Advokat: Gade lækkede oplysninger til TV 2

Jagten på kilden til lækagen om jægersoldaterne fortsætter. Jakob Winthers advokat anklager nu Søren Gade for selv at stå bag lækken.

Jagten på kilden til lækagen om jægersoldaterne fortsætter. Jakob Winthers advokat anklager nu Søren Gade for selv at stå bag lækken.

Anklagen er at finde i en mail, som Jakob Winthers advokat, Anders Hvass, har sendt til Socialdemokraternes partikontor. Det skriver Politiken.

I mailen skriver Anders Hvass, at Rasmus Tantholdt fra TV 2 overværede en samtale mellem daværende forsvarsminister Søren Gade og lejrchef i Afghanistan K.B. Petersen, hvor de to snakker om en snarlig udsendelse af jægersoldaterne.

»Rasmus Tantholdt drager hjem med historien, og efter landingen i Kastrup Lufthavn med ministeren og de øvrige delegationsdeltagere kommer den på TV 2 dagen efter kl. 21.15. Hvem han (Tantholdt, red.) har talt med i mellemtiden er jo fuldstændig uinteressant i forhold til lækagen. Den skete jo nede i lejren«, skriver Anders Hvass i mailen, som Politiken altså har fået adgang til.

Under sagen i Højesteret kom det ellers frem, at Rasmus Tantholdt udpegede Jakob Winther som kilden til lækket.

Mailen er sendt til Socialdemokraterne, angiveligt for at lægge en dæmper på forsvarsordfører John Dyrby Poulsens udtalelser om den stigende sandsynlighed for, at Jakob Winther har noget at gøre med lækagen.

Med dette angreb på Søren Gade åbner advokaten Anders Hvass endnu engang lækagesagen, der ellers virkede som afsluttet efter Højesteret i går afgjorde, at DR og TV 2 ikke kan tvinges til at røbe kilden til lækagen.

Jonas Dahl fra SF, der har politianmeldt sagen, siger til Politiken, at »med udsagnet fra Winthers advokat bliver politiet nødt til at se på, om Søren Gade skal sigtes for at have bragt danske soldaters liv i fare. Hvis det kan bevises, er det klart, at han heller ikke har svaret korrekt og fyldestgørende i Folketinget, og så har han også brudt ministeransvarsloven«.

2 Kommentarer

Kirsten Erlendsson
9. FEBRUAR 2011
Re: Advokat: Gade lækkede oplysninger til TV 2

Højestrets afgørelse i lækagesagen er principiel og sikre journalisters ret til kildebeskyttelse. Tak for det.

Men det sker på bekostningen af sandheden om, hvem der lækkede hvad og satte soldaters liv i fare. Det ansvar vil aldrig blive placeret - og kan vi leve med det? Watergate er meget længe siden, men her var en oplagt sag for enhver investigerende journalist - hvis det altså bare ikke handlede om mediefolk.

Vi får aldrig at vide, hvem der sladrede - en spindoktor og forsvarsminister skal gå i graven med anklagen for at have udsat danske soldater for livsfare - en TV2-journalist skal leve med mistanken om at være en sladrehank  - en filminstruktør refererer fra en lydfil, som ingen må høre og risikerer at blive dømt for injurier, fordi lydfilen, optaget af hans gode ven, der blev fyret for misbrug af DR´s udstyr, ligger lfrosset nede til tid og evighed i DR-byen, selv om  både bestyrelsesformand og nu afgået generaldirektør kender indholdet - udover altså filminstruktøren og hvor mange andre?

Ingen tvivl om det principielle i dommen - men spørgsmålet er. hvem der ånder mest lettet op? Den anklagede spindoktor eller hans modstandere? Sandheden har i denne mediekrigr som i ethver anden krig været det første offer.

Mikkel Munck
9. FEBRUAR 2011
Re: Advokat: Gade lækkede oplysninger til TV 2
Det rejser jo så spørgsmålet, hvorfra Jyllandsposten fik sine informationer fra?