Skjult kamera

Adrenalinen pumpede, da hestemilliardær var tæt på at afsløre Rebekka som muldvarp

I en måned arbejdede den næsten nyuddannede TV 2-journalist Rebekka Klubien undercover med skjult kamera for at dokumentere hårdhændet behandling af heste hos Helgstrand Dressage

Fredag den 17. november klokken 12 blev en byrde løftet fra journalist Rebekka Klubiens skuldre.

Frem til denne dag havde hun sammen med resten af holdet på TV 2’s ’Operation X’ i fem måneder befundet sig i et limbo, hvor hun ikke vidste, om et helt års arbejde med at afsløre brutal behandling af heste på stutteriet Helgstrand Dressage havde været spildt.

For at dokumentere de kritisable forhold på stutteriet, der er ejet af den kendte dressurrytter og hestemilliardær Andreas Helgstrand, havde Rebekka Klubien i en måned været ansat som hestepasser og lavet skjulte optagelser.

Metoden fik Andreas Helgstrand til at forsøge at stoppe dokumentaren ved at lægge sag an mod TV 2, men den 17. november stadfæstede Vestre Landsret byrettens dom om, at der ikke er grundlag for at nedlægge forbud mod optagelserne.

”Det var en stor lettelse,” fortæller Rebekka Klubien.

”Jeg har ikke prøvet at blive politianmeldt før, og kort sagt har vi jo ikke vidst, om programmerne kunne blive sendt. Så det har da fyldt en del,” siger hun.

Set af over 800.000

Siden har politiet stoppet efterforskningen af sagen, og den 22. november blev programmet ’Operation X: Hestemilliardærens hemmeligheder del 1’ sendt på TV 2.

Programmet er blevet af over 800.000 danskere på TV 2 og TV 2 Play og viser, hvordan der ifølge flere fagfolk og eksperter foregår mishandling og vold mod hestene i forbindelse med træningen på Helgstrands træningscenter i Nordjylland.

Blandt andet bruger en række ryttere sporer, pisk og glidetøjler for hårdt og for meget, ifølge eksperter, så hestene efterlades med sår og mærker efter piskeslag.

Siden programmet blev sendt, har TV 2’s afsløringer blandt andet ført til, at Andreas Helgstrand er blevet udelukket fra dressur-landsholdet.

Svært at få folk i tale

Rebekka Klubien fortæller, at det var hendes egen idé at bringe sig selv i spil som muldvarp for med skjult kamera at forsøge at dokumentere de kritisable forhold.

I månederne op til beslutningen havde hun undersøgt forskellige tip om dårlig og uetisk behandling af heste på Helgstrand Dressage. Hun havde talt med kilder, der enten havde været ansat eller haft deres gang på stutteriet. De fortalte samstemmende om den hårdhændede behandling af hestene.

”Kilderne kunne også fortælle, at det er ret almindeligt, at man dækker de her sår eller sporemærker til med skosværte. Men jeg oplevede, at de var nervøse for at stå frem og tale negativt om Helgstrand Dressage,” fortæller Rebekka Klubien.

En del af forklaringen på det kan ifølge Rebekka Klubien være, at ansatte på stutteriet underskriver en tavshedsklausul ved ansættelsen, der forhindrer dem i at tale om, hvordan virksomheden drives. En anden grund kan være, at Andreas Helgstrand er en vigtig aktør i ridesporten.

”Derfor kom jeg på den idé, at jeg ville prøve at søge ansættelse deroppe,” fortæller Rebekka Klubien.

Hun havde i forvejen lidt kendskab til heste, og derfor var holdet på ’Operation X’ enige om, at hun var oplagt til opgaven.

”Det gav også mening, fordi jeg ikke er et ansigt eller et navn, man kender,” fortæller Rebekka Klubien, der blev færdiguddannet journalist i 2021.

Jakke-tricket

I januar 2023 begyndte hun således i jobbet som hestepasser med en daglig arbejdstid fra 07 til 16:30.

”Da jeg søgte jobbet, var jeg nærmest sikker på, det ikke ville komme til at gå. Det var virkelig et sats, men de vendte tilbage allerede dagen efter,” fortæller Rebekka Klubien.

Det gik dog hurtigt op for hende, at stort set al hendes arbejdstid foregik i stalden og ikke i ridehuset, hvor den hårdhændede ridning foregik. Hun måtte derfor tænke kreativt for at få de afgørende optagelser i kassen, som hun vidste skulle til for at kunne dokumentere historien.

Det tog faktisk lidt tid at finde ud af, hvordan jeg lige skulle gøre det.
Rebekka Klubien

”Min billet til at komme ind i ridehuset blev, at jeg tilbød at samle hestepærer op derinde. Men jeg kunne jo heller ikke bare stå og glo derinde, så det tog faktisk lidt tid at finde ud af, hvordan jeg lige skulle gøre det. Men jeg lagde mærke til, at når rytterne fik det varmt, så lagde de deres jakker hen over barrieren. Og det gav mig idéen til, at jeg kunne gøre det samme,” fortæller Rebekka Klubien.

På den måde lykkedes det hende med et lille kamera i foret på jakken at få de optagelser i kassen, som i sidste ende dokumenterer, hvordan hestene bliver trænet med hovedet tvunget ned mod kroppen, og hvordan sporer og pisk bliver brugt flittigt.

Optagelserne af Rebekka Klubien og samtaler med hestepassere og ryttere, der blandt andet fortæller om, at de bliver instrueret i at dække hestenes sår med skosværte, indgår i programmet.

”Og så er der selvfølgelig også den her snak med Andreas Helgstrand på min allersidste dag,” siger Rebekka Klubien.

Tæt på at blive afsløret

Netop samtalen med Andreas Helgstrand udgør et af dokumentarens allermest intense øjeblikke. Her fatter hestemilliardæren nemlig pludselig mistanke om, at Rebekka Klubien kan være udsendt fra et medie.

”Det tidspunkt er det tætteste, jeg har været på at blive afsløret,” fortæller hun.

Mit hjerte sad helt oppe i halsen, da jeg kom ud og ringede til min redaktør.
Rebekka Klubien

På lydoptagelsen fra samtalen kan man høre, hvordan Rebekka Klubien spørger Andreas Helgstrand ind til, hvad hun har hørt og set, og om han er klar over, at de ting foregår på hans sted. Først glider han af på spørgsmålene, men senere spidser samtalen til, og pludselig siger Andreas Helgstrand:

”Optager du det her, vi står og snakker om? Må jeg se din lomme? Jeg bliver sgu lidt nervøs, for jeg har ikke lyst til at komme i medierne på et eller andet. Må jeg se din telefon?”

Rebekka Klubien lykkedes med at komme ud af situationen uden at blive afsløret. Men det var nervepirrende minutter.

”Mit hjerte sad helt oppe i halsen, da jeg kom ud og ringede til min redaktør for at fortælle, at nu havde jeg fået ham i tale. Jeg kunne mærke adrenalinen pumpe i kroppen, og jeg var overrasket over, at han bekræftede, at han godt vidste, at nogle af de her ting foregik,” fortæller hun.

Ifølge Rebekka Klubien var der ikke andre måder at dokumentere historien på end ved at gå undercover og lave skjulte optagelser.

”Jeg mener ikke, vi kunne gøre det på andre måder. Og det, at de dækker spore- og piskemærker med skosværte og dækken, når der kommer kunder, eller når der er åbent hus, synes jeg også beviser, at det havde været vanskeligt at dokumentere de ting på andre måder,” siger hun.

Hun er glad for, at programmet er nået bredt ud og er blevet set og citeret af mange.

”Det er jo dejligt at se, at der har været en stor interesse for programmerne. Og så gør det mig glad, at det har haft en betydning, at de modige mennesker, der står frem i programmerne – både eksperter og cases –  har bragt sig selv i spil og turde stå frem og tage afstand,” siger Rebekka Klubien.

Del to af ’Operation X: Hestemilliardærens hemmeligheder’ bliver sendt på TV 2 i morgen onsdag.

0 Kommentarer