Advokat Torben Koch klandrer medierne for ikke at være villige til at gøre op med dårlige journalister: »For mange journalister er det et adelsmærke, hvis de har fået en kendelse i Pressenævnet,« mener han. DJ-formand afviser.
»De danske medier ser den journalistiske etik som en kampplads – det er dem mod os.«
Sådan lød det fra advokat Torben Koch på gårsdagens høring om medieansvar arrangeret af Folketingets Rets- og Kulturudvalg.
Som advokat for blandt andre Politiforbundet har Torben Koch rejst flere sager i Pressenævnet. I mange tilfælde har han fået medhold.
»Første gang, jeg klagede, var i 1999, hvor to journalister fra Jyllands-Posten udlovede dusører på 2000 kroner til alle, der kunne komme med en slibrig historie om det, der dengang hed Station 1. Der var selvfølgelig ikke den luder eller lommetyv, der ikke havde noget, og det røg alt sammen ukritisk i spalterne,« fortalte Torben Koch med nærmest væmmelse i stemmen.
Han fortsatte:
»Jeg har fået medhold masser af gange, men kendelserne får ingen konsekvenser. Mine klienter er oftest større organisationer, så vi kan klare det. Almindelige mennesker er efter min mening retsløse.«
Torben Koch forklarede videre, at "det forkølede pressenævn" ingen pressionsmidler har.
»For nogle journalister er det et adelsmærke, at de har fået en kendelse i Pressenævnet. Hvis nævnet skal fungere, skal det kunne udskrive følelige bøder til journalister, der bryder reglerne,« sagde Torben Koch.
Det fik formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, til at ryste på hovedet.
»Jeg er dybt uenig i, at nogle journalister stræber efter en kendelse i Pressenævnet. Min erfaring er, at en kendelse har stor negativ betydning for den enkelte journalist,« sagde Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk efter høringen.
På høringen forsvarede blandt andre Mogens Blicher Bjerregård og Per Lyngby, formand for Danske Medier, Pressenævnet.
Og så var det Torben Kochs tur til at ryste på hovedet.
»Det er flueknepperi, og de taler uden om problemerne. Medierne griber ikke ind over for den mindre gruppe af journalister, der har etiske problemer. Tværtimod misbruger mediecheferne ytringsfriheden, når de siger, at for eksempel bødestraffe og lovgivning vil indskrænke ytringsfriheden,« sagde Torben Koch til Journalisten.dk.
Flere af de tilstedeværende politikere støttede i øvrigt op om Torben Kochs synspunkter.
"Du er den eneste, der repræsenterer ofrene i det her panel," sagde Simon Emil Ammitzbøll (LA). Du kan læse mere om debatten mellem panelet og politikerne her.
4