
Vibeke Borberg har ikke taget nye sager, hvor der er en sag mod et medie, på sig, siden hun blev udpeget som formand Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Advokat Vibeke Borberg vil ikke påtage sig sager mod medier, der får mediestøtte eller er i målgruppen for mediestøtte, så længe hun er formand for Medienævnet.
Det oplyser hun i en pressemeddelelse, efter at to af hendes klienter Halfdan Harring og Mark Haugaard i midten af april valgte at droppe deres søgsmål mod Berlingskes ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen og journalist Jonas Rimer Hansen.
Søgsmålet lød på 5,3 millioner kroner og kom, i kølvandet på at Jonas Rimer Hansen gennem flere år – først for Børsen og siden for Berlingske – har dækket de to forretningsmænds virksomheder kritisk.
Sagen har ført til kritik, og den er af kritikere blevet betegnet som et såkaldt SLAPP – et søgsmål, der har til formål at stoppe kritisk dækning, og Dansk Journalistforbund har betegnet sagen som en gidseltagning.
Skal være tillid til formanden
Også Vibeke Borbergs rolle i sagen har ført kritik med sig, fordi hun ofte er brugt som ekspert i medieret i medierne, tidligere områdechef for Forskning og Viden på DMJX, og også er advokat for medier. I slutningen af december blev hun udpeget som ny formand for Medienævnet, der behandler ansøgninger om mediestøtte.
”Der skal være er fuld tillid til mig som formand for Medienævnet. Det er min førsteprioritet, og det er klart, at jeg ikke kan tage sager mod medier, som modtager mediestøtte eller er i målgruppen for at modtage mediestøtte, så længe jeg er formand for Medienævnet”, siger Vibeke Borberg i pressemeddelelsen.
I den forbindelse understreger hun, at det var en sag, hun påtog sig, inden hun blev formand for Medienævnet.
”Det er vigtigt at understrege, at jeg ikke har taget nye sager ind mod medier, efter jeg er blevet formand for Medienævnet. Den sag, der har givet anledning til kritik, lå allerede i min portefølje, da jeg blev udnævnt, og den har jeg ikke kunnet komme ud af før nu. Som advokat kan man først udtræde af en sag, når en anden advokat er klar til at tage over, og det har ikke været muligt at finde en anden”, siger Vibeke Borberg i pressemeddelelsen.
I den understreger hun samtidig, at sagen aldrig har handlet om, hvorvidt mediet var berettiget til at bringe artiklerne eller bringe flere om de to webshopejere.
”Det er mit arbejde”
Journalisten har opfølgende spurgt Vibeke Borberg, om hun fortryder, at hun påtog sig sagen.
”Det er mit arbejde. Jeg er medieretsadvokat. Men som jeg selv siger nu, er det ikke foreneligt, når jeg også er medienævnsformand. Men den her sag havde jeg inden.”
”Det er jo mit arbejde at føre sager for medier. Jeg har også ført sager for jer og for andre medier – ligesom jeg også har ført sager mod medier. Det er mit speciale. Det kommer medierne til gode, når jeg repræsenterer dem, og så er det irriterende for dem, når jeg er imod dem” siger hun.
Kan du forestille dig, at du kommer til at føre sager mod medier igen, når du ikke længere er formand for Medienævnet?
”Jeg kan ikke sige noget om, om jeg aldrig kan komme til det, og jeg ved jo heller ikke, hvor jeg er henne, når jeg ikke længere er formand for Medienævnet.”
Kan du forstå at hele den her sag mod Berlingske og Jonas Rimer har vakt debat?
”Det kan jeg, og det synes jeg er fint. Jeg kan også sagtens tåle kritikken og ved, at det er en del af min rolle. Jeg ville bare ønske, man kunne have været mere professionelle omkring det.”
Vibeke Borberg afviser blankt, at søgsmålet var et forsøg på at stoppe kritisk dækning.
”Nej. Det var en medieansvarssag,” siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.