I sidste uge gik det uafhængige online-medie teaternyheder.dk i luften med en ambition om at publicere cirka 100 nyheder om scenekunst hver måned.
Bag mediet står pr-bureauet Have Kommunikation, der selv har en række teatre og scenekunstnere på kundelisten. Og det skinner igennem, mener Adrian Hughes, der er vært og kulturjournalist i DR. Journalisten har bedt ham anmelde det nye teater-medie.
”Teaternyheder.dk er dybest set et site, hvor man kan scrolle igennem en masse – og ja, nu siger jeg altså ordet – pressemeddelelser. For det er simpelthen pressemeddelelser, de bringer,” lyder hans dom.
”Alle teksterne er holdt i det samme positive sprog og bærer præg af, at skribenterne ikke har set forestillingerne, men blot fortæller, hvad afsenderen selv siger om dem. Og det er præcis det, der kendetegner en pressemeddelelse.”
Sproglige klichéer
Som et eksempel på pressemeddelelses-sprog peger Adrian Hughes på artiklen ’Anmelderrost danseforestilling indtager Holsterbro’ om dansekoncerten 'X-mythologies'. Særligt denne sætning falder ham for brystet:
”'X-mythologies' er koreograferet af Reumert-vindende Tina Tarpgaard og danses af de dygtige dansere fra Black Box Dance Company Holstebro”.
”Ja, undskyld jeg siger det, men jeg har altså lyst til at gå til det med den store røde dansklærepen og spørge: Hvordan er de dygtige? ”Danses af de dygtige dansere”… Hvad betyder det? Det er jo bare noget lirumlarum,” mener Adrian Hughes.
Han kritiserer også vendingen ”I øjeblikket kan man opleve XXX”, der går igen i flere artikler på teaternyheder.dk.
”Det er en kliché fra kulturjournalistikken, som skærer i øjnene. Det er intetsigende og burde være kanariefuglen i guldminen, som fortæller, at vi har med meget uprøvede skribenter at gøre. Folk, som ikke kører sproget en tur igennem vridemaskinen med henblik på at sige noget originalt,” mener han.
Det giver overblik
Som teaterforbruger savner Adrian Hughes et personligt engagement og stillingtagen på teaternyt.dk.
Men er det ikke lidt skævt at forlange – de laver jo ikke anmeldelser, men nyheder?
”Jeg tager bare udgangspunkt i, hvad jeg selv efterspørger. Men jeg anerkender, at sitet giver et overblik. Hvem laver hvad og hvornår, og så oven i købet med et link til, hvor man kan købe billetter,” siger han og tilføjer:
”Man kan få den mistanke, at de bruger sitet til at offentliggøre deres egne pressemeddelelser. Og så sluser de også lige en nødtørftigt omskrevet udgave af andre pressemeddelelser ind.”
Have Kommunikation afviser skjult pr
Adrian Hughes mistænker teaternyt.dk for i virkeligheden at være skjult pr for Have Kommunikation til nuværende og potentielle nye kunder inden for teaterverdenen.
”Jeg kan ikke forestille mig andet, end at det ser utroligt godt ud i Christian Haves resultatkontrakt med de teatre, han har som kunde. Og jeg tror, han har set rigtigt i, at det her gør hans skuldre endnu bredere, når han skal overbevise teatre om at lægge deres publiceringsstrategi hos ham,” siger han.
Men det afviser Michael Feder, der er administrerende direktør hos Have Kommunikation:
”Igen får vi bekræftet, hvordan nogle journalister betragter pr-bureauer som nogen værre nogen. Han tager morderligt fejl. Vi bruger ikke det her medie til at gøre os interessante over for hverken eksisterende eller nye kunder.”
Så du kan blankt afvise, at teaternyheder i virkeligheden er en slags pr for jeres kommunikationsbureau?
”Det kan jeg helt fuldstændigt blankt afvise. Det er et lille kærlighedsprojekt til dansk teater.”
Skelner ikke mellem egne kunder og andre
Michael Feder forklarer, at teatenyheder.dk har specialiseret sig i det hjørne af journalistikken, man kalder notestof. Målet er at få så mange korte nyheder som muligt.
”Derfor er vi bevidst gået efter et helt kort faktuelt format. Det er ikke pressemeddelelser, vi bringer. Men det er klart, at i sin form kan det godt minde lidt om det. Det er foromtaler af forestillinger. Vi udvælger og redigerer eksisterende pressemeddelelser – enten fra andre teatre eller vores egne,” siger han.
Michael Feder afviser anklagen om, at nyhedssitet bare er skabt for at kunne offentliggøre egne pressemeddelelser.
”Vi skelner ikke mellem, om det er vores egne kunder eller eksterne teatre. Der bliver ikke gjort nogen forskel. Størstedelen af historierne er ikke fra vores egne kunder – maks 10-20 procent,” siger han
Hvordan adskiller artiklerne på teaternyheder.dk sig fra de pressemeddelelser, I skriver for jeres kunder i teaterverdenen?
”Det er redigeret, så de fremstår som en nyhed og ikke som en pressemeddelelse. Vi bestræber os på, at alle historier bliver behandlet journalistisk.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.