A.P. MØLLER UD AF BERLINGKSE

A.P. Møller Gruppen er ikke længere en af Berlingske Tidendes ejere. Gruppen har nemlig solgt sin aktiepost på omkring 14 procent i Det Berlingske Officin, skriver Jyllands-Posten.

A.P. Møller Gruppen er ikke længere en af Berlingske Tidendes ejere. Gruppen har nemlig solgt sin aktiepost på omkring 14 procent i Det Berlingske Officin, skriver Jyllands-Posten. Flere anonyme kilder oplyser desuden til avisen, at aktierne er solgt til Den Danske Bank og den norske koncern Orkla, der i forvejen ejede mindst 11 procent af aktierne. Det har ikke været muligt for JOURNALISTEN at få salget bekræftet. Den Danske Banks direktør, Peter Straarup, vil ikke udtale sig, ligesom Orklas investeringschef, Morten Brix, heller ikke vil kommentere forlydender om den norske koncerns aktiekøb. I forvejen ejer Orkla aviser i Norge, Sverige og Polen.

Ifølge Jørgen Poulsen, professor i journalistik på Roskilde Universitetscenter, er de formodede aktietransaktioner en milepæl i dansk dagspresses historie.

"Det er noget helt nyt, at der kommer en ren kapitalistisk ejer, der formentlig vil bruge aktieposten til at tjene penge og til at skaffe informationer om, hvad der foregår i den Berlingske koncern," siger Jørgen Poulsen.

Han påpeger, at det kan ende med, at Orkla får aktier nok til en bestyrelsespost og dermed indflydelse på Det Berlingske Officin, der ifølge professoren har interesser i omkring to tredjedele af samtlige danske dagblade.

Jørgen Poulsen pointerer, at en kapitalistisk ejer i stedet for eksempelvis en fondskonstruktion skaber basis for pression.

"Man ved jo aldrig med sikkerhed, om der vil blive brugt pression. Men bare det, at muligheden er til stede, er i sig selv uheldigt," siger Jørgen Poulsen.

Ifølge Jyllands-Posten og Information har Berlingske Tidende dog allerede følt, hvad det vil sige at have en ejer, der ønsker indflydelse.

I hvert fald formodes det, at A.P. Møller har valgt at sælge sine aktier, fordi Berlingske Tidende sidste år skrev kritisk om A.P. Møller, der under besættelsen tjente penge på at være medejer af Dansk Industris Syndikat, som leverede våben til den tyske værnemagt.

A.P. Møller har været en del af Det Berlingske Officins ejerkreds siden rekonstruktionen i 1982, hvor Berlingske Tidende – en af verdens ældste aviser – alene overlevede på grund af en økonomisk håndsrækning fra dansk erhvervsliv.

0 Kommentarer