search

Åbent brev til Information

Informations nye chefredaktør bør først og fremmest banke det ideologiske spindelvæv ud af avisen, mener Niels Overgaard: »Det er for mig ganske tydeligt, at den ideologiske bagage betyder, at I som en dårlig læge for ofte udstikker recepten, før diagnosen er stillet,« skriver han i dette brev til sin barndoms avis

Kære Information,

I er min barndommens avis. Selvom jeg som fodboldinteresseret dreng sjældent kom videre end bagsiden og "Folk", så er det mig umuligt at fremkalde et billede fra mit barndomshjem på Vesterbro, uden at jeres karakteristiske tryksag ligger i et hjørne et sted. Og når jeg taler med min mor i dag, så er jeg stadig nogle gange i tvivl om, hvor hun stopper, og hvor I starter.

Derfor var stoltheden stor, da min første publicerede artikel som journalist var en forside og et opslag hos jer. Jeg var journaliststuderende, og at aldersbedømmelsen af asylbørn i Danmark fandt sted på et tvivlsomt grundlag, var en vigtig historie for både dem, jer og mig. 

Flygtningedebatten er ikke blevet mindre relevant. Men der er sket meget i både verden og for jer og mig siden. Og selvom jeg ikke har abonneret på jeres avis, endsige læst den fast, så er I som en fjern onkel, hvis liv jeg ikke kender i detaljer, men som jeg stadig ved, præcis hvem er. Det er baseret på dette ukomplette grundlag, at jeg skriver dette brev.

Stærke journalister, stærkere ideologi

Det er helt åbenlyst, at I har dygtige journalister. Ellers vinder man ikke Cavling-priser. Og det er mit klare indtryk, at I har en stærk journalistisk kultur, der tager de publicistiske idealer alvorligt. Det er en kæmpe styrke, som I skal bygge videre på. Derudover fremstår Christian Jensen som en dygtig journalist og redaktør, så det bliver ikke nogen nem opgave at efterfølge ham.

I har dog stadig et stort problem, som begrænser jer både journalistisk og kommercielt: I er som en venstrefløjens bedagede dagbog, et kinahæfte fundet i en efterladt Fjällräven-rygsæk på et lærerværelse. Og ligesom den partipolitiske del af venstrefløjen har I haft svært ved at omsætte den grundlæggende korrekte analyse af flere af tidens store spørgsmål (Irak-krig, global opvarmning etc.) til bred opbakning.

Jeres ideologi er ikke i sig selv et problem. Enhver avis har sit udgangspunkt, og venstrefløjen i Danmark er ikke overrepræsenteret blandt de landsdækkende dagblade, tværtimod. Det er måden, hvorpå I forvalter jeres ideologiske ophav, den er gal med.

Det er for mig ganske tydeligt, at den ideologiske bagage betyder, at I som en dårlig læge for ofte udstikker recepten, før diagnosen er stillet. De rige er altid onde, de højreorienterede altid dumme, og erhvervslivets vigtigste funktion er at tage r*ven på resten af samfundet. I bliver forudsigelige og dermed både lidt kedelige – hvilket ikke er så godt at være, når man har en selvforståelse som værende oprørsk – og ofte irrelevante for den bredere samfundsdebat.

Fra et journalistisk perspektiv er det åbenlyst ikke en optimal måde at behandle en kompleks verden på. Det fører til historievalg, vinklinger og formuleringer, som er præget mere af ideologi end et sobert forsøg på at finde sandheden.

Selvvalgt nichévare

Det er ikke bare et journalistisk problem. Den ideologiske tilgang begrænser jer kommercielt, fordi det betyder, at jeres medie kun bliver set som et relevant produkt af en mindre del af befolkningen. Dermed får jeres kvalitetsjournalistik, som der er masser af, ikke den læserskare, den fortjener. Det er synd for både jer og for resten af os.

Derfor bør en ny chefredaktør have det som øverste punkt på sin dagsorden at få banket det ideologiske spindelvæv ud af krogene i Store Kongensgade og på den måde forny jeres journalistiske og samfundsmæssige relevans. Det håber jeg, at I tænker på, når I vælger ny chef (som i forlængelse af dette favntag med den moderne verden med fordel kunne være en kvinde – det er lidt tid siden sidst, efterhånden). Det ville i hvert fald forøge jeres chancer for at få denne fjerne nevø i folden som betalende abonnent.

Med ønsket om alt godt fremover,

Niels

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen