Ved årsskiftet står 589 medlemmer af Journalistforbundets a-kasse til at miste deres dagpengeret. Og har de opsparing, bil eller friværdi i huset kan de ikke en gang få kontanthjælp. De nye dagpengeregler rammer freelancere i medie- og kommunikationsbranchen særligt hårdt.
Forkortelsen af dagpengeperioden fra fire til to år vil få mærkbare konsekvenser for 589 medlemmer af A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS). Hvis de fortsat er ledige ved årsskiftet, mister de retten til dagpenge og skal i stedet søge om kontanthjælp af kommunen. Men mange vil sandsynligvis ikke kunne få kontanthjælp, viser beregninger.
»De vil stå uden noget som helst. De får ikke en krone,« siger Verner Kirk Sand, direktør i A-kassernes Samvirke. Han henviser til tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser, at tre fjerdedele af alle ledige ikke kan få kontanthjælp, fordi de ikke opfylder kriterierne.
Tove Maria Callesen på 51 år er en af dem, der bliver ramt af de nye dagpengeregler. Er hun fortsat ledig til nytår, vil hun ikke kunne få en krone.
»Hvis man har mere end 10.000 kroner, kan man ikke få kontanthjælp, og hvem har ikke det?« spørger hun.
Man kan heller ikke få kontanthjælp, hvis man kan tjene penge på at sælge sit sommerhus, kolonihavehus, båd eller bil. Og man kan også blive tvunget til at tære på sin pensionsopsparing, indtil der er 50.000 kroner tilbage. Hvis man er gift, bliver ægtefællens indkomst trukket fra kontanthjælpen. Det er et system, der tilgodeser ugifte, yngre uden pensionsopsparing og formue.
Tove Maria Callesen har et sommerhus sammen med sin samlever, og derfor må de klare sig med hans indtægt.
»Jeg ved ikke, om det kan hænge sammen, når jeg ikke får nogen penge. Vi må tære på opsparingen, og så må min samlever ernære mig. Vi er meget sparsommelige,« siger Tove Maria Callesen, der i 2010 blev fyret efter 26 år i Danfoss.
Dagpengereformen blev vedtaget i 2010, og den betyder, at dagpengeperioden halveres til to år. Samtidig bliver det dobbelt så svært at genoptjene retten til at få dagpenge. Verner Sand Kirk er direktør i A-kassernes Samvirke, der er a-kassernes sammenslutning. Han siger, at kravene til genoptjening vil ramme medie- og kommunikationsbranchen særligt hårdt.
»Det bliver slemt inden for jeres område, fordi mange plejer at ernære sig ved småjobs, før de bider sig fast.«
De ledige skal klynge deres håb, til et nyt lovforslag, der betyder, at en række ledige, der står til at miste dagpengeretten inden nytår, måske alligevel får forlænget deres dagpengeret.
Journalist René Thunø, der har søgt arbejde i alle afkroge af arbejdsmarkedet, mener, at medierne er med til at holde liv i billedet af ledige som arbejdssky.
»Næste gang, ISS får TV 2/Nyhederne til at lave historien om, at nogle arbejdspladser ikke kan finde arbejdskraft, søger jeg stillingerne med det samme. Og hvis de ikke vil ha' mig, tropper jeg op med et kamerahold fra TV 2 dagen efter. Det er simpelthen for arrogant at melde den slags ud,« siger han.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er vis på tide at Journalistforbundet begynder at tage problemet alvorligt.
Samtlige 600 der evt. ryger ud vil simpelthen ikke have råd til at være medlem i forbundet længere og være tvunget til at melde sig ud.
Der skal deltages meget mere i debatten om dagpengeperioden, man kunne feks. sagtens kræve meget længere opsigelsesvarsler af arbejdsgiverne, når nu den såkaldte flexicuritymodel ikke længere existerer. Der er kun arbejde til 80 % af befolkningen, skal vi dele det ? Eller skal 20 % af danskerne bare acceptere at sådan er det %
Bwwaaaaaaaaadr!
Men det ændrer ikke voldsomt ved hvordan det allerede har været at være freelancere. Utåleligt indtil den dag man meldte sig ud af a-kassen og selvom man lever 4.000 under fattigdomsgrænsen i DK, så er man trodsalt fri, og der er overskud til at lave middag til en arbejdsløs kollega i et par dage!
Til de af jer, der nu står uden noget. Det er ikke jordens undergang. Det er bare sådan det kommer til at se ud maaaange flere steder inden for kort tid. Så træk bælterne sammen og sælg alt det ikke basale.
Huj hej derude
Det her er simpelt hen bare ikke i orden. DJ må lægge et politisk pres, hvorend det lader sig gøre.
Dette er den vigtigste - og uhyggeligste - artikel, jeg nogensinde har set på Journalisten.dk. Chokerende, også fordi vort kære forbund ikke har gjort meget for at kæmpe mod arbejdsgivernes aldersracisme. Flexicurity-modellen er brudt sammen, men hvorfor skal vi overholde vores del af aftalen - vort ja til de nemme fyringsmuligheder - når arbejdsgiverne er totalt ligeglade med folks skæbne, når de er over bare 45-50 år? I den alder har man stadig op til 24 år på arbejdsmarkedet, og man har masser af erfaring, få sygedage, er stabil, bredt vidende og indsigtsfuld. Men det blæser arbejdsgiverne på. Det burde fylde meget mere i vor debat og vore politiske udspil.
Nu må de 600 arbejdsløse medlemmer og freelancekolleger så bare klemme balderne sammen og minde hinanden om, at de er med til at redde og fremtidssikre velfærdsstaten, når de nu mister retten til både dagpenge og kontanthjælp. Det er jo i hvert fald sådan, at alle disse 'velfærdsrefomer' er blevet solgt af en stort set enig dansk verdenspresse gennem de senere år, ikke? "En kortere dagpengeperiode skaber flere job." Er det ikke sådan, stort set alle vores lederskirvende kolleger plejer at vinkle den?
Folk skal da bare glæde sig over, at de slipper for Big Mothers' kvælende og umyndiggørense favntag, og så er det bare på med vanten, for som Niels Hausgaard engang sang: "Der er altid arbejd' til dem, der vil arbej'- amen." Og der er jo ingen, der dør af sult i Danmark, som den nærsynede kuglestøder nok ville formulere det, inden nogen nåede at spørge ham, hvordan det er at have levet hele sit liv i en olympisk kuvøse på statsgarantier og overførselsindkomst.
Flexecuritymodellen er stendød - comin' to a theatre near you soon!
Flere