5 år efter: De 12 tegninger provokerer stadig

"Muslimsk vrede truer Danmark". Overskrifterne er mange i de danske medier på femårsdagen for Muhammed-krisen. Også udenlandske medier som Al Arabiya sætter fokus på dagen og Danmark. Ikke mindst på grund af Flemming Roses nye bog.

"Muslimsk vrede truer Danmark". Overskrifterne er mange i de danske medier på femårsdagen for Muhammed-krisen. Også udenlandske medier som Al Arabiya sætter fokus på dagen og Danmark. Ikke mindst på grund af Flemming Roses nye bog."Fem år efter offentliggørelsen af de 12 muhammedtegninger risikerer Danmark igen at blive mål for den muslimske verdens vrede."

Sådan lyder det i et to-siders tema i dagens udgave af Berlingske Tidende, der ligesom de øvrige danske dagblade sætter fokus på årsdagen for Muhammed-tegningerne og den afledte krise.

Og budskabet bakkes op af den danske udenrigsminister, Lene Espersen, der til Berlingske siger: "Vi må nok forberede os på, at tegningesagen altid vil ligge og ulme."

Stærkt medvirkende til den fornyede debat er Flemming Roses bog "Tavshedens tyranni", som eksempelvis i Ekstra Bladet betegnes som "et vigtigt samtidshistorisk dokument" i en anmeldelse med titlen: 'Den danske satan'. Fra chefredaktør på Politiken, Tøger Seidenfaden, er der til gengæld ikke mange pæne ord om bogen. Tøger fremhæver, at at Flemming Rose ikke er drevet af modvilje over for muslimsk indvandring.

Men han mener, bogen er rodet, i visse passager overfladisk og mest af alt ender i et misforstået opgør med gældende ret i dag i Danmark, "fordi han insisterer på at diskutere tegningerne som noget, der enten skal forbydes eller anerkendes som værdifuldt," skriver Tøger, der slutter med at kritisere bogens titel for at forblive "et underligt postulat":

"For hvornår har der været mindre tavst om (og mere kritik af) islam og muslimer end i årene før og efter Muhammed-krisen?"

Dagbladet Politiken har i øvrigt været rundt blandt danske og udenlandske forfattere og intellektuelle for at høre, hvad vi har lært af Muhammed-sagen.

Her svarer blandt andre Jørgen Leth, filminstruktør og forfatter:

»Hele sagen har kun tilskyndet mig til at tro, at vi skal værne om ytringsfriheden, og det har Flemming Rose bidraget til, at vi forstår. Vi skal selvfølgelig også tænke os om, men ikke sælge ud af principperne. For mig er Tøger Seidenfadens undskyldning et af Muhammed-sagens mest pinlige punkter. Der skal ikke fires på ytringsfriheden, og desværre er der en helt overdreven bekymring for, om ytringsfriheden misbruges.«

Den palæstinensisik-jordanske direktør for Community Media Network, Daoud Kuttab, der bl.a. driver en radiostation i Jordan, mener til gengæld, at det var "spildte kræfter", mens chefredaktøren for den satiriske ugeavis Charlie Hebdo i Paris, Gérard Biard, blandt andet siger:  »Vi fortryder absolut ikke, at vi offentliggjorde tegningerne, selv om det har ført til sagsanlæg mod os.«

MetroXpress bringer et længere interview med Naser Khader med titlen: "Jet håber på en fredelig dag". Khader blev ifølge avisen "Danmarks mest populære politiker, da Muhammed-krisen brød ud."

Til avisen siger Naser Khader, at han er spændt på, hvad reaktionerne bliver i Mellemøsten.

Og reaktionerne er der allerede rundt i verden: Al Arabiya bringer således historien om Flemming Roses nye bog – som på engelsk hedder "The Tyranny of Silence". På hjemmesiden er der gjort plads til debat nederst, og som svar på en kommentar, der angiveligt er indsendt fra en dansk debattør "E", lyder det fra "dan":

"Hey E, you can bet there already soacked in gas ready to burn you Danish are so tolerant your going to tolerate yourselves right out of a country and europeans right out of a continent screw the political correct crap fight for your homes any way you can because the enemy is inside the gates good luck."

0 Kommentarer