
Hovedindgangen foran fagforeningen 3F's hovedkontor i København. Erik Nielsen / Polfoto
Her til morgen har fem medarbejdere i kommunikationsafdelingen hos fagforbundet 3F modtaget en fyreseddel. Der er ikke tale om en sparerunde, men om en ny digital strategi, hvor alle de fyrede skal erstattes med nye folk i kommunikationsafdelingen, som Fagbladet 3F også er en del af.
Fælles for de fem fyrede er, at de alle er over 50 år, heraf er de fire over 55 år. Der er tale om to journalister, en grafiker, en HK’er og en leder, erfarer Journalisten.
”Jeg er netop blevet fyret fra Fagbladet. Efter 19 år i først SiD og siden 3F. Blev ansat i 1998 som redaktionschef, siden redaktør. Årsag: Jeg passer ikke ind i "den digitale strategi". Sammen men 4 kolleger skal jeg forlade huset i dag,” skriver en af de fyrede journalister på sin åbne Facebook-profil.
Dorthe Frandsen, der er formand for konsulentklubben i 3F, bekræfter Journalistens oplysninger.
”Vi er forundrede over den måde, det her foregår på, og de begrundelser ledelsen kommer med. Det skyldes måske, at vi endnu ikke har fået alle begrundelserne endnu. Men jeg forbeholder mig retten til at køre faglige sager på det her,” siger Dorthe Frandsen til Journalisten.
3F har ikke nogen overenskomst med DJ. I stedet er journalister og kommunikationsfolk i 3F en del af konsulentklubben, der har en husoverenskomst med 3F i DJØF-regi.
Konsulentklubben i 3F har i alt 165 medlemmer og består hovedsageligt af akademikere, men altså også af journalister og grafikere.
Kommunikationschef: Det handler om faglige kvalifikationer
Kommunikationschefen i 3F afviser, at der er tale om uretmæssige fyringer.
”Det må vi jo tage med Dorthe Frandsen og Konsulentklubben. Så må de fremlægge belæg for, at der skulle være tale om uretmæssige fyringer, hvilket jeg er uenig i,” siger Nicolai Kampmann.
Han erkender, at der er tale om en kontroversiel fyringsrunde, men han mener, at fyringerne er nødvendige for at sikre de rette digitale kompetencer i huset.
”Jeg anerkender, at det er usædvanligt, at man for at få plads til nye faglige profiler siger farvel til nogle, der har været her i mange år. Men det er et udtryk for, at opgaverne skifter, og de nye opgaver kræver nogle meget digitale og agile kompetencer. Flere brugere går til de digitale platforme, og vi kommer fra en meget stærk kompetence på print, og jeg vurderer, at vi mangler digitale kompetencer,” siger Nicolai Kampmann.
Hvorfor ikke efteruddanne de folk I har, i stedet for at fyre dem og ansætte nogle nye?
”Hvis det havde været vejen frem, så ville jeg meget gerne have gået ind i det. Men som jeg også har fortalt de pågældende medarbejdere i dag, så har jeg ikke den endelige tro på, at det vil give det faglige niveau, som jeg finder er nødvendigt for professionelt at varetage de opgaver, vi skal på vegne af 3F,” siger Nicolai Kampmann
Hvorfor er det kun folk over 50 år I fyrer?
”Jeg har udelukkende set på de faglige kvalifikationer, som vi har brug for fremadrettet.”
Er det ikke ret kontroversielt, at en fagforening fyrer ældre medarbejdere for at erstatte dem med yngre folk i stedet for at efteruddanne eller omskole de ældre medarbejdere?
”I min verden er det altid kontroversielt at fyre folk. Derfor har det også været en meget svær og tung beslutning, som jeg selv er berørt af på et personligt plan. Det rammer nogle mennesker meget hårdt, som har ydet en stor indsats for os i mange år. Det vil jeg gerne sige dem tak for. Men jeg har som sagt udelukkende set på de faglige kvalifikationer, som vi har brug for fremadrettet,” siger Nikolai Kampmann.
Artiklen er opdateret kl. 14:33 med interview med 3F's kommunikationschef
7