Aalbæk vil presse Ekko til lukning

»Jeg prøver at ramme deres virksomhed økonomisk«, siger Zentropa-producent Peter Aalbæk. »Ekstrem reaktion«, siger Ekkos redaktør Claus Christensen

»Jeg prøver at ramme deres virksomhed økonomisk«, siger Zentropa-producent Peter Aalbæk. »Ekstrem reaktion«, siger Ekkos redaktør Claus Christensen

Zentropas producent Peter Aalbæk melder klart ud, at han med injuriesag og boykot går efter at knække nakken på filmmagasinet Ekko.

»Jeg bruger de samme metoder over for dem, som de bruger overfor mig.«

Kan du forklare mig hvad der sker og hvorfor?

»Min hovedanke er ikke, hvad de skriver. Det er, at jeg ikke får lov til at kommentere på påstandene i samme publikation, som påstandene bliver publiceret i.«

»Jeg blev vred over, at man i en lille anekdote, et essay, som Anders Rønnow Klarlund skriver, hvor han siger, at jeg har snydt mine aktionærer for 20 mio. kroner – der er jeg ikke vred over, at han siger det, eller at det bliver publiceret – men jeg er vred over, at man trykker det uden at bede mig kommentere på det i samme blad. Det er ikke fordi Anders Rønnow Klarlund skriver, at jeg er svindler at jeg er vred. Det er fordi jeg ikke får lov til at kommentere det.«

I samme nummer?

»Ja.«

Men det er ikke den artikel, du har anlagt sag over?

»Men sådan set er det samme princip her. At der bliver publiceret en artikel, hvor jeg ikke i samme artikel får lov til at sige, at det er løgn, det passer ikke. For så havde de aviser, der med det samme citerede fra Ekkos artikel, ringet til mig og spurgt, hvad det er for noget?«

Du mener, at det er journalistisk uredelighed?

»Ja. Det er det.«

Prøver du at få lukket bladet?

»Hvis de prøver, ved hjælp af deres virke at ramme min virksomhed økonomisk, så prøver jeg at ramme deres virksomhed økonomisk. Jeg håndterer ret mange millioner fra kreative. Sådan som pengestrømme er i dansk film, så er det producenten, der modtager penge på vegne af de kreative og så sender jeg royalties videre osv. Så det at beskylde mig for at have taget penge fra skuespilleraspiranter, det er et alvorligt angreb på min kerneforretning. Så derfor slår jeg igen med samme mønt.«

Så du går efter deres levebrød, kort fortalt?

»Ja. Fordi de går efter mit.«

Deres advokat siger, at din injuriesag er forældet.

»Det beder vi så retten i Frederiksberg om at forholde sig til.«

Claus Christensen fra filmmagasinet Ekko er chokeret over Peter Aalbæks voldsomme reaktion:

»Det, som chokerer os, er voldsomheden i angrebet. Selv om vi ikke mener, at der er noget at komme efter, er det helt fair at anlægge en injuriesag og få det prøvet ved en domstol, hvis Aalbæk føler sig krænket. Det, der er problemet, det er boykotten, at vi skal fratages støtte fra det danske filminstitut og at han melder ud, at han ikke helmer før vi er lukket og slukket.«

Kan I mærke presset?

»Ja det kan vi da. Det gør et mærkbart indhug på vores ressourcer. Ekko er et lille blad med få medarbejdere. Retsforløbet, pressehenvendelser, generelle reaktioner har virkelig fyldt meget de seneste uger. Heldigvis har vi mødt meget støtte fra filmfolk og journalistkolleger, som har henvendt sig og støtter os. Min indtryk fra dem er, at Peter Aalbæk skyder langt over målet.«

»Det synes vi er en ekstrem reaktion. Vi har brugt en del timer på at spekulere over, hvad der har udløst dette angreb, den voldsomhed og hvor det vil ende.«

»Selv om vi har en hjemmeside, så er det trykte magasin det vi lever af. Det er der, vi har vores abonnenter og de fleste af vores annonceindtægter. Der er vi afhængige af at blive inviteret til det, man inden for filmverdenen kalder "den lange presse", altså særlige pressevisninger for magasiner og tidsskrifter. Så man har mulighed for at være aktuel, når bladet udkommer. Det er en fast tradition i filmbranchen. Det vil vi så ikke blive inviteret til nu. Det gør jo så, at vi ikke kan få skrevet om de film, som rent faktisk har premiere, når vi udkommer. Det er afgørende, at vi skriver om de film, der rent faktisk kan ses i biografen. Så vores mulighed for at dække film, der bliver støttet med millioner af skattekroner, den er så reduceret kraftigt i forhold til det vigtigste filmselskab i Danmark. Så selvfølgelig er det her en indskrænkning af vores handlemuligheder. Det er ikke metoder, jeg forbinder med et land som Danmark, så derfor overrasker det her mig.«

Fortryder du de artikler om Zentropa?

»Nej det gør jeg ikke.«

1 Kommentar

Claus Jensen
23. OKTOBER 2012
Re: Aalbæk vil presse Ekko til lukning
På samme måde som Ekstra Bladet m.fl. ville levere stof til Se og Hør, da de blev boykottet af TV2, burde relevante medier støtte EKKO. Lad sagerne køre i retssystemerne, pressenævn osv, men accepter ikke som journaliststand censur på denne måde (eller andre måder for den sags skyld).