Det så sort ud for de journaliststuderende på seneste Panikdag. 51 studerende stod stadig uden praktikplads, da dagen var omme, og udsigterne til, at der ville komme flere pladser, var dystre. Det er dog i løbet af sommeren lykkedes en stor del af de studerende alligevel at finde en plads, så de kunne begynde praktiktiden d. 1. august.
RUC har fundet plads til den ene studerende, der manglede. DMJX har fundet 26 af de 33 manglende pladser, og på SDU har 5 ud af 17, der manglede plads, fundet en. I alt står derfor anslået 19 uden plads i dag, oplyser Pia Færing, praktikkoordinator og praktikantvejleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).
»Generelt set var Store Match-Dag en succes for os. Vi har ikke den samme frustration som de andre uddannelsessteder, men de studerende mærker dog stadig et øget pres, når de skal søge praktik. Generelt set var det dog ikke så slemt for os som for DMJX og SDU,« fortæller Natasja Dybmose, som er praktikvejleder på Roskilde Universitet.
Kunne lige så godt være omvendt
På DMJX er man glade for, at det er lykkes mange af de studerende alligevel at finde pladser. Her er forklaringen på, at der stadig mangler pladser, at de studerende havde nogle ønsker, som skolen ikke kunne hjælpe dem med.
»De ekstra pladser er fundet i en kombination af forlængelse med tidligere praktiksteder, nye praktikopslag og udlandspraktik. De resterende har ikke ønsket at gå på kompromis med deres krav for at få et praktiksted. Det triste ved det er, at jeg stadig sidder med tre ledige pladser, som ingen ville have,« siger Pia Færing.
Ifølge hende er der ikke en entydig forklaring på, hvorfor pladserne har fordelt sig mellem de tre uddannelser, som de har. Det kunne lige så godt forholde sig omvendt.
»Det kan gå helt anderledes næste år. Jeg har kigget på, hvor mange ansøgninger de studerende har skrevet i snit. På RUC har de skrevet lidt flere ansøgninger. Jo flere ansøgninger du sender, jo større er sandsynligheden for en plads. Men samtidig søger de mere snævert. De har dog en anden uddannelsesbaggrund, og de søger ikke på samme måde eftertragtede tv-pladser,« forklarer Pia Færing.
Mere på CV’et
Natasja Dybmose peger også på, at der er forskel på de studerende på de forskellige journalistuddannelser. Hun mener, at de studerende på RUC har en større erhvervserfaring og akademisk baggrund, som ofte får dem til at fremstå mere attraktive for arbejdsgiverne.
»Jeg kan kun gætte på, hvorfor det går bedre for vores studerende end på de andre uddannelser. Men jeg mener, at det er med til at kvalificere dem, at de i gennemsnit er ældre og har et CV med større erhvervserfaring. De er ikke nødvendigvis bedre end de andre, men de ser bedre ud på papir,« forklarer hun.
Hun kan dog også mærke, at de studerende bliver mere fokuserede på praktiksøgningen end tidligere. Det gør, at de strammer sig mere an for at skrive nogle gode ansøgninger. Der er dog alligevel plads til forbedringer, når det kommer til at søge uden for København.
»De studerende skærper strategierne, når de søger praktik, men de må efter min mening stadig gerne søge mere bredt. Der er stadig mange praktiksteder, som falder fra, fordi de ikke får nogle ansøgninger, og det ikke kan betale sig for dem at slå pladsen op. Det er helt til grin!« fastslår Natasja Dybmose.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.