Shitstorm

73 personer ville have Osman ud af landet, efter at en artikel med ham var kommet på Facebook

TV 2 Østjylland bragte forleden en historie med 46-årige Osman Eroglu, der ønskede sig en mere alsidig menu i Ceres Park

Opfordringen til Ceres Park var klar, da Osman Eroglu forleden stillede op som kilde i en artikel hos TV 2 Østjylland: Lad menuen favne bredere, så også muslimer kan købe noget at spise i halvlegen, når de ser AGF spille på hjemmebane.

Artiklen blev lagt på TV 2 Østjyllands Facebook-side onsdag klokken 15.21, og en halv time senere var der 73 personer i kommentarsporet, der opfordrede den 46-årige familiefar, der er født og opvokset i Danmark, til at forlade landet.

I skrivende stund har opslaget affødt 3,4 tusind kommentarer og 1,7 tusind reaktioner på TV 2 Østjyllands hjemmeside.

Journalisten bag historien er Ehsan Faizzad, og han vidste på forhånd godt, at artiklen ville skabe debat:

”Også noget debat, der går over grænsen. Værdidebatter kan blive voldsomme, det ved vi som journalister. Men omfanget her kom bag på mig,” siger Ehsan Faizzad.

Allerede inden interviewet forberedte journalisten derfor sin kilde på, at der kunne opstå ballade på Facebook. Men det var Osman Eroglu udmærket godt klar over selv, for han er vant til at blande sig i alskens debatter på Facebook.

Forberedte sin familie

Osman Eroglu var også klar over, at debatten nok ikke ville handle om, at det kun er muligt at købe pølser med svinekød på stadion.

”Jeg vidste jo godt, at det hele i sidste ende ville komme til at handle om muslimer,” siger Osman Eroglu.

Derfor forberedte han også sin familie på, at han medvirkede i en artikel.

”Jeg gjorde min familie opmærksom på, at der nok skulle komme en shitstorm, men at de ikke skal tage det personligt eller tage det til sig, men bare grine af det, der bliver skrevet. Eller at de skulle lade være med at læse kommentarerne,” siger han.

Mange af de 3.000 kommentarer går på, at Osman Eroglu skulle rejse ud af landet, og at hvis han ikke kan lide lugten i bageriet, så må han holde sig væk. Osman Eroglu tager det med oprejst pande.

”Hvis jeg skal være ærlig, påvirker det mig ikke så meget. Jeg tror, at det påvirker mange andre udlændinge end mig. Jeg har prøvet det før, og jeg er blevet hærdet. Det påvirker dem, der ikke er vant til det, og de bliver oprigtigt kede af det.”

”Det er jo ikke kriminelt, det jeg har gjort. Jeg har bare efterspurgt noget. Jeg kunne forstå, hvis det var et bandemedlem. Gå efter dem, der har gjort noget – og ikke os alle,” siger han.

”Hvorfor skulle jeg tie?”

Osman Eroglu deltager generelt gerne i kommentarspor om aktuelle ting. For nylig har han for eksempel kritiseret, at ukrainske og syriske flygtninge bliver forskelsbehandlet. Og kommenteret fodboldresultater.

”Når man skriver en kommentar under en artikel, så bliver man bare bombet, og man skal bare fise hjem. Så må man – fordi man har en anden baggrund – ikke kritisere noget om Danmark. Jeg må ikke ytre mig, som jeg vil,” siger han om dem, der går til angreb på hans etnicitet.

”Men hvorfor skulle jeg tie, bare fordi der kommer sådan en shitstorm? Jeg holder mig ikke tilbage.”

Nok er Osman Eroglu vant til det og tager det hele i stiv arm. Alligevel har Ehsan Faizzad taget det alvorligt og ringet til sin kilde fire-fem gange, siden artiklen blev udgivet. Og det gør han generelt, når han har med historier at gøre, som han ved kan skabe oprør og personangreb.

Tal med kilden før, under og efter

Han forbereder kilderne på, at deres historie kan skabe forargelse, og han anbefaler dem at holde sig væk fra kommentarsporet i de første to-tre dage, indtil den værste storm har lagt sig.

Samtidig understreger han også over for kilderne, at de skal føle sig frie til at blande sig i debatten, hvis de har lyst til det. De får også artiklerne til gennemsyn, så de ved, hvad de kan komme til at stå på mål for.

”Når artiklen er skrevet og udgivet, er det vigtigt for mig at følge op med kilderne og høre, om de er okay. Om de har modtaget trusler eller lignende, som vi kan gøre noget ved.”

”Så det er både før, under og efter, historien bliver lavet. Man må helst ikke give slip, bare fordi artiklen er skrevet og kommet ud,” siger han.

Det er noget, Osman Eroglu har sat pris på.

”Det synes jeg, de gør rigtig godt. Jeg vil storrose Ehsan,” siger han.

Roserne fra Osman Eroglu til TV 2 Østjylland stopper ikke der. Mens kommentarerne er tikket ind på opslaget, har redaktionens værter på Facebook blandet sig i debatten. Ikke ved at skrive ting som ’husk at hold den gode tone’, men ved at bringe fakta på bordet og spørge folk, hvorfor de skriver, som de skriver.

Ehsan Faizzad forklarer, at redaktionen forud for udgivelsen diskuterer, om der er bemanding nok til at holde øje med og moderere kommentarsporet.

Vigtigt arbejde

Arbejdet med at forberede kilderne og forberede sig på debatten på sociale medier er en vigtig del af arbejdet for journalister i dag, mener han.

”Hvis det her breder sig til mange flere minoritetsdanskere eller mennesker i det hele taget, kan det få den effekt, at folk ikke vil stille op på grund af en shitstorm,” siger han.

Osman Eroglu har også et råd til dem, der skulle blive genstand for en shitstorm, hvis de udtaler sig i medierne:

”Vær saglig. Lad være med at falde ned på det niveau. Hvis du ikke kan lade være med at skrive noget, så skriv det på en ordentlig måde, uanset hvor meget de angriber dig. I sidste ende vinder man på det,” siger han.

Han erkender samtidig, at han ’absolut’ bliver træt af at skulle være den store.

”Der er også nogen, der har prøvet at angribe mig ved at skrive om mig til mine børn. Inderst inde æder man sig selv op, men jeg valgte bare at ignorere det og blokere folk,” siger han.

0 Kommentarer