search

8 millioner til undersøgende journalistik

Journalister, der har en god ide til en undersøgende historie med europæisk vinkel kan nu søge om støtte fra EU. 1,1 millioner Euro eller godt otte millioner kroner skal fordeles i to ansøgningsrunder. Første ansøgningsfrist er 15. januar 2011.

Journalister, der har en god ide til en undersøgende historie med europæisk vinkel kan nu søge om støtte fra EU. 1,1 millioner Euro eller godt otte millioner kroner skal fordeles i to ansøgningsrunder. Første ansøgningsfrist er 15. januar 2011.

EU-støtten kan gives til undersøgende historier, som berører to eller flere EU-lande. Journalister med en god ide for en europæisk eller grænseoverskridende historie skal alliere sig med en kollega fra mindst et andet EU land, finde ¼ af deres budget andetsteds fra og så kan de ansøge.

EU arbejder lige nu på at udvælge en ”Assistance Body”. Det vil være en organisation eller et firma, der udpeger en jury, forvalter ansøgningerne, laver en webside og sikrer, at erfaringen fra projekterne bliver samlet.

En jury bestående af ”5-7 independent, reputed experts in journalism, investigative journalism and/or edition in those fields” skal udvalge blandt ansøgerne efter faste regler.

Den første runde af ansøgninger skal sendes til EU-Kommissionen, mens opgaven for den ansvarlige ”Assitance Body” er i offentligt udbud. Konvolutterne med ansøgningerne bliver ikke åbnet af Kommissionen selv. Det er i stedet juryen, der vil se på ansøgnignerne.

De 1,1 millioner euro blev besluttet af EU-Parlamentet som et pilotprojekt, der skal afprøve, om modellen også kan fungere i fremtiden. Og her var det ikke mindst danske politikere, der stod fadder. Det oprindelige forslag kom fra Venstrekvinden Anne E. Jensen og den tyske grønne politiker Helga Trüpel, siden tog den nyvalgte Venstremand Morgen Løkkegaard over. Den tidligere DR-journalist har fulgt projektet frem til den form, det har i dag.  Blandt andet deltog han i et møde med EU-Kommissionens ekspertgruppe. Se Løkkegaards egen beretning fra det møde (ved 1.31).

Kommissionen bad forskellige organisationer på området om at foreslå en ekspertgruppe, der kunne udforme uddelingen af researchstipendierne. Med i ekspertgruppen er blandt andre britiske Nick Davies, forfatter og journalist ved Guardian, nyhedschef i DR Ulrik Haagerup, den svenske undersøgende journalist Fredrik Laurin, formanden for sammenslutningen af journalistforbund Aidan White.

Følg med på Journalismfund.eu, der allerede i dag uddeler researchstipendier til undersøgende journalistik i Europa.

Pilotprojektet er sat til at løbe til sidst i 2011.

Se Kommissionens opslag her.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen