Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
11:19 26.08.2022 Anna Sol Jørgensen

Advokatrådet frygter tilbageholdte oplysninger med regeringens forslag om aktindsigt

Advokatrådet frygter tilbageholdte oplysninger med regeringens forslag om aktindsigt

Jonas Christoffersen er advokat og medlem af Advokatrådets grundrettighedsudvalgog er medforfatter på Advokatrådets høringssvar. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regeringens forslag om at kunne begrænse retten til aktindsigt, hvis anmodningen kan medvirke chikane af offentligt ansatte, er svært at forholde sig til.

Sådan lyder det fra medlem af Advokatrådets grundrettighedsudvalg, Jonas Christoffersen, der har været med til at udforme høringssvaret til forslaget, der blev fremsat i august.

”Hvis man nu var sikker på, at loven kun ramte dem, der var rendyrkede chikanøse, ville det være let. Problemstillingen ligger dels i afgrænsningen af, hvornår man er chikanøs eller ej, dels i afvejningen af hvor man lukker for aktindsigt, hvis ansøgningen kan være chikanøs, men samtidig har til formål at se det offentlige i kortene,” siger Jonas Christoffersen i en nyhed på Advokatsamfundets hjemmeside.

”Advokatrådet peger på nogle punkter, hvor man kan justere lovforslaget og holde bedre fast i aktindsigten,” tilføjer han.

Advokatrådet foreslår, at der ændrer i formuleringen, så det fremgår tydeligt, at ”der kun helt undtagelsesvis vil kunne meddeles afslag efter en konkret vurdering, idet hensynet til informationsfriheden fortsat må tillægges betydelig vægt”.

Som forslaget er formuleret i dag, kan der ifølge Jonas Christoffersen være en række utilsigtede konsekvenser ved sådan en lov, selv om justitsminister Mattias Tesfaye har understreget, at forslaget ikke skal ramme journalistikken.

”Det kan have den konsekvens, at oplysninger, som det er nødvendigt kommer frem, alligevel ikke ser dagens lys. Så risikoen vil være, at man holder oplysninger tilbage, fordi man oplever forespørgslen chikanøst. Vores forslag er, at lovændringen ikke går videre end strengt nødvendigt,” siger Jonas Christoffersen til Advokatsamfundet.

SENESTE NYT

Flere nyheder