Fodbold-magasinet Sjællandsk Fodbold har for 5.000 kroner udskiftet sin grafiske indpakning. Linjen er, at magasinet i højere grad end tidligere skal sælge sit indhold med gode rubrikker, flere indgange til artiklerne og billeder, der bærer læseren ind i den enkelte historie og hele vejen gennem magasinet.
Pris for re-design: 5.000 kroner.
Det var et projekt, der kun lod sig gøre, fordi den to personer store redaktion bag Sjællandsk Fodbold selv gjorde »fodarbejdet«, beskriver ansvarshavende redaktør og journalist Peter Vest Hansen:
»Bolden lå på vores banehalvdel. Kravet fra vores layouter og trykkeri var, at vi skulle være helt klar over, hvad vi ville, og drive processen selv. De stod så på sidelinjen som kvalificeret medspiller, finpudsede vores oplæg og fik det tekniske til at spille.
NYT DESIGN: Det nye design skulle give et enklere udtryk med mindre tekst og færre elementer. Blandt andet er logoets format ændret, titlen rykket, fonten skiftet ud, udgivelsesdata nedtonet og tema fremhævet på den nye forside.
Fra ˈkirkebladˈ til magasin
Sjællandsk Fodbold er et fodboldmagasin under DBU Sjælland med et oplag på 3.500 og fire årlige udgivelser.
Målgruppen er frivillige fodboldtrænere, ledere, dommere, spillere og andre, som interesserer sig for breddefodbolden på Sjælland.
Magasinet er også en informationskanal med lang anciennitet. Sjællandsk Fodbold udkom første gang i 1943, men dengang som et slags ˈkirkebladˈ, det vil sige som medie for officielle meddelelser fra det daværende Sjællands Boldspil-Union.
»I de mellemliggende 72 år har bladet udviklet sig til et reelt magasin med historier fra klubberne. Men forhistorien gør også, at der først i de senere år er tænkt over, hvordan bladet skal præsentere sig, fordi udgangspunktet var ren information,« siger Peter Vest Hansen.
Behovet var altså stort, men midlerne ganske begrænsede til at gentænke udtrykket:
»Fordi vi er et organisationsblad, vidste vi, at vi skulle forsvare hver en krone, vi brugte. Et gennemgående re-design var ikke en mulighed. Så vi bad vores trykkeri og layouter om et oplæg i et leje, hvor vi kunne være med,« siger Peter Vest Hansen.
Det er virksomheden Zeuner Grafisk, der i årevis har layoutet og trykt Sjællandsk Fodbold. Det gamle samarbejde var én forudsætning for den lave pris.
»Vi kender jo hinanden, og de havde på forhånd en forståelse for vores tanker og idéer,« siger Peter Vest Hansen.
Den vigtigste forudsætning var dog, at redaktionen gjorde det meste selv.
Alle kan gøre det samme
Blandt ændringerne i det nye layout er logoet, der er gået fra tre farver til to, magasinets navn har skiftet plads på forsiden, teksten er skåret ned i kolofonen, indholdsfortegnelsen er gentænkt, artiklerne har fremhævede citater, og der er i det hele taget mere luft, mere foto og mindre tekst.
Det præcise udtryk blev fundet ved, at redaktionen selv lavede et grafisk mock-up af ønskedesignet til Zeuner Grafisk.
Først herefter finpudsede trykkeriet designet blandt andet ved at tilrette fonte og skabe de korrekte afstande og tilstrækkelig luft omkring artiklerne.
Peter Vest Hansen var godt hjulpet af, at redaktionens anden medarbejder, Rie Døllner, har en del erfaring med grafisk arbejde.
Men i princippet mener han, at de fleste magasiner af kaliber som Sjællandsk Fodbold kan kopiere modellen og få et re-design for en overkommelig pris:
»Det vigtigste er, at man ikke lader sig bremse af, at processen kan virke som en stor mundfuld, der koster mange penge og en masse tid. Mindre kan også gøre det, og man kan opnå gode resultater ved at rydde op i sit udtryk og give magasinet en journalistisk stramning,« siger han.
GAMMELT DESIGN: Magasinet Sjællandsk Fodbold er 72 år gammelt, og det grafiske design bar langt op i tiden præg af den gamle historie.
25 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Bodil Rohde
Selvtak.
Helt enig – fagbladet Journalisten har så længe jeg ved arbejdet benhårdt for at fremme den smukke synergi mellem tekst, billede og indhold. Med nogle af Danmarks bedste bidragsydere. For medlemmernes penge og for medlemmernes fornøjelse.
Derfor er det dobbelt-ærgerligt at Øjvind som redaktør stiller sig uforstående.
Nå, jaja, nu kan man da sige: God sensommer! :)
Kære Julie Frölich
Tak for et godt indlæg.
Jeg er journalist og har arbejdet freelance i mange år og for mange forskellige fagblade og magasiner. Så jeg ved, hvor stor betydning proff. fotos, grafik og lay out har.
Jeg ved også, hvad professionel journalistik betyder.
Jeg er enig med dig i, at der der bliver lavet fantastisk godt og værdsat arbejde på disse områder. Og du har helt ret i, at Journalisten skulle kikke sig omkring.
Iøvrigt har Journalisten ofte bragt meget flotte eksempler på netop den slags arbejde.
Venlig hilsen
Bodil Rohde
Grafisk design og kommunikation er generelt sjovere at nyde – udførelsen og effekten af (eller ej) – end at diskutere, men en sidste kommentar fra mig til tråden her.
Et af problemerne er at du skriver Øjvind, at "forandringen er fremlagt, så enhver kan fremsætte sin vurdering og danne sin holdning.”
Men enhver kan ikke vurdere værdien af udførelsen af grafisk design (selv om det måske indeholder billeder ;)), som enhver ikke kan kvalitetsvurdere niveauet af journalistik uden tilstrækkelig faglig ballast. Det tror jeg ikke I journalister ville lade jer spise af med.
Til slut er jeg ikke enig i at unikt design ikke prioriteres højt nok I disse år. Men I kunne kigge jer omkring og vise noget af dét I stedet :)
Øjvind, du skriver:
"Er udfordringen, at unikt design ikke prioriteres højt nok i disse år? Og hvordan vender man den tendens, så dem, der sidder på pengene i fx kommunikationsafdelinger, forstår hvad investering i design er værd."
Spot on. Lad os få dén diskussion i gang, når vi mødes i cyberspace efter ferien.
Hilsen Karen
Kære Karina
Du har helt ret: En ekspertvurdering ville give historien mere perspektiv. Omvendt er forandringen fra før til nu jo fremlagt, så enhver kan fremsætte sin vurdering og danne sin holdning.
Og er sagens kerne ikke, at blade, der fx udgives af organisationer, ofte kører på et stramt budget - og derfor skal redaktører og redaktion være opfindsomme og ihærdige for at kunne ændre noget.
Med andre ord: selv en ekspert, der måtte sige, at det nye design ikke er optimalt, skaffer jo ikke flere midler til fremtidigt redesign.
Nu gætter jeg: Er udfordringen, at unikt design ikke prioriteres højt nok i disse år? Og hvordan vender man den tendens, så dem, der sidder på pengene i fx kommunikationsafdelinger, forstår hvad investering i design er værd.
Mvh
Flere