Advokater anklager politiet for kendis-lækager

Da Ekstra Bladet i påsken kunne skrive om fodboldspilleren Nicki Billes anholdelse, skyldes det ifølge hans advokat, at politiet lækkede et fortroligt dokument. Pressen fik også et tip om en ransagning i Anni Fønsbys hus »Min klare opfattelse er, at de har haft en sladrehank i politiet,« siger hendes advokat

Politiet undersøger i øjeblikket sagen om den tidligere ansatte i Nets, der har lækket fortrolige oplysninger om kendte til Se og Hør. Men ifølge to advokater har politiet selv gjort sig skyldig i den forbrydelse.

I påsken kunne Ekstra Bladet afsløre, at fodboldspilleren Nicki Bille var blevet anholdt og sigtet for politivold. I artiklen, som blev publiceret anden påskedag den 21. april, beskrives det, hvordan Nicki Bille bider betjenten i armen, hvilket giver ham et overfladisk bidemærke. Ekstra Bladet skriver, at oplysningerne kommer fra ”politiets interne dokument, hvor også Nicki Billes navn og CPR-nummer er anført”.

Hvis man går ind på samme artikel i dag, står der den samme oplysning om Nicki Billes bid, men nu tilskrives kilden som ”ifølge Ekstra Bladets oplysninger”.

Sportschef på Ekstra Bladet, Allan Olsen, forklarer:

»Det kan være, at journalistpraktikanten, der lavede den, fik formuleret sig lidt uheldigt,« siger Allan Olsen, der bekræfter, at de havde dokumentet, men ikke vil røbe, hvor de har det fra.

Nicki Billes advokat, Peter Berg, er ikke i tvivl om, hvor dokumentet kommer fra. Han har i hvert fald indklaget lækagen til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som håndterer klager over politiet. Derfor ønsker Peter Berg heller ikke at kommentere sagen.

Københavns Politi svarer, at de heller ikke kan udtale sig om sagen, da Den Uafhængige Politiklagemyndighed er i gang med en undersøgelse, men de skriver i en mail, at de ”ser med stor alvor på iagttagelse og overholdelse af reglerne om tavshedspligt, idet personer, som af den ene eller den anden grund kommer i kontakt med politiet, naturligvis har krav på, at politiet beskytter oplysningerne vedrørende dem efter de regler, som er gældende herfor.”

Anni Fønsbys advokat Ole Schmidt og rådgiver Jeppe Søe beretter om en lignende oplevelse i 2010. Før hendes sag skulle for landsretten, blev hendes hjem ransaget af blandt andet bagmandspolitiet.

»Politiet var stadig i gang med ransagningen, da jeg fik et telefonopkald fra pressen, der ville høre om den. Jeg kan ikke se, hvor de skulle vide det fra, hvis det ikke kom fra politiet et sted,« fortæller Jeppe Søe, der forklarer, at politiet kom i civil, og det hele foregik stille og roligt.

Advokat Ole Schmidt fortæller, at Anni Fønsby ringede og fortalte ham om ransagningen, da den var i gang. På vej over til hende blev han også ringet op af pressen, der ville høre mere:

»Min klare opfattelse er, at de har haft en sladrehank i politiet,« siger Ole Schmidt.

Den fungerende statsadvokat for særlig økonomisk og international kriminalitet – også kendt som bagmandspolitiet – Henrik Helmer Steen, vil ikke afvise, at oplysningen om ransagningen kan stamme fra dem, men han tror det umiddelbart ikke:

»Teoretisk set kan oplysningen jo godt stamme fra os. Jeg har ikke 24 timers overvågning af alle mine medarbejdere, men der er tavshedspligt, og jeg har ingen grund til at tro, at oplysningen skulle stamme fra os,« siger Henrik Helmer Steen.

Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt afviser, at det skulle være et generelt problem, at politiet lækker oplysninger om kendte personer til medier. Han fortæller, at sådanne oplysninger kun bliver kendt af personer, som har brug for at vide dem. Han tror ikke, at politiet stod bag lækagen af dokumentet om Nicki Bille:

»Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke det, men at politiet skulle sende dokumenter, det tror jeg ikke på. Det er fandeme for risikabelt,« siger Claus Oxfeldt.

Forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen vurderer, at Ekstra Bladet har loven på sin side ved at offentliggøre oplysninger om Nicki Bille, selv om de skulle være fremkommet ved en ulovlig lækage. Men hvis Ekstra Bladet skulle have betalt for oplysninger om Nicki Bille, ville avisen være medvirkende til en overtrædelse af loven.

Ekstra Bladet betaler en gang imellem for tip om gode historier, men sportschef Allan Olsen forsikrer, at det ikke var tilfældet med historien om Nicki Bille. Han understreger også, at Nicki Bille-episoden kom før Se og Hør-sagen.

»Vi er alle meget klogere nu. Vi er alle sammen kommet i gang med en proces, hvor vi tænker mere over, hvor vi får vores oplysninger fra. Det skal man tænke nøje over, men der er ingen sammenligning mellem de to sager,« siger Allan Olsen, der fortæller, at han også ville trykke historien om Nicki Bille i dag:

»Med det medie vi er, vil det altid være en god historie for os, når en landsholdsspiller bliver anholdt og oven i købet sigtet for vold mod politiet,« siger Allan Olsen.

1 Kommentar

Ole A. Nielsen
12. MAJ 2014
Flot Ekstra Bladet. I er
Flot Ekstra Bladet. I er næsten ligeså dygtige til at omgås kildeoplysninger, som de er på Se & Hør.
Og super flot, at Allan Olsen tørrer den af på praktikanten.
Endnu et søm til ligkisten over journalisters troværdighed.