»Ærgerligt at man ikke kan tage kandidaten i Aarhus«

Aarhus Universitet lukker næste år kandidatuddannelsen i journalistik for journalister, da man over en årrække ikke har kunnet tiltrække nok studerende. »Vi har været for dårlige til at forklare de studerende, hvad man kan på kandidaten,« siger uddannelsesleder på DMJX

Fra 2017 kan journalister kun blive cand.public. på Syddansk Universitet i Odense. Efter otte år lukker Aarhus Universitet næste år deres kandidatuddannelse for journalister, fordi der kun har været 15-20 studerende per årgang.

På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus ærgrer uddannelsesleder for journalistuddannelsen, Henrik Berggreen, sig over, at kandidatuddannelsen lukker.

»Det er ærgerligt, at man ikke kan tage kandidaten i Aarhus, men jeg må også bare sige, at med den interesse, der har været, der har det ikke været muligt for os at opretholde den,« siger Henrik Berggreen.

Han erkender, at man ikke har været gode nok til at forklare de studerende, hvilke muligheder der er på kandidatuddannelsen.

»Vi har været for dårlige til at forklare, hvad man kan på kandidaten. Det er svært for de studerende, der ikke kender universitetssystemet at overskue, hvilke muligheder de har, og der har vi ikke været gode nok,« siger Henrik Berggreen.

Han peger dog også på en anden hæmsko.

»Jeg tror også, at geografien spiller en rolle. Vi har en udfordring i forhold til, at rigtig mange af de studerende flytter til København. Jeg vil ikke sige, at det er forklaringen, men jeg gætter på, at mange af dem, der læser kandidaten på SDU, bor i København,« siger Henrik Berggreen.

Vil hjælpe de studerende ind på andre kandidater

På Journalisthøjskolen i Aarhus vil man fremover forsøge at hjælpe de studerende ind på nogle af de andre kandidatuddannelser.

»Der er mange af vores studerende, der ønsker en kandidatuddannelse. Bare ikke i journalistik. De ønsker en kandidat, hvor de kan specialisere sig inden for et bestemt felt. Det kunne for eksempel være inden for Mellemøsten, i litteraturvidenskab eller antropologi,« siger Henrik Berggreen.

»Vi vil forsøge at give de studerende mulighed for på 7. og 8. semester at gøre sig klar til at kunne komme ind på de andre kandidater. For eksempel ved at udbyde et videnskabsteoretisk fag og ved at give dem vejledning henimod nogle suppleringsfag,« siger Henrik Berggreen.

SDU vil opruste på kandidaten

På Syddansk Universitet har man i flere år haft et højt optag på kandidatuddannelsen i journalistik. I 2013 var optaget på 69, og i 2014 var det på 55. Men i 2015 faldt tallet til 26. Peter Bro, der er centerleder for journalistik på SDU, gætter på, at dykket hænger sammen med statens nye fremdriftsreform.

»Det kan være et tilfælde, men vores bedste bud er, at årets nedgang måske hænger sammen med, at der med statens nye fremdriftsreformer er lagt nogle flere bånd ind på uddannelserne i forhold til, hvad de studerende skal bestå af eksamener, hvilke fag de skal tage og sådan,« siger han.

»Det svækker studiefleksibiliten, og der er jo mange af vores kandidat-studerende, der har en del arbejde ved siden af studierne, og som derfor risikerer at lide lidt under disse studietiltag,« siger Peter Bro.

Med et fald i optaget, overvejer I så lige som Aarhus at lukke jeres kandidatuddannelse i journalistik for journalister?

»Nej, tværtimod vil vi gerne opruste på kandidat-uddannelsesområdet. For vi tror på, at fremtidens journalister skal kunne meget mere. Både i forhold til praktiske, journalistiske færdigheder og i forhold til deres videns- og refleksionsniveau. Vi vil populært sagt gerne udnytte, at man via kandidat-uddannelserne kan sende journalister, som er dobbelt så dygtige, ud i branchen,« siger Peter Bro.

Han håber på, at SDU kan tiltrække flere studerende, nu hvor der ikke er mulighed for at tage kandidaten i Aarhus.

»Det vil være synd, hvis Mediedanmark mister nogle journalister, som har lyst til at blive dygtiggjort gennem mere uddannelse. Så hvis de kan klare vores optagelseskriterier, så er døren til cand. public.-uddannelsen naturligvis åben i Odense for skarpe studerende fra DMJX,« siger Peter Bro.

1 Kommentar

Hanne Bros
1. JUNI 2016
Jeg synes, at både Henrik
Jeg synes, at både Henrik Berggreen og Peter Bro overser, at også voksne journalister kan have brug for eller lyst til videreuddannelse. Selvom jeg ikke er været 100 % tilfreds med alle de fag, jeg har haft på cand.public. skal jeg alligevel være den første til at beklage, at uddannelsen ligefrem bliver nedlagt.
Jeg har netop færdiggjort linjen A1 på Aarhus Universitet, og på vores hold var vi nogenlunde fifty-fifty – nyuddannede journalister fra DMJX og journalister, fotografer mv. med flere års erfaring i faget. Der er mange årsager til at videreuddanne sig: faglig udvikling, opkvalificering, ny viden, faglig sparring, netværk, inspiration, oplevelse, selvrealisering – og ikke mindst refleksion. Jeg har arbejdet mange år i dagspressen, hvor jeg ikke ser den store refleksion over professionens pressede situation i en digital tidsalder. Universitetsmiljøet må sammen med branchen kunne komme op med nogle nye modeller og metoder, der passer til journalisterne. Den reflekterende praktiker burde være en fordel for medierne og kvaliteten i journalistikkens mange former.