DR-toppen præciserede fredag den advarsel, som DR2-værten Adam Holm fik for sin religionskritiske kronik, der blev bragt i Politiken i maj 2013.
»Vi har sammen med vores jurister set på formen. Man kan læse påtalen som en advarsel, der vil komme til at ligge i hans personalemappe. Det er ikke tilfældet,« siger direktør for DR Nyheder Ulrik Haagerup til Journalisten.
Han understreger samtidig, at det var i orden, at DR reagerede over for Adam Holm. Det er alene graden af alvor i den løftede pegefinger, der nu justeres:
»Vores holdning til, hvad man kan sige som vært, har ikke ændret sig.«
Adam Holm fik påtalen, efter at han som privatperson skrev en religionskritisk kronik. I kronikken beskrev Adam Holm, hvordan en 16-årig dreng, som hans kone kendte, var blevet dræbt i trafikken. Herefter fastslår tv-værten, at den unge mands død ”har forstærket min i forvejen intense modvilje mod religion som forklaringsramme for denne verdens mirakler og ulykker”. Og han konkluderer, at ”religion er ganske enkelt ren narresut”.
Det fik chef for Nyhedsproduktion Jakob Kwon til at give DR2-værten den skriftlige advarsel, der nu er blevet præciseret. Jakob Kwon sagde dengang til Journalisten:
»Særligt inden for områder som politik og religion, hvor man må formode, at DR’s medarbejdere er upartiske. Det er ikke nok at underskrive sig som privatperson.«
Efter Journalistens artikel i oktober besluttede ombudsmand Jørgen Steen Sørensen at gå ind i sagen. I et brev til DR skriver han:
”Jeg beder (…) om en udtalelse om den meddelte påtale til Adam Holm, særligt i lyset af almindelige principper om offentligt ansattes ytringsfrihed. Jeg forstår, at påtalen blev meddelt mundtligt, men jeg beder om at få udleveret DR's interne notater mv. herom.”
Ombudsmanden oplyste samtidig, at han gik ind i sagen af egen drift – ikke efter henvendelse fra Adam Holm.
DR afviser over for Journalisten, at ombudsmandens beslutning har spillet ind på præciseringen.
Direktør i DR-Nyheder Ulrik Haagerup har ikke villet udtale sig tidligere. Nu siger han:
»Man kan som nyhedsvært ikke komme med bastante politiske og religiøse udmeldinger. Og det var, hvad Adam Holm kom med.«
Han fastslår:
»For at slå fast: Ytringsfriheden gælder for alle, men visse positioner på en arbejdsplads er underlagt begrænsninger.«
Hvad mener DR helt præcist med ”bastante” politiske og religiøse udmeldinger?
»Lad mig svare på en anden måde. BBC siger, at deres fremtrædende værter ikke må mene andet end de herskende holdninger. Sådan er det slet ikke i DR, men vi skal huske på, at korrespondenter og værter i DR får løn af fællesskabet – det vil sige af alle danskere – og værternes ansigter bliver associeret med arbejdet. Vi kan for eksempel ikke have en politisk korrespondent som Ask Rostrup råbende: "Helle Thorning-Schmidt er en nar. Stem på Pernille Skipper” på Rådhuspladsen. Det ødelægger troværdigheden,« siger Ulrik Haagerup.
Omplacering
Adam Holm forklarer, at Jakob Kwon i den første påtale mere eller mindre direkte truede med en fyring, hvis Adam Holm ytrede sig på samme måde igen. Den nye påtale derimod taler om omplacering.
»Og det må jeg give Ulrik Haagerup: Han har virkelig kridtet banen op, så der intet er at misforstå,« siger Adam Holm.
Hvad synes du om den nye påtale?
»Den understreger sort på hvidt, hvad en vært må sige. Jeg synes, det er en tand for stramt, fordi jeg mener, at værterne på DR er dygtige nok til at skelne mellem deres private liv og professionelle virke,« siger Adam Holm.
Han er ærgerlig over, hvis folk tror, at han ikke kan lave et godt interview med en gejstlig, selv om han er ateist.
»Jeg kunne ikke drømme om at gennemtrumfe mine holdninger i interviewet.«
Adam Holm mener samtidig, at ledelsen glemmer, at værterne bare er en lille del af redaktionerne.
»Man sidder ikke som en lille sultan og bestemmer det hele. Tværtimod er værten en del af et arbejdskollektiv med dygtige redaktører og kritiske reportere. Der er så mange modhager i systemet, at jeg og andre værter ikke kan gennemtrumfe vores eventuelle dagsordener.«
Hvad er det for et budskab, DR-ledelsen sender til dig?
»Hvis jeg ikke vil bøje mig, må jeg gå. Jeg er meget glad for at være på DR, så jeg bøjer mig,« siger Adam Holm.
7