Fire chefer har forladt Bladkompagniet. Der er rod i distributionen, og en task force skal nu rydde op. I mens søger flere af budene over til konkurrenten Morgendistribution Danmark.
Distribution. Politiken har ansat ekstra personale til at tage sig af reklamationer. Antallet af klager fra abonnenter, der ikke havde fået deres morgenavis, kulminerede i september sidste år med 79.918. Næsten 2.700 om dagen.
Situationen er langsomt ved at blive bedre, siger Politikens bladdirektør Roy Bruhn-Petersen.
»Vi er bestemt ikke tilfredse, og vi har måske været for langsomme til at tage fat om problemerne,« siger han.
Nu har JP/Politikens Hus og Det Berlingske Officin, der ejer Bladkompagniet, mistet tålmodigheden. Forrige fredag blev Bladkompagniets direktør Lars Bjørn Høybye fyret og stoppede med øjeblikkelig virkning. Udviklingsdirektør Morten Bo Andersen, direktionsassistent Jan Abrahamson og økonomidirektør Mads Ambus valgte at følge med ud af svingdøren.
Ifølge Journalistens oplysninger har JP/Politikens Hus og Det Berlingske Officin indsat en task force på tre mand, der skal rydde op i Bladkompagniet. Enheden ledes af koncernlogistikdirektør i JP/Politikens Hus Hans Peter Nissen, der er blevet konstitueret direktør i Bladkompagniet.
Direktør i JP/Politikens Hus Lars Munch siger, at distributionen af både gratisaviser og betalingsaviser ikke er på et acceptabelt niveau endnu, men at den er blevet bedre.
»Nogle har indtryk af, at hele distributionen er brudt sammen. Sandheden er, at 70 procent af distributionen igennem hele forløbet har været lige så god som altid. De sidste 30 procent har til gengæld været berørt i et helt uacceptabelt omfang,« forklarer han.
I de seneste kaotiske måneder har man i JP/Politikens Hus og Det Berlingske Officin holdt ugentlige møder med Bladkompagniet, hvor kompagniet blandt andet har fremlagt en handlingsplan, der skal skaffe flere polske bude til landet. Alligevel endte forløbet med blodbad på ledelsesgangen.
Ifølge fagforeningen 3F skyldes problemerne blandt andet, at Bladkompagniet siden 2000 har udliciteret opgaverne, så avisbudene i dag er ansat af underleverandører. Det vil sige små selvstændige, der ikke vil eller kan sikre avisbudene ordentlige arbejdsforhold. Til sammenligning ansætter konkurrenten Morgendistribution Danmark, der blandt andet omdeler Nyhedsavisen, selv sine bude.
Ifølge 3F er en stor del af underdistributørernes økonomi sort, de hyrer underleverandører uden overenskomster, og konkurser er hyppige. Henrik Forchhammer, faglig sekretær i 3F, så gerne, at Bladkompagniet selv ansatte budene, som virksomheden gjorde frem til 2000.
»Det er det eneste, der kan sikre fornuftige forhold for avisbude og i sidste ende abonnenterne,« siger han.
Men den løsning tror Lars Munch ikke på.
»Jeg tror, at underleverandørerne er med til at sikre det enkelte bud større tilknytning til arbejdspladsen og dermed bedre distribution.«
Også hvis underleverandøren kører med drønende underskud?
»Der kan være underleverandører, som klarer det dårligt, og som er dårlige til at passe på budene. Det må vi så se på – og gør det i øvrigt også løbende,« siger Lars Munch.
Balladen i Bladkompagniet kommer nu konkurrenten Morgendistribution Danmark til gode. Ifølge direktør Per Friis i Morgendistribution Danmark har 40-50 af Bladkompagniets bude i København valgt at skifte til Morgendistribution Danmark.
Andre bude har valgt at gå til deres fagforening for at klage over arbejdsforholdene. I Danske Mediers Arbejdsgiverforening bekræfter man, at der er blevet rejst flere sager om avisbudenes arbejdsforhold, siden Bladkompagniet gik over til at benytte sig af underleverandører.
»Der er jo ofte tale om små arbejdsgivere, som har mange ansatte. Arbejdet foregår om natten, og papirarbejdet skal ordnes om dagen. Manglende viden og travlhed er for det meste baggrunden for sagerne, der som regel ender med en lille bod til arbejdsgiverne,« siger overenskomstchef Claus Borly.
Journalisten har talt med flere af Bladkompagniets distributører, blandt andet Kristian Linke fra Korsør, der opgav livet som distributør, fordi regnskabstallene blinkede rødt.
Ifølge Kristian Linke skal budene holde styr på 17 forskellige blade og aviser, og der kommer hele tiden flere til.
»Alene efter årsskiftet har vi fået tre nye produkter – blandt andet ErhvervsBladet. Jo flere produkter, desto større er risikoen for, at der sker fejl, og vi skal betale til Bladkompagniet, hver gang det sker,« siger Linke.
På Nyhedsavisens undrer administrerende direktør Svenn Dam sig over, at de store morgenaviser skriver så lidt om de kritisable forhold hos Bladkompagniet.
»Ingen journalist fra de store dagblade har for alvor dykket ned i denne side af østarbejdernes vilkår i Danmark. Havde det været en hvilken som helst anden branche, det var foregået i, er jeg sikker på, det ville have forholdt sig anderledes,« siger Svenn Dam.
Nyhedsredaktør på Politiken.dk Christian Lindhardt fnyser af Svenn Dams antydning af, at avisens journalister ikke skriver om rodet i deres egen baghave.
»Nyhedsavisen skal snuppe sig en tudekiks og koncentrere sig om at lave avis – og få den delt ud,« siger han og remser en række artikler fra arkivet op. Alle med en kritisk vinkel på avisbudenes arbejdsvilkår.
Læs også: Nu tager Egon sgu nok til Barbados for vores penge …
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.