For research-glade journalister er det næsten en tur i baronens seng, som videnscenteret Constructive Institute tilbyder i form af otte et-årige fellowships. Et fellowship på Constructive Institute går nemlig grundlæggende ud på, at man skal udvide sin viden og horisont inden for et emne, man arbejder med som journalist.
”Man får et år til at tænke sig om. Der er ingen deadlines, ingen eksamen, men til gengæld muligheden for at udvide sin horisont og oven i købet få dækket omkostninger med 65.000 kroner om måneden, så man har råd til at flytte sin familie til AU,” fortæller Ulrik Haagerup, direktør for Constructive Institute.
Han og en komité af bedømmere har netop udvalgt de otte journalister, der bliver tildelt Constructive Fellowship, som de skal tiltræde i august.
Vil uddanne rollemodeller
Ifølge Haagerup har komitéen lagt vægt på tre ting:
- at ansøgeren har et godt projekt i forhold til at dygtiggøre sig inden for et område
- at ansøgeren forstår, at det er et dedikeret arbejde på fuld tid
- at ansøgeren har dybde og personlighed, så vedkommende efterfølgende med Haagerups ord kan skabe ”følgeskab”
”Vi ønsker at uddanne rollemodeller. Folk, der kan være lysende eksempler på, at journalistik er et fag, der kan konkurrere på andet end hastighed, skarpe overskrifter, dramaer og konflikter.”
Som eksempel nævner han to fellowships, hvor journalisterne Allan Bo Poulsen fra DR i Holstebro og Linda Olsen, selvstændig krimonolog og tidligere journalist og redaktør, skal fordybe sig henholdsvis i emnet ’Udfordringer og muligheder i yderområder’ og ’udfordringer og muligheder for udsatte boligområder (ghettoer)’. I Linda Olsens tilfælde går projektet blandt andet ud på, at hun selv flytter til Gjellerup Parken.
Erhvervslivet betaler
”Journalisterne får mulighed for at blive klogere på et område, og når de vender tilbage til faget, er de måske dem i landet, der ved mest om deres stofområde. Det vil gøre dem i stand til at se nye vinkler, nye kilder og nyt stof. Det er jo en gave til enhver journalist, men forhåbentlig også til faget, som jo blandt andet lider under manglende troværdighed,” siger Haagerup.
De i alt otte fellowships er sponsoreret af tre forskellige virksomheder. Modtagerne er følgende:
TrygFonden Constructive Journalism Fellows:
– Morten Vestergaard, journalist på Jyllands-Posten, 42 år
– Kristina Lund Jørgensen, redaktør og journalist på Fyens Stiftstidende, 45 år
– Mette Koue, nyhedsredaktør på dr.dk, 42 år
– Rasmus Bøttcher Christensen, erhvervsjournalist i DR Nyheder, 31 år
– Henrik Grunnet, redaktør og strategic advisor i International Media Support, 58 år
RealDania Contructive Journalism Fellows:
– Allan Bo Poulsen, DR, TV Avisen i Holstebro, 45 år, med fokus på udfordringer og muligheder i yderområder
– Linda Olsen, kriminolog og tidligere journalist og redaktør på TV 2 og Nordisk Film, 40 år, med fokus på udfordringer og muligheder for udsatte boligområder (ghettoer)
Helsingin Sanomat Foundation Journalism Fellow:
– Silja Raunio, journalist på det finske public service medie YLE, 28 år.
Ulrik Haagerup vil ikke sige, hvor mange ansøgere der var til de opslåede fellowships, ud over at der var ”mange”. Han begrunder det med, at Constructive Institute ikke ønsker at skabe en konkurrence med sig selv om at overgå sidste års resultat.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.