mødes med folk, før de er afsat, er vilkårene unægtelig meget vanskelige,” siger han.
Han oplever, at forhåndstilkendegivelser er blevet mere udbredt.
I år havde hans medie syv samtaler til Åbent Hus-ugen, men hele fire praktikantansøgere endte med at aflyse, fordi de var blevet tilbudt en anden plads.
”Første afbud kom allerede tirsdag aften; Dvs. end ikke halvvejs inde i Åbent Hus-ugen,” siger den praktikantansvarlige.
Også Århus Stiftstidende og Pipeline Production ser en tendens til, at tilkendegivelser er kommet tidligere i den nuværende runde.
”Det virker til at være blevet særligt slemt, efter at man ændrede praktikperioden fra 18 til 12 måneder. Det pres kan vi tydeligt mærke,” siger Lena Lee Skibye.
En løbende diskussion
Reglerne er sådan, at det er tilladt at lave ”tilkendegivelser”, men ikke bindende aftaler om et praktikophold.
På DMJX fortæller praktikansvarlige Martin Vestergaard, at man er bevidst om udfordringen med forhåndsaftaler. På skolen forsøger man så vidt muligt at opfordre de studerende til at søge bredt og ikke lægge sig fast på en praktikplads for tidligt.
”Dog er de studerende måske også nervøse for, om mediet, de gerne vil være på, vælger nogle andre. Derfor er det en løbende diskussion, men i sidste ende er det de studerendes valg,” siger han.
I forhold til om problemet er blevet større med 12 måneders praktik i stedet for 18, så medgiver Martin Vestergaard, at det har givet udfordringer med for mange pladser og for få studerende. I den aktuelle praktikrunde er der ca. 40 praktikpladser i overskud.
”Men de praktiksøgende fra DMJX begynder igen på 18 måneders praktik til februar, og om et år, forventer vi, at det har udlignet sig mere.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.