98 tekstere siger op i protest

»Fantastisk,« siger faglig konsulent i DJ, efter at næsten hundrede finske tekstere er masseudvandret i protest mod urimelige arbejdsforhold i BTI (Opdateret 6/11 12.02 Rettet 5/11 10.02)

»Fantastisk,« siger faglig konsulent i DJ, efter at næsten hundrede finske tekstere er masseudvandret i protest mod urimelige arbejdsforhold i BTI (Opdateret 6/11 12.02 Rettet 5/11 10.02)

98 af 110 finske freelancetekstere har sagt op i protest mod at blive outsourcet til firmaet BTI og i protest mod dårlige arbejdsvilkår.

Beslutningen møder klar opbakning i Danmark:

»Jeg synes, at det er fantastisk, at de smækker med dørene og ikke finder sig i det, for vi har de samme problemer herhjemme,« siger faglig konsulent i Dansk Journalistforbund Kirstine Baloti til journalisten.dk.

Kirstine Baloti forklarer, at BTI leverer undertekster til store dele af Viasat og en række andre kommercielle kanaler, samt onlinetjenesten Netflix, der er nyopstartet i Danmark.

Teksterne i BTI arbejder under dårlige vilkår, fortæller hun:

»Alle, der vil arbejde for dem, skal overdrage deres rettigheder, både ophavsret og retten til at blive krediteret, og så har vi ikke engang snakket om lønnen, som er meget lavere end i vores aftaler,« siger Kirstine Baloti.

BTI har ét særligt krav til tekstere, som sætter dem i en dårlig forhandlingsposition. Man skal oprette sig som selvstændig, hvis man vil have opgaver hos dem:

»Lige så snart deres medarbejdere er selvstændige, har vi ingen pressionsmidler, for hvis de slutter sig sammen, er det teknisk set karteldannelse,« forklarer Kirstine Baloti.

»Det er et kæmpe problem mange steder i mediebranchen,« tilføjer hun.

Kirstine Baloti har tidligere forgæves været på besøg i Sverige for at diskutere mulighederne for en aftale.

»Jeg var i Stockholm i foråret for at diskutere ansættelsesforhold med direktøren for BTI, men vi står simpelthen alt for langt fra hinanden,« siger Kirstine Baloti.

Misforståelser og rygter

BTI afviser kritikken over for journalisten.dk i et mailsvar.

Hvad er din kommentar til, at 98 af 110 finske freelancetekstere har sagt op i protest mod at blive outsourcet til firmaet BTI International og i protest mod dårlige arbejdsvilkår?

”Det er trist, fordi det ser ud, som om deres beslutninger primært har været baseret på en misforståelse og rygter," skriver Björn Lifvergren i sin mail.
 
Han fortsætter:
 
"Fakta er følgende:

1.     BTI har siden overtagelsen af MTV3’s tekstning den 1/10 fulgt gældende aftale med Journalistforbundet i Finland. Aftalen udløber i marts næste år.

2.     Vi har kommunikeret, at vi vil have et tættere ansættelsesforhold, end tilfældet er i dag, på et møde den 31/10 samt tilbyde en fast månedsløn på 2.800 euro om måneden til erfarne tekstere."
 
Hvad er din kommentar til beskrivelsen af, at I tilbyder dårlige arbejdsvilkår, at folk skal overdrage deres rettigheder til BTI, og at I kræver, de skal oprette sig som selvstændige, hvilket gør det svært at bevare et fagligt sammenhold?

”Efter min viden kræver alle skandinaviske tekstbureauer, samt SVT, NRK og DR fuldstændige rettigheder til teksterne. BTI har en aftale i Danmark, som er forhandlet på plads sammen med Dansk Journalistforbund og ligger godt på linje med, hvad øvrige bureauer, der arbejder med kommercielle kunder, tilbyder.
 
BTI tilbyder mange forskellige ansættelsesformer. Blandt andet har vi ca. 150 fastansatte tekstere i Sverige, Danmark, Finland, Holland, Belgien og Storbritannien, med fast månedsløn på niveau med den ovenfor foreslåede løn i Finland,” skriver Björn Lifvergren i sin mail.

Ingen aftale med DJ

Kirstine Baloti påpeger, at DJ ikke har indgået aftale med BTI.

"DJ har på teksternes vegne i foråret forsøgt at få BTI til at trække en honorarnedgang på 20 % tilbage. Dette lykkedes kun delvist, men der er ikke indgået nogen form for kollektiv aftale med firmaet," skriver hun i en mail til journalisten.dk.

Hun er desuden uenig i teksternes ophavsretslige vilkår.

"Det er heller ikke korrekt, at BTI’s rettighedsoverdragelse er den gængse på det danske tekstningsmarked. BTI afviser at give teksterne fx retten til Copydan-midler, som alle vores tekstningsaftaler sikrer. BTI vil heller ikke sikre retten til kreditering, og videreudnyttelseshonorar er en by i Rusland," skriver hun til journalisten.dk i sin mail.

Björn Lifvergren afviser, at BTI ikke krediterer tekstere:

"BTI's tekstere bliver altid krediteret for deres arbejde," skriver han i en mail til journalisten.dk

 

Opdateret 6/11 12.02: Kommentar fra Björn Lifvergren om krediteringsret tilføjet.

Opdateret 5/11 14.39: Kommentarer fra Kirstine Baloti til Björn Lifvergrens udtalelser tilføjet.

Opdateret 5/11 13.23: Kommentarer fra administrerende direktør i BTI, Björn Lifvergren, tilføjet.

Rettet 5/11 10.02: Vi havde skrevet, at Baloti hedder Birgitta til fornavn og er formand for teksterne i Dansk Journalistforbund. Det er ikke korrekt.