A-pressen sætter dagsorden

Gennem samarbejdsalliancer, citatappellerende historier og ikke mindst redaktionel uafhængighed er det lykkedes Avisen.dk at skabe et slagkraftigt nyhedsmedie. Den gamle berøringsangst over for "LO-nyheder" har borte taget.

Gennem samarbejdsalliancer, citatappellerende historier og ikke mindst redaktionel uafhængighed er det lykkedes Avisen.dk at skabe et slagkraftigt nyhedsmedie. Den gamle berøringsangst over for "LO-nyheder" har borte taget.

GENNEMSLAG. Ikke mange iagttagere af medieverdenen troede på ideen for et år siden: Fagforbundet LO ville via sit medieselskab af A-Pressen bruge 10 millioner kroner på at relancere Avisen.dk sammen med medejerne Freeway, der ellers mest var kendt for dating-sites. Et umage par og journalistisk fantasteri. Det hele havde tilmed en halvmuggen em af kuldsejlet Aktuelt og spildte driftsmillioner over sig:

"Det er vigtigt med et medie, der hviler på fagbevægelsens værdier," lød det for eksempel fra LO's formand, Harald Børsting.

Og selv om LO siden 2002 havde udgivet Ugebrevet A4, der har sat sit præg på mediedagsordenen med historier om velfærd og arbejdsmarked, kunne man have lyst til at råbe: "Drop det dog. Den tid er forbi!"

I dag kan skeptikerne gøre status: Historier som: "Stormløb på pulje til psykisk arbejdsmiljø" og "Storbymennesker er mere pivede" citeres i en lind strøm. Alene Politiken.dk bringer i gennemsnit en historie fra Avisen.dk hver tredje dag.
Harald Børsting, der også er formand for A-Pressens bestyrelse, kan notere sig, at satsningen på at sætte dagsorden ser ud til at lykkes.

»Sagt på jysk, så er jeg ret godt tilfreds,« siger Harald Børsting.

A-Pressen nyder uden tvivl godt af opkomsten af notorisk nyhedshungrende netsider. Men flere af artiklerne er også brudt igennem til de "gamle" medier. Og en historie som "Jobfirma lyver om tilfredse ledige" har roteret i nyhedshjulet hos både TV2 News og P3 Nyhederne, ligesom både Dr.dk og Tv2.dk er flittige brugere af stoffet.

»Jeg er især glad for, at Avisen.dk har et godt gennemslag med sine historier i medier med en lidt yngre målgruppe som for eksempel P3 og TV 2,« siger Harald Børsting og understreger samtidig, at netop fordi Avisen.dk er et frit og uafhængigt medie, kan gennemslagskraften også omsættes til politik.

»Avisen.dk fokuserer naturligt på emner og problemstillinger, der er relevante for fagbevægelsen,« fastslår Harald Børsting.
»Det betyder, at der er opmærksomhed hos politikere og beslutningstagere om emner, vi gerne vil have rejst. Det er ganske enkelt blevet nemmere at lave politisk lobbyisme, fordi vores medier gøder jorden for diskussionerne ved at sørge for, at emnerne fylder på den offentlige dagsorden.«

Gennemslagskraften skyldes ikke mindst strategiske partnerskaber. Ud over at levere indhold til MetroXpress linker Søndagsavisen.dk også til Avisens.dk's hovedhistorier. Og Politiken.dk bringer løbende Avisen.dk's historier og fremhæver samtidig avisens seneste tre artikler. Det er noget for noget:
Politiken.dk får stof, Avisen.dk får trafik og bliver brandet.

Professor Jørgen Poulsen ser alliancerne som altafgørende for A-pressen.
»Med samarbejdet med Politiken.dk får Avisen.dk fat i læserne lidt til venstre for midten. Og hvis de læser kernehistorierne om arbejdslivet, så er A-Pressens penge til ni journalistlønninger på Avisen.dk godt givet ud. Så sætter de en anden dagsorden og får arbejdsmarkedsstoffet ud til en vigtig målgruppe.«

Avisen.dk blev relanceret i september 2009 og er dermed for ung til at være med i undersøgelsen "Hvor kommer nyhederne fra?". Her figurerer til gengæld A-Pressens nyhedsbureau, Newspaq, på en 12. plads, Ugebrevet A4 på en 14. plads og 3F som nummer 15. Dermed kan det slås fast, at berøringsangsten over for fagbevægelsen som nyhedsformidler er væk.

»Vi er yderst tilfredse med vores samarbejde med A-Pressen,« sammenfatter Stig Kirk Ørskov, direktør, JP/Politikens Hus.
»De opfører sig altid uhyre professionelt, og vi har på intet tidspunkt mærket, at fagbevægelsens idegrundlag har influeret forretningsmæssige og redaktionelle dispositioner i vores samarbejde.«

Emmen fra Aktuelts nedtur har for længst lagt sig.
»A-Pressen har vasket LO's mediesatsning ren. A-Pressen vil ikke nogen noget grimt. De har ganske vist en interesse i at få arbejdsmarkedsstoffet omtalt, men mange andre medieaktører plejer også interesser. Børsen skriver jo også meget om deres eget Gazelle-initiativ, som de tjener penge på,« sammenfatter Jørgen Poulsen.

Og dybt inde i LO kan Harald Børsting også mærke, at det virker at lancere nyheder som nyheder og ikke som politik.
»Der er i dag ingen berøringsangst fra de øvrige medier over for historier fra Avisen.dk. Jeg tror, det skyldes, at Avisen.dk har fuld redaktionel frihed – også til at skrive de historier, der er ubekvemme for fagbevægelsen. Det giver troværdighed hos vores medier, hvilket både Avisen.dk og A4 nyder godt af.«


Chefredaktør på Avisen.dk Rasmus Emborg til venstre og direktør for A-pressen Bjarne Salomonsen kan glæde sig over, at LO synes, Avisen.dk er en langt bedre forretning end nu lukkede Aktuelt. – foto: Pelle Rink

Stoltheden er stor hos direktør Bjarne Salomonsen, der tager imod i Guldbergsgade på Nørrebro i København.
»Vi blev mødt med enorm skepsis. Men vi troede på forbrugerjournalistik om arbejdslivet. Hvis Lego flytter til Kina, så ser Børsen og Jyllands-Posten primært på virksomhedens muligheder for at få overskud. Vi ser på konsekvenserne for medarbejderne.«

For chefredaktør på Avisen.dk Rasmus Emborg er de mange citathistorier en journalistisk blåstempling.
»Mediemarkedet er selvregulerende. Hvis vi kun plejede LO's interesser, ville vores citater ikke køre dagligt i TV2 News, Radioavisen, Politiken. Vi breder os, fordi vi laver uafhængig journalistik om arbejdslivet,« siger han.
 
Fra Lisbeth Knudsen, der tidligere har været redaktør for det LO-finansierede Det Fri Aktuelt, lyder der en vis anerkendelse.
»Avisen.dk er da en fin valgmulighed for dem, der gerne vil have mere arbejdsmarkedsstof, og vi citerer gerne, hvis de har en god historie, som vi mener giver et nyt perspektiv,« sammenfatter hun – og sender samtidig en spydig hilsen af sted:
»De skriver i deres formålsparagraf på sitet, at de gerne vil sætte nye standarder for netjournalistik. Det er store ord, og det synes jeg, vi mangler at se.«

Også fra en anden stor aktør lyder der verbale skulderklap til opkomlingen:
»De har mange gode historier, som fint supplerer den samlede dækning. Det er altid dejligt, når der kommer nye journalistiske generatorer til,« vurderer chefredaktør på Jyllands-Posten Jørn Mikkelsen, der dog heller ikke mener, Avisen.dk ligefrem sætter en ny dagsorden.

Leif Beck Fallesen, chefredaktør på Børsen, mener heller ikke, Avisen.dk ligefrem har udvidet nichen for arbejdsmarkedsstof. Men han anerkender fuldt ud journalistikken.
»Inden for nichen arbejdsliv synes jeg, at Avisen tages seriøst, med anvendelsen af stoffet i andre medier som relevant målepind.«

Lektor i journalistik Mark Ørsten, RUC, mener, der er forskningsmæssigt belæg for at sige, at Avisen.dk fylder et hul ud, som den etablerede presse samlet har svigtet.
»Erhvervs- og arbejdsmarkedsstof var frem til 1998 et vigtigt stofområde på avisernes indlandssider. I dag er stoffet prioriteret lavere end sundhed og flygtninge/indvandrere. Og det erhvervsstof, de etablerede aviser har, handler meget om store og kendte virksomheder. Avisen.dk har genopfundet et stofområde, vi alle kan identificere os med. Vi har alle et job – eller også leder vi efter et,« siger Mark Ørsten.

Hverken Jørn Mikkelsen eller Lisbeth Knudsen køber dog versionen om, at de etablerede mediers svigt har åbnet banen for fagbevægelsen som nyhedsaktør. De understreger samstemmende, at arbejdsmarkedsstoffet er højt prioriteret. Og Leif Beck Fallesen, Børsen, påpeger, at der ikke er tale om, at Avisen.dk fylder et hul ud, som Børsen har efterladt.
»I dag sker den helt overvejende del af løndannelsen decentralt. Det betyder, at den journalistiske dækning sker på virksomhedsniveau, integreret i dækningen af virksomhedernes økonomiske forhold og ledelsesmæssige dispositioner. Den dækning leveres af de fagmedarbejdere, der følger den enkelte virksomhed.«

Der findes også ekspertkilder, der er mindre jublende over Avisen.dk. Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due synes, Avisen.dk handler mere om "underliv end arbejdsliv", samtidig med at sitet lider af overdreven LO-forskrækkelse:
»Jeg ser Avisen.dk dagligt og synes, at den i sin iver for at være uafhængig har for travlt med at lægge afstand til ellers relevante LO-vinkler. Det er for eksempel mærkeligt, at Avisen.dk slet ikke omtaler, når LO laver en stor undersøgelse om tillidsmandssystemet. De er berøringsangste,« siger Jesper Due – og konkluderer:
»Jeg deltager ikke i begejstringen over det korte, det vinklede, og det casebårne. Jeg tror ikke, det er nødvendigt at tale ned til unge læsere.«


Avisen.dk får ros for sin journalistiske troværdighed. I fremtiden skal det redaktionelle og kommercielle indhold i højere grad integreres. – foto: Pelle Rink

Selv om Avisen.dk høster en del ros og artiklerne megen omtale, kan avisen stå til bank, når A-Pressen i 2011 evaluerer den samlede mediestrategi. Der er allerede brændt otte millioner af. Og indtægterne svigter.
»Vi skal tjene flere penge. Banner-annoncer alene kan ikke finansiere Avisen.dk. Derfor har vi fra starten valgt at satse på flere indtægtskilder, og vi tror på, at vi med vores journalistik, stigende gennemslag og stigende trafik har skabt forudsætningerne for en kommerciel succes,« siger redaktør Rasmus Emborg.

Citatkraften skal nu bruges til at lokke sponsorer, der skal levere indhold til avisen.
»Vi kommer til at vise en helt anden form for integration mellem redaktionelt og kommercielt indhold,« sammenfatter Rasmus Emborg.

Avisen.dk har allerede i dag én indholdssponsor – LO.

Hvordan fremtidens konstruktion bliver, er endnu uvist. Men:
»Der bliver tale om konstruktioner, hvor sponsorerne læner sig op ad vores indhold. De røde advarselslamper vil lyse – men det bliver lavet ordentligt, så der er klar adskillelse mellem vores og sponsorens indhold,« siger Rasmus Emborg.
Intet tyder dog på, at han behøver at frygte, at LO smækker pengekassen i, hvis overskuddet lader vente på sig.
»Der er ingen tvivl om, at Avisen.dk er en bedre forretning for os, end Aktuelt var. Vi taler jo om helt andre budgetter. Avisen.dk koster jo ikke mere at holde kørende end et almindeligt medlemsblad. Jeg håber selvfølgelig, at avisen kommer til at hvile i sig selv, men allerede i dag synes jeg, at vi får rigtig meget for pengene,« siger Harald Børsting.

∞ A-Pressens strategi
A-Pressen vil:

  • I ejerskab med andre medieaktører investere i medievirksomheder og fremme publicistisk virksomhed på kommercielle vilkår.
  • Præge mediebranchen med nye aktiviteter og forretningsmodeller.
  • Sikre ejerne økonomisk udbytte.
  • Økonomisk skulle A-Pressen i 2013 have et overskud på 15-20 millioner. Det mål er i dag nedjusteret.

Kilde: A-Pressen

∞ Avisen.dk

  • Ejes i fællesskab af A-Pressen og Freeway, kendt for kæreste-portalen Dating.dk.
  • Avisen.dk udkommer på nettet uden at støtte sig til papirudgave. Der er 11 ansatte.
  • A-Pressen har i dag skudt samlet 8 millioner kroner i avisen og regner med at runde 10-12 millioner kroner.
  • Avisen.dk var oprinde-igt netavis for Nyhedsavisen, men blev omlagt 1. september 2009 til det nuværende format.


∞ A-Pressen – ejerskaber

  • MetroXpress. Danmarks første gratisavis og Danmarks mest læste morgenavis. A-Pressen ejer 24,5 procent af gratisavisen, det samme gør JP/Politikens Hus.
  • Par No 1. Kommunikationshus, der blandt andet producerer kundemagasiner. A-Pressen ejer 30 procent.
  • Mediawatch. Medieportal med nyheder om medieverdenen. A-pressen ejer 40 procent og JP/Politikens Hus 60 procent.
  • JSL Publications. Magasinudgiver, blandt andet "Vi med Hund", som TV 2 er medejer af. JSL laver også indhold til Jyllands-Posten. A-Pressen ejer 25 procent af JSL.
  • Newspaq. Netbaseret nyhedsbureau, der blandt andet leverer krimi-, indlands- og sportsstof til Avisen.dk og andre kunder. Danmarks 12. mest citerede medie. 100 procent ejet af A-Pressen.
  • DistributionPlus. A-Pressen ejer 35 procent. Øvrige ejere er Color Print, Datagraf og Stibo.

Firmaerne i samarbejdskredsen har cirka 350 personer ansat i alt.
 
Kilde: Børsen og A-Pressen

0 Kommentarer