Praktik

80 procent oplever praktiksøgning som stressende

Det var særligt manglen på praktikpladser, der stressede de studerende i foråret

Adskillige samtaler i løbet af en eller to dage, mangel på praktikpladser og at høre om medstuderende, der bliver tilbudt en plads, mens man ikke selv har hørt noget.

Det er særligt de årsager, der går igen, når de studerende skal svare på, hvad der stressede dem, da de skulle søge praktik inden sommerferien.

Det fremgår af en undersøgelse, som Danske Mediestuderende har lavet blandt de studerende lige efter praktiksøgnings-forløbet.

I den er de studerende blandt andet blevet spurgt, i hvor høj grad de fandt det stressende at søge praktik.

Svarene i undersøgelsen er entydige: Hele 80 procent fandt det i meget høj grad eller i høj grad stressende. Kun 19 procent svarer, at det kun i nogen grad eller lav grad var en stressende oplevelse.

Manglen på praktikpladser er en af årsagerne, der bliver beskrevet flest gange, når de studerende selv skal sætte ord på den situation, de stod i inden sommerferien.

Det kommer heller ikke bag på Kristine Schäfer, forkvinde for Danske Mediestuderende, at langt de fleste har opfattet forløbet som stressende.

”Derfor er det også vigtigt, at vi frem mod runden her i efteråret gør alt, hvad vi kan, for at forberede de studerende på, hvad de går ind til. Så man ikke på målstregen finder ud af, at der mangler X antal pladser,” siger Kristine Schäfer.

Ikke kun pladsmangel

Netop manglen på praktikpladser var et af de store temaer op til selve ansøgningsforløbet. Her stod det klart, at der ville mangle helt op til 50 pladser – blandt andet som følge af, at de studerende på DMJX igen skal i praktik i 18 måneder.

Gang på gang lød opfordringen, at medierne skulle se grundigt efter i hjørnerne, men efter endt forløb stod 45 studerende alligevel uden praktikplads. Og der kommer også til at mangle pladser her til efteråret – dog noget færre end frygtet, siger Martin Vestergaard, praktikkoordinator på DMJX, efter at der var deadline for opslag af praktikpladser i fredags.

”Vi frygtede virkelig, at vi ville stå med minus 70-80 pladser, men indtil videre ser det ud, som om vi måske kan lande på 43 manglende pladser. Det ser bedre ud, end vi frygtede, selv om der er minus,” siger Martin Vestergaard.

Men stress-situationen bliver ikke alene løst ved, at der er flere pladser, mener Kristine Schäfer, der pointerer, at praktiksøgningen er en stressende oplevelse for alle.

”Praktiksøgningen er en tid, hvor man skal stille spørgsmål til sin egen person og livsvej. Det kan for rigtig mange godt opleves eksistentielt at søge praktik. Det er i sig selv svært og stressende,” siger hun.

Praktiksøgningen efterår 2023

Der er cirka 45 RUC-studerende, 130 journaliststuderende fra DMJX, 10-15 journaliststuderende fra SDU og enkelte TVM-studerende, der skal søge praktik i efteråret.

Processen er allerede i gang, og tidsplanen er:

Fredag den 29. september var der deadline for praktikopslag og for praktikstedernes tilmelding til praktikmessen.

Mandag den 23. oktober (senest): Praktikopslag offentliggøres.

Tirsdag den 24. oktober: Praktikmesse i Odense.

Fredag den 27. oktober: Deadline for studerendes ansøgninger til 1. runde.

Uge 44: Samtaleuge.

Fredag den 3. november: Praktikmatch 1. runde.

Fredag den 3. november – onsdag den 8. november: Anden matchrunde.

Ud over manglen på praktikpladser angiver en stor del også i svarene til undersøgelsen, at det har været svært at se andre få tilbudt en plads eller lande en aftale med et praktiksted uden selv at have fået en aftale i hus.

Og her kan de studerende i Kristine Schäfers øjne hjælpe hinanden med at gøre forløbet lidt mere tåleligt:

”Jeg synes, det allervigtigste i hele processen er, at alle husker at være ærlige og søde over for hinanden. Spidse albuer er der nok af i den her branche. Vi har ikke brug for, at det allerede begynder, mens vi søger praktik.”

”Jeg vil opfordre alle til at tale med de medstuderende, dele sårbarheder og tanker. Også hvis det går godt. Men lad være med at hovere. Vær ærlig, så bliver det nemmere for alle. Sig, hvis du er i tvivl om, hvilken plads du skal tage. Og hav respekt for, at nogen kan være berørt af ikke at være tilbudt en plads.”

0 Kommentarer