Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
09:14 17.02.2023 Anna Sol Jørgensen

Åh åh: Finsk strejke kan ramme danske aviser og magasiner

Et sammenbrud i overenskomstforhandlinger i Finland kan komme til at ramme danske aviser og magasiners mulighed for at udkomme på print.

Det oplyser brancheorganisationen Grakom i en pressemeddelelse.

Det er overenskomstforhandlingerne i den finske transportsektor, der er brudt sammen og har ført til strejke, og det kan få konsekvenser for fragten af papir fra finske papirproducenter. Indtil videre har strejken medført, at finske havne har været lukket i indtil videre en uge.

”Den finske strejke kommer virkelig på et kritisk tidspunkt. Papirmarkedet har det seneste år været ganske nervøst med store prisstigninger, hvilket blandt andet har skyldtes høje energipriser kombineret med en lav produktionskapacitet, idet flere papirfabrikker er lukket under coronaepidemien,” siger Thomas Torp, adm. direktør for Grakom, der er erhvervsorganisation for kommunikationsindustrien, i pressemeddelelsen.

Ifølge Grakom kan papirkrisen afværges, hvis konflikten er overstået i løbet af en uges tid. Men da en meget stor del af det papir, der bruges til tryk i Danmark, kommer fra Finland, er Grakom oppe på dupperne.

”Situationen kan ende på samme måde som sidste forårs strejke hos den finske papirproducent UPM, hvor strejken trak ud, hvilket førte til mangel på flere forskellige papirkvaliteter og massive prisstigninger. Særligt magasin- og avispapir blev hårdt ramt af prisstigninger, og det er naturligvis stærkt utilfredsstillende både for kunderne og for trykkerierne. Vi har brug for det finske papir,” siger Thomas Torp.

SENESTE NYT

Flere nyheder