I fredags fik 220 journaliststuderende praktikpladser, da den halvårlige Store Match Dag – måske bedre kendt som Panikdagen – løb af stablen.
Men der var alt for få praktikpladser. Det betød, at 104 studerende måtte gå hjem fra Panikdagen uden en praktikplads.
Siden i fredags er det lykkes 22 af de 104 at finde en praktikplads, men for de resterende 82 ser det sort ud. Manglen på praktikpladser kan betyde, at de ender på tvungen orlov.
Praktikkoordinator for de tre journalistuddannelser, Pia Færing, vurderer, at man i bedste fald kan få tallet bragt ned på 50.
»Min konklusion er, at vi ikke får 82 i praktik. Jeg kan håbe på, at vi i bedste fald kan finde 20 pladser mere. Og så er der måske 10-15, der finder pladser i udlandet.«
»Men vi kommer til at stå med omkring 50, som ikke kommer i praktik og dermed skal finde noget andet at lave det næste halve år,« siger Pia Færing til Journalisten.
»Det var forudsigeligt«
Pia Færing kalder det for en ærgerlig situation, men hun havde forudset, at det ville ende sådan.
»De sidste par år er vi blevet reddet af, at RUC er kommet med 10-15 færre studerende end forventet. De plejer at komme med omkring 40 studerende. Nu kom de med 72, så vi vidste godt, at det ville ende sådan her,« siger Pia Færing.
Det ekstra store antal RUC-studerende denne gang skyldes, at flere studerende fra uddannelsen har »stået over« ved de seneste praktiksøgningsrunder.
»Vi har balanceret lige til øllet de sidste par gange i forhold til antallet af pladser. Vi har typisk stået med 10-15 studerende, som ikke er taget i praktik, fordi de enten ikke kunne få en plads eller ikke ville have det, der var tilbage.«
»Når der så kommer over 30 ekstra ind i systemet, så kan man ikke forvente andet, end at der så kommer til at være omkring 50 studerende, der ikke kommer i praktik i denne omgang,« siger Pia Færing.
Selvforstærkende problem
Vil det ikke forstærke problemerne yderligere, at der er 50 studerende, der skal søge om et halvt år sammen med det næste hold?
»Selvfølgelig giver det her en udfordring på længere sigt. Og jeg vil da også opfordre de ansvarlige aktører til at sætte sig ned og finde ud af, hvordan man løser det,« siger Pia Færing.
»Men sidste gang vi gjorde det for tre år siden, kunne man ikke finde en løsning, fordi alle havde hver deres begrundelse for ikke at gribe til de løsninger, der var på bordet.«
»Man har talt om at neddimensionere uddannelserne, halvere lønnen eller forkorte praktiktiden for eksempel. Men der er mange interessenter i det her spil, og man har ikke kunnet pege på en løsning, som alle kunne blive enige om,« siger Pia Færing.
En presset branche
Har I fra uddannelsernes og praktikudvalgets side været gode nok til at få arbejdspladserne overbevist om, at de skal tage en praktikant?
»Det er ikke sikkert. Men opgaven ligger i praktikudvalget, og jeg tror på, at medlemmerne har gjort, hvad de kunne, men at de også må erkende, at medierne er ude at tælle femørerne. Og så er 100.000 kroner, som en praktikant koster i et halvt år, altså ikke småpenge,« siger Pia Færing.
Lige nu er der omkring 10 ledige pladser tilbage. Siden i fredags har Kriminalforsorgen og Klimaministeriet slået pladser op. Pia Færing forhandler også med nogle andre, hun håber at kunne få med.
Danske Mediestuderende har lavet en oversigt over studerende, som stadig er praktiksøgende. På den måde kan medier hurtigt få et let overblik over de praktikanter, der står tilbage uden plads.
RUC kom med 72 studerende på panikdagen. SDU med 88 og DMJX med 147.
Ud af de 82 studerende uden praktikplads er:
15 fra RUC, 23 fra SDU og 44 fra DMJX.
I procent svarer det til, at 21 procent af de journaliststuderende fra RUC mangler praktikplads. 26 procent fra SDU mangler, mens 30 procent fra DMJX står uden praktikplads.
Rettet klokken 12:30, så der nu er angivet de rigtige procentsatser for de tre uddannelser.
9 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Sanne - det kan godt være, det er mange praktiksøgende i forhold til en branche i krise, men faktum er, at de fleste fra uddannelsen er dygtige og er "billig" arbejdskraft. Dermed ikke forstået sådan, at de skal udnyttes, men mange steder kastes man for løverne med det samme, og sådan lærer man faktisk bedst. Fungerer det, så er 14.000 (eller hvad man nu får i løn nu om stunder som praktikant) uhyre billigt sluppet for en arbejdsplads, der kan råde over en person, som - ideelt - hurtigt kan indgå i en 37 timers arbejdsuge på linje med de fastansatte. Steder som SE og HØR og HER og NU kan ikke undvære praktikanter, men ingen søger dem. Det burde de. Da er man simpelthen afhængige af den arbejdskraft, praktikanterne yder, og man får tilbudt de samme opgaver som alle andre. Det kunne mange praktiksteder lære noget af. (Og ja - jeg var i praktik på SH) i sin tid.
Det er desværre forkert, at RUC'erne var flere, fordi 'flere har stået over'. RUC har lavet en reform, som gør, at det nu er to semestre samtidig, der søger praktik. Dvs., at dem på den nye reform skal søge praktik et semester tidligere og har et semester mere på skolen efter praktik. Ja - og så er der en fremdriftsreform, der gør, at ingen holder orlov længere, og dem, der har holdt orlov, er blevet samlet op.
Overflod af journalistpraktikanter er tilsyneladende blevet en forretningsmodel for virksomheder uden en bæredygtig forretningsmodel.
Få nu sænket det optag.
Journalisten har selv for nyligt sat fokus på, hvordan bare Berlingske, Politiken og JP er gået fra omkring 650 til 450 journalister over de sidste 18-20 år.
Og intet tyder på, at der er flere job på vej i fremtiden - tværtimod.
Jeg har meget svært ved at se meningen med at uddanne det samme antal.
Kære Journalisten.
Husk, at det ikke kun er journalister, der søger praktik til store match dag. Der er hvert semester 20-50 praktiksøgende fra TV- og Medietilrettelæggelse på DMJX i Emdrup - der er altså fire uddannelser med i systemet. Denne gang var der 18, der søgte, og fem endte uden en plads. De tal er selvfølgelig indregning i DMJXs samlede statistik for både journalister og TVM'ere.
Derudover er det en meget din artikel og en vigtig problematik, som der snarest skal findes en løsning på. I efteråret stod ca. 50% af TVM'erne uden plads efter panikdagen.
Mvh. Lau Bruus,
Næstformand, andrea
Flere