82 studerende mangler praktikplads efter panikdagen

104 studerende fik ingen praktikplads på Store Match Dag fredag. Siden er det lykkes 22 at finde en plads, men mange vil formentlig ende på tvungen orlov. »Vi kommer til at stå med omkring 50, som ikke kommer i praktik,« siger praktikkoordinator Pia Færing (Rettet klokken 12:30)
  • Foto: Mathilde Bech
    Billede fra forhallen på DMJX ved en Panikdag i 2015.
21.04.2016 · 08:45

I fredags fik 220 journaliststuderende praktikpladser, da den halvårlige Store Match Dag – måske bedre kendt som Panikdagen – løb af stablen.

Men der var alt for få praktikpladser. Det betød, at 104 studerende måtte gå hjem fra Panikdagen uden en praktikplads.

Siden i fredags er det lykkes 22 af de 104 at finde en praktikplads, men for de resterende 82 ser det sort ud. Manglen på praktikpladser kan betyde, at de ender på tvungen orlov.

Praktikkoordinator for de tre journalistuddannelser, Pia Færing, vurderer, at man i bedste fald kan få tallet bragt ned på 50.

»Min konklusion er, at vi ikke får 82 i praktik. Jeg kan håbe på, at vi i bedste fald kan finde 20 pladser mere. Og så er der måske 10-15, der finder pladser i udlandet.«

»Men vi kommer til at stå med omkring 50, som ikke kommer i praktik og dermed skal finde noget andet at lave det næste halve år,« siger Pia Færing til Journalisten.

»Det var forudsigeligt«

Pia Færing kalder det for en ærgerlig situation, men hun havde forudset, at det ville ende sådan.

»De sidste par år er vi blevet reddet af, at RUC er kommet med 10-15 færre studerende end forventet. De plejer at komme med omkring 40 studerende. Nu kom de med 72, så vi vidste godt, at det ville ende sådan her,« siger Pia Færing.

Det ekstra store antal RUC-studerende denne gang skyldes, at flere studerende fra uddannelsen har »stået over« ved de seneste praktiksøgningsrunder.

»Vi har balanceret lige til øllet de sidste par gange i forhold til antallet af pladser. Vi har typisk stået med 10-15 studerende, som ikke er taget i praktik, fordi de enten ikke kunne få en plads eller ikke ville have det, der var tilbage.«

»Når der så kommer over 30 ekstra ind i systemet, så kan man ikke forvente andet, end at der så kommer til at være omkring 50 studerende, der ikke kommer i praktik i denne omgang,« siger Pia Færing.

Selvforstærkende problem

Vil det ikke forstærke problemerne yderligere, at der er 50 studerende, der skal søge om et halvt år sammen med det næste hold?

»Selvfølgelig giver det her en udfordring på længere sigt. Og jeg vil da også opfordre de ansvarlige aktører til at sætte sig ned og finde ud af, hvordan man løser det,« siger Pia Færing.

»Men sidste gang vi gjorde det for tre år siden, kunne man ikke finde en løsning, fordi alle havde hver deres begrundelse for ikke at gribe til de løsninger, der var på bordet.«

»Man har talt om at neddimensionere uddannelserne, halvere lønnen eller forkorte praktiktiden for eksempel. Men der er mange interessenter i det her spil, og man har ikke kunnet pege på en løsning, som alle kunne blive enige om,« siger Pia Færing.

En presset branche

Har I fra uddannelsernes og praktikudvalgets side været gode nok til at få arbejdspladserne overbevist om, at de skal tage en praktikant?

»Det er ikke sikkert. Men opgaven ligger i praktikudvalget, og jeg tror på, at medlemmerne har gjort, hvad de kunne, men at de også må erkende, at medierne er ude at tælle femørerne. Og så er 100.000 kroner, som en praktikant koster i et halvt år, altså ikke småpenge,« siger Pia Færing.

Lige nu er der omkring 10 ledige pladser tilbage. Siden i fredags har Kriminalforsorgen og Klimaministeriet slået pladser op. Pia Færing forhandler også med nogle andre, hun håber at kunne få med.

Danske Mediestuderende har lavet en oversigt over studerende, som stadig er praktiksøgende. På den måde kan medier hurtigt få et let overblik over de praktikanter, der står tilbage uden plads.

RUC kom med 72 studerende på panikdagen. SDU med 88 og DMJX med 147.

Ud af de 82 studerende uden praktikplads er:

15 fra RUC, 23 fra SDU og 44 fra DMJX.

I procent svarer det til, at 21 procent af de journaliststuderende fra RUC mangler praktikplads. 26 procent fra SDU mangler, mens 30 procent fra DMJX står uden praktikplads.

Rettet klokken 12:30, så der nu er angivet de rigtige procentsatser for de tre uddannelser.

 

 

Kommentar

21/04/2016 - 09:24

Sanne Jakobsen

307 (!!) studerende, der skulle have en plads. Hvor pokker skulle 'arbejdsmarkedet' finde så mange pladser henne.... Uanset, at det er studerende, så indgår man jo i en normal arbejdsuge på normale vilkår. Det var måske på optaget og hyppigheden, man skulle kigge, og pege lidt mindre fingre af medierne, der flere gange har optaget flere end opslåede pladser.
Bare en tanke.

21/04/2016 - 11:57

Jan Dyberg

De rigtige procentsatser ud fra de opgivne tal er:
Mangler praktikplads:
RUC: 21 procent
SDU: 26 procent
DMJX: 30 procent

21/04/2016 - 12:00

camilla olsen

Ja procentregningen er vist ikke helt i top...

21/04/2016 - 12:30

Rasmus Barlag

Hej Jan
Tak for din kommentar. Procentsatserne er nu blevet rettet, så de passer.

BH Rasmus.

21/04/2016 - 12:53

Lau Bruus

Kære Journalisten.
Husk, at det ikke kun er journalister, der søger praktik til store match dag. Der er hvert semester 20-50 praktiksøgende fra TV- og Medietilrettelæggelse på DMJX i Emdrup - der er altså fire uddannelser med i systemet. Denne gang var der 18, der søgte, og fem endte uden en plads. De tal er selvfølgelig indregning i DMJXs samlede statistik for både journalister og TVM'ere.
Derudover er det en meget din artikel og en vigtig problematik, som der snarest skal findes en løsning på. I efteråret stod ca. 50% af TVM'erne uden plads efter panikdagen.
Mvh. Lau Bruus,
Næstformand, andrea

21/04/2016 - 13:25

Kasper Astrup

Få nu sænket det optag.

Journalisten har selv for nyligt sat fokus på, hvordan bare Berlingske, Politiken og JP er gået fra omkring 650 til 450 journalister over de sidste 18-20 år.

Og intet tyder på, at der er flere job på vej i fremtiden - tværtimod.

Jeg har meget svært ved at se meningen med at uddanne det samme antal.

21/04/2016 - 18:25

henning due

Overflod af journalistpraktikanter er tilsyneladende blevet en forretningsmodel for virksomheder uden en bæredygtig forretningsmodel.

21/04/2016 - 20:13

Camilla Schouw, formand for DJ RUC

Det er desværre forkert, at RUC'erne var flere, fordi 'flere har stået over'. RUC har lavet en reform, som gør, at det nu er to semestre samtidig, der søger praktik. Dvs., at dem på den nye reform skal søge praktik et semester tidligere og har et semester mere på skolen efter praktik. Ja - og så er der en fremdriftsreform, der gør, at ingen holder orlov længere, og dem, der har holdt orlov, er blevet samlet op.

22/04/2016 - 00:15

Kasper Denager

Sanne - det kan godt være, det er mange praktiksøgende i forhold til en branche i krise, men faktum er, at de fleste fra uddannelsen er dygtige og er "billig" arbejdskraft. Dermed ikke forstået sådan, at de skal udnyttes, men mange steder kastes man for løverne med det samme, og sådan lærer man faktisk bedst. Fungerer det, så er 14.000 (eller hvad man nu får i løn nu om stunder som praktikant) uhyre billigt sluppet for en arbejdsplads, der kan råde over en person, som - ideelt - hurtigt kan indgå i en 37 timers arbejdsuge på linje med de fastansatte. Steder som SE og HØR og HER og NU kan ikke undvære praktikanter, men ingen søger dem. Det burde de. Da er man simpelthen afhængige af den arbejdskraft, praktikanterne yder, og man får tilbudt de samme opgaver som alle andre. Det kunne mange praktiksteder lære noget af. (Og ja - jeg var i praktik på SH) i sin tid.

Seneste jobopslag

Graduate - Video Journalist, Corporate Communication

H. Lundbeck A/S
Ansøgningsfrist: 08.04

Erfaren kommunikationskonsulent til Vallensbæk Kommune

Vallensbæk Kommune
Ansøgningsfrist: 11.03

Ny kommunikationschef til Det Danske Hus I Palæstina

DHIP - The Danish House in Palestine
Ansøgningsfrist: 15.03

Digital redaktør - barselsvikar

Danmarks Nationalbank
Ansøgningsfrist: 28.02

Presseansvarlig søges til Københavns Politi

Københavns Politi
Ansøgningsfrist: 28.02

Kommunikationsmedarbejder

Aalborg Stift
Ansøgningsfrist: 05.03

Journalist

Dansk Socialrådgiverforening
Ansøgningsfrist: 28.02

Nyhedsjournalist til indlandsredaktion

JydskeVestkysten
Ansøgningsfrist: 01.03

Debatredaktør på Information

Information A/S
Ansøgningsfrist: 22.02

DR Nyheder søger stærk livereporter

DR
Ansøgningsfrist: 20.02

Dygtig kommunikatør til Dansk Flygtningehjælp

Dansk Flygtningehjælp
Ansøgningsfrist: 20.02

Digital medieredigerende til Fagbladet 3F

3F
Ansøgningsfrist: 12.03

REDAKTIONEL ONLINE MANAGER

NORDJYSKE Medier
Ansøgningsfrist: 25.02

Pressemedarbejder med gåpåmod til Transport-, Bygnings- og Boligministeriets departement

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet
Ansøgningsfrist: 20.02

DIGITAL SOUSCHEF TIL REDAKTIONEN

NORDJYSKE Medier
Ansøgningsfrist: 25.02

Studentermedhjælp til kommunikation og marketing

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 20.02

Sjællandske Medier søger redaktør til Vordingborg

Sjællandske Medier
Ansøgningsfrist: 05.03

Faktaredaktør til TV 2

TV 2
Ansøgningsfrist: 21.02

Aktie-interesseret studentermedhjælper hos Blue Note Capital

Blue Note Capital
Ansøgningsfrist: 20.02

Økonomi- og Indenrigsministeriet søger presse- og kommunikationsmedarbejder

Økonomi- og Indenrigsministeriet
Ansøgningsfrist: 20.02

Dansk Socialrådgiverforening (DS) søger journalist til nyhedsbrev og fagblad

Dansk Socialrådgiverforening
Ansøgningsfrist: 28.02

Invitation til erfaren og modig pressemedarbejder

Alternativets Folketingsgruppe
Ansøgningsfrist: 20.02

Skrivende redaktør til nyt medie på Ingeniøren

Mediehuset Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 21.02