A4: Facebook får debatten til at eksplodere

Debattørerne strømmer til, efter Ugebrevet A4 har gjort debat mulig via Facebook-profiler. »Jeg vil anbefale det til alle medier, der er interesserede i at få mere debat, end de har nu,« siger redaktør Jan Birkemose til Journalisten.dk.

Debattørerne strømmer til, efter Ugebrevet A4 har gjort debat mulig via Facebook-profiler. »Jeg vil anbefale det til alle medier, der er interesserede i at få mere debat, end de har nu,« siger redaktør Jan Birkemose til Journalisten.dk.

Den svenske avis Aftonbladet har netop indgået et samarbejde med Facebook for at få et bedre debatunivers. Løsningen er, at du skal være logget ind på Facebook for at kommentere på artikler. Din personlige profil vil så fremgå af kommentaren.

Nogle af Journalisten.dks læsere har i den forbindelse i kommentarfeltet peget på medier i Norge og Grønland, der også har integreret deres debat med sociale medier, herunder Facebook.

I Danmark er der også medier, der har bundet debatten op på Facebook. Et af dem er Ugebrevet A4. Ugebrevet ændrede det journalistiske koncept den 15. august, og samtidig omlagde de debatten. 

Før skulle man oprette sig som bruger på sitet og logge ind for at kommentere på en artikel. Det kan man stadig, men man kan også kommentere via sin Facebook-profil.

»Men vi har ikke haft en eneste, der oprettede en bruger, siden vi fik kommentarer via Facebook,« siger redaktør Jan Birkemose til Journalisten.dk.

Han fortæller, at den nye Facebook-feature har fået debatten til »at eksplodere«.

»Der er sket det, at vi er gået fra næsten ingen debat til at lande på et skyhøjt niveau. En artikel har fået 1700 likes på Facebook, og mange artikler lander på 500 likes. Man har hele tiden kunnet dele vores artikler på Facebook, men det her gør det bare nemt,« siger Jan Birkemose.

Likes er en funktion, hvor læserne kan vise, at de synes godt om en artikel. Samtidig deler de artiklen med deres venner på Facebook.

Jan Birkemose tror ikke, læserne lader sig skræmme af, at en kommentar bliver koblet direkte til deres privatliv via Facebook.

»Det er jo ikke noget nyt, at man skal lægge navn til et debatindlæg, sådan har det altid været på debatsiderne. Det er rigtigt, at her er en mulighed for i højere grad at snage på hinanden, men der ligger det i dine egne hænder at indstille din Facebook-profil, så du bestemmer, hvem der har adgang til hvad.«

Hvilke overvejelser ligger til grund for jeres ændring?

»Vi ønskede ikke, at vores kommentarfelt skulle være et sted, hvor alle og enhver bare kunne skyde løs. Derfor har vi krævet, at folk registrerer sig. Men det er samtidig en bremseklods for langt de fleste. Nu kan folk dele deres mening spontant, men de står stadig til ansvar for den.«

Nu er I et nichemedie. Vil du anbefale jeres løsning til andre, også bredere, medier?

»Ja, jeg vil anbefale det til alle medier, der er interesserede i at få mere debat, end de har nu. Det er så ikke nødvendigvis alle, der er det, nogle er måske tilfredse med det debatniveau, de har nu.«

I er gået fra registrerede brugere til Facebook-kommentarer. Men flere medier kræver ikke en besværlig registrering, inden man kan kommentere. Vil det ikke i de tilfælde føre til mindre debat, at man skal være logget ind via Facebook?

»Jeg tror faktisk, det vil udvide debatten. I det øjeblik, du skriver et indlæg på vores debatsite, så vil alle dine venner få at vide, at du har blandet dig i en debat. Det giver mere liv på sitet, for så går folk ind og læser og kommenterer, og så skal du svare. Hvis jeg skriver noget på Journalisten.dk, så opdager mine venner det kun, hvis de selv går derind,« siger Jan Birkemose.

1 Kommentar

Michael Bjørnbak Martensen
24. SEPTEMBER 2011
Re: A4: Facebook får debatten til at eksplodere

Ganske mange benytter tilladelser som facebook - hvor også andre konti fungerer: google, twitter, osv. 

Det er da vist bare journalisten.dk der ikke har set denne udvikling.

Og måske skulle man også her bruge de nye muligheder i stedet for "hest" -:) - der i øvrigt giver problemer .. !