search

3D-universer uden problemer

Det er let og ganske gratis at producere et billedgalleri i 3D.

Det er let og ganske gratis at producere et billedgalleri i 3D.

Det er ikke kun data-nørder, der kan boltre sig i internettets fantastiske værktøjer. Også fotografer kan lege med. Tag for eksempel værktøjet Photosynth, som giganten Microsoft står bag.

Værktøjet kan kort fortalt sy flere tusinde billeder sammen, så brugerne i et 3D-univers kan navigere mellem billederne med musen og tastaturet.

Jeg fik for alvor øjnene op for værktøjet, da CNN efter indsættelsen af Barack Obama i januar 2008 syede 628 billeder sammen til en enkelt Photosynth.

Billederne blev, så vidt jeg kan se, leveret af både CNN-brugere og professionelle fotografer. Gå selv på opdagelse i 'The Moment' på cnn.com.

Photosynth kræver ikke meget manuelt arbejde. Man skal kun åbne programmet og importere de billeder, som programmet skal sy sammen. Derefter klarer programmet resten, da programmet automatisk kan finde billedernes indbyrdes referencepunkter.

Jeg legede med værktøjet tilbage i 2008, og jeg var imponeret. Men værktøjet blev lagt på lager i hjernen, da jeg ikke havde noget konkret at bruge det.

Heldigvis genopdagede jeg Photosynth, da jeg så, at Nikolaj Sonne og DR2-programmet 'So Ein Ding' lavede en Photosynth fra årets Roskilde Festival. Se med her.

Det var derfor oplagt for mig, at tage værktøjet i brug, da verdens største passagerfly onsdag landede i Københavns Lufthavn Kastrup. Ekstra Bladets fotograf Kristian Linnemann slog sig løs og tog over 350 billeder af flyet indvendigt og udvendigt, som jeg syede sammen med Photosynth.

Der kom tre 'gallerier' ud af forsøget. Et med flyets skrog (http://bit.ly/cdxbpV), et med flyets første klasse (http://bit.ly/9jHHJT) og et med flyets cockpit (http://bit.ly/9aO7DF). Gallerierne af skroget og første klasse blev hæderlige, mens galleriet med cockpittet blev fantastisk.

Det skyldes, at Photosynth både ude og på første klasse havde svært ved at finde referencepunkter, mens detaljegraden i cockpittet var så stor, at den let kunne sy billederne sammen.

Selvom værktøjet er fantastisk, er alt ikke lutter lagkage. For teknologien Silverlight, som Photosynth benytter sig af, er langt fra installeret på alle maskiner. End ikke stavekontrollen i Word:mac 2008 kender ordet. Det er et problem. Og alle med en Mac må se langt efter værktøjet, der kun er udviklet til Windows. Det er også et problem.

Til gengæld er teknologien ganske gratis og helt fantastisk, så man må bære med de små brister.

Kast dig ud på dybt vand og lav en 'Photosynth' på photosynth.com.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen