70 stillinger er i fare på Jysk Fynske Medier

Medarbejderne i Jysk Fynske Medier kommer ikke til at undgå fyringer. »Det er ligesom et færdselsuheld, hvor vi bliver ved med at bremse og bremse og bremse og alligevel ramler ind i muren,« siger tillidsmand. Her er status fra forhandlingsbordet

Når medarbejderne i Jysk Fynske Medier torsdag den 29. september møder på arbejde, bliver det formentlig med en klump i halsen for mange.

Det bliver nemlig umuligt for koncernen at undgå fyringer på dagen, hvor mediehuset vil eksekvere en storstilet spareplan, som skal skære 36,2 millioner kroner væk alene på redaktionelle udgifter. 

Som Journalisten tidligere har beskrevet, skal mediehuset i alt spare 140 millioner kroner.

I denne uge har tillidsfolkene fra Jysk Fynske Medier siddet ved forhandlingsbordet med ledelsen.

»Vi bevæger os i sneglefart hen til et ubehageligt mål, hvor folk skal fyres. Det tror jeg ikke, vi kan undgå,« siger Lene Sarup, tillidsrepræsentant på Fynske Medier.

70 ud af 465 stillinger

Tillidsfolkene forventer, at de 36,2 millioner kroners besparelse kommer til at svare til omkring 70 redaktionelle stillinger, der skal nedlægges.

Jysk Fynske Medier har i forvejen 465 redaktionelle stillinger, så det er en stor bid af det samlede hus, der bliver fjernet. I de 70 stillinger indgår blandt andet 10 af mediehusets 46 fotografer, som ledelsen planlægger at skære væk.

»Medarbejderne tænker på det med forfærdelse. Det er ligesom et færdselsuheld, hvor vi bliver ved med at bremse og bremse og bremse og alligevel ramler ind i muren,« siger Lene Sarup.

I alt har tillidsfolkene sammen med ledelsen indtil videre fundet 42 stillinger, der kan nedlægges uden fyringer. Det er blandt andet ledige stillinger som følge af et ansættelsesstop i huset, folk, der går på efterløn og pension, samt ansatte, der har fundet andre jobs, siden sparerunden blev annonceret.

“Vi når måske op på 50 i starten af næste uge. Og jeg håber selvfølgelig, at vi kan få antallet af fyringer endnu længere ned,” siger Mie Sparre, tillidsrepræsentant på Jyske Medier.

Finkæmmer regnskaberne

Tillidsfolkene sætter særligt deres lid til, at de kan sørge for, at det ikke bliver 70 redaktionelle stillinger i alt, der skal nedlægges. Fra ledelsen er kravet nemlig, at man får sparet de 36,2 millioner kroner – og ikke, at præcis 70 stillinger skal nedlægges.

»Vi er i gang med at finkæmme regnskaberne. Det kan være på freelance, at vi kan spare. Det ville være underligt, hvis freelancekontiene gik fri, når der skal spares på personaleomkostninger,« siger Per Schultz-Knudsen, tillidsrepræsentant på Midtjyske Medier.

Han foreslår desuden også at skære udgifter væk til medarbejdere, der er løst tilknyttet de forskellige huse og nogle gange bliver indkaldt på småopgaver. Samtidig foreslår tillidsfolkene også, at de forskellige mediehuse begynder at samarbejde mere om at bringe fællesproduktioner, der bliver lavet uden for huset.

Stort set ingen frivillige fratrædelser

Det bliver samtidig heller ikke frivillige fratrædelser, tillidsfolkene kan bruge som deres redningsplanke til at undgå fyringer. Ledelsen har indtil videre afvist, at der skal være fritstillinger, og derfor er der stort set ingen medarbejdere, der har lyst til at fratræde frivilligt, melder tillidsfolkene.

Kun for medarbejdere over 60 år, der går på pension eller efterløn – i en såkaldt seniorfratrædelsesordning – er det blevet muligt at få en fritstilling fra Jysk Fynske Medier.

»Ledelsen har den opfattelse, at man godt kan få en frivillig fratrædelse, men at man skal arbejde i opsigelsesperioden. Det, mener vi, vil være et problem. Både for dem, der går frivilligt, og dem, der bliver siddende i deres arbejde,« siger Mie Sparre fra Jyske Medier.

Tillidsfolkene håber, at det alligevel kan lykkes at få fritstillinger til alle tilbage på forhandlingsbordet i næste uge.

»Når det er så stor en proces, kunne det være rart at stille det nye hold fra dag et og så sige pænt farvel til de andre med et ordentligt håndtryk. Man får kun 8.000 kroner for en frivillig fratrædelse, så der er ikke det store incitament til det, hvis man ikke også bliver fritstillet,« siger hun.

Ledelsen og tillidsfolkene skal ligeledes forhandle om, hvorvidt hele redigeringen af aviserne under Jysk Fynske Medier skal flyttes til Esbjerg. De forhandlinger vil dog først foregå, når fyringsrunden er overstået.

0 Kommentarer