Praktik

43 praktikpladser mangler: ”Det er bedre, end vi forventede”

På trods af nedskæringer ser flere store medier ud til at slå det samme antal pladser op, som de gjorde i foråret, fortæller praktikkoordinator Martin Vestergaard

Manglen på praktikpladser ser ud til at blive lidt mindre, end man i første omgang havde frygtet. Det kan praktikkoordinator Martin Vestergaard forsigtigt sige efter fredagens deadline for indsendelse af praktikopslag.

”Vi frygtede virkelig, vi ville stå med minus 70-80 pladser, men indtil videre ser det ud, som om vi måske kan lande på 43 manglende pladser. Det ser bedre ud, end vi frygtede, selv om der er minus,” siger Martin Vestergaard.

Lige nu ser det nemlig ud til, at der vil være 152 pladser til 195 studerende.

Forårets praktiksøgning var præget af stor usikkerhed for de studerende, da der en uge op til deadline stod til at mangle 55 pladser. Derfor forventede Martin Vestergaard, at det ville se endnu værre ud i den kommende runde, fordi de ansøgere, der ikke fik en plads i sidste runde, søger igen nu.

”Der har været en ret stor indsats for at prøve at finde nye steder, og det har givet mange henvendelser. Vi har 15-20 pladser mere, end vi regnede med,” siger Martin Vestergaard.

Forklaringen på de manglende pladser skal blandt andet findes i, at DMJX har genindført 18 måneders praktik efter ønske fra mediearbejdspladserne, hvilket har skabt en flaskehals i systemet. Også generelle nedskæringer i branchen bidrager til den negative udvikling.

Uholdbart i længden

Selv om det ser lidt bedre ud, er situationen ifølge Martin Vestergaard stadig sørgelig og dybt ærgerlig.

”Grundlæggende er det jo en rigtig skidt situation, og vi var bange for, at det blev eskaleret endnu mere efter runden i foråret. Det er uholdbart i længden, hvis vi ikke får rettet op på det. De studerende skal jo gerne kunne gennemføre deres uddannelse,” siger Martin Vestergaard.

Det kræver jo også, at vi får de studerende til at søge bredere. Nu kan vi teoretisk set sige, at det måske hedder minus 43 pladser, men det er jo ikke sikkert, at matchene går op.
Martin Vestergaard, praktikkoordinator

De foreløbige tal er desuden forbundet med stor usikkerhed, fordi praktikanter kan søge praktik i udlandet eller tage orlov senere i forløbet. Samtidig kan praktikstederne melde ind med pladser løbende på trods af deadlinen i fredags.

Om det nuværende billede kan Martin Vestergaard dog sige, at det især er nye steder, der har bidraget med flere pladser og nævner steder som Dansk Fjernvarme, Danmarksdemokraternes pressetjeneste, Hjerteforeningen, Tjekdet.dk og Radiografrådet, som eksempler på steder, der ikke før har slået pladser op.

”Budskabet er kommet ud i højere grad, end det gjorde i foråret. Jeg har fået mange henvendelser. Dels nogle, som siger: ”Okay, vi må hellere være med”, og så er der nogle enkelte, som tager en mere, end de i første omgang havde planlagt.”

Ifølge Martin Vestergaard skyldes de 15-20 pladser ekstra derfor i højere grad, at nye steder har meldt ind, fremfor etablerede medier, der tager flere praktikanter.

Martin Vestergaard anerkender, at der kan være en udfordring i forhold til at få de studerende til at søge de mere utraditionelle steder.

”Det er en faktor i det. For det kræver jo også, at vi får de studerende til at søge bredere. Nu kan vi teoretisk set sige, at det måske hedder minus 43 pladser, men det er jo ikke sikkert, at matchene går op. Der er ingen tvivl om, at de store medier som TV 2, Politiken, Berlingske altid vil kunne få besat pladser,” siger Martin Vestergaard.

Sparerunder ser ikke ud til at påvirke

Det seneste års sparerunder lurer også i baggrunden med senest Jyllands-Posten og Sjællandske Medier, der i øjeblikket går igennem omfattende nedskæringer.

Men ifølge ham ser efterårets praktikrunde ikke umiddelbart ud til at blive ramt af nedskæringerne i branchen. Han nævner medier som Berlingske, Politikens Hus og Ekstra Bladet, der ser ud til at slå det samme antal pladser op, som de gjorde i foråret.

Desuden tager TV 2 Sporten fire praktikanter i den kommende runde, hvilket de ifølge Martin Vestergaard ikke plejer at gøre.

”Mit indtryk lige nu, er, at de traditionelle, kendte medier nogenlunde har fastholdt antallet på trods af sparerunder. Jeg talte for eksempel med Sjællandske Medier, som har haft nogle voldsomme sparerunder. De bevarer antallet af pladser og begrunder det med, at de vil være uddannelsesansvarlige,” siger Martin Vestergaard.

Ifølge ham er det svært at få de etablerede medier til at slå ekstra pladser op grundet nedskæringerne. Derfor søger man stadigvæk med lys og lygte efter nye pladser.

”Journalistuddannelserne prøver at åbne de studerendes øjne for anderledes praktiksteder ved at have besøg af mange forskellige medier op til praktiksøgningen. Og så vil vi prøve at lave endnu flere offensiver og få medier til at tage flere,” siger Martin Vestergaard.

0 Kommentarer