30 billeder på tre måneder

 Journalisterne på Job & Børn har kamera med på reportage. De nøjes ikke med at skyde pasfotos. New York og Vimmerby har også været i søgeren.

 

Journalisterne på Job & Børn har kamera med på reportage. De nøjes ikke med at skyde pasfotos. New York og Vimmerby har også været i søgeren.

Efter bare seks numre har journalisterne på fagbladet Job & Børn allerede taget 30 billeder og sparet 40-60.000 kroner på foto-budgettet. Halvdelen af besparelsen er øremærket til nyt udstyr, for journalisterne er så glade for forsøget, at de gerne vil fortsætte.

Ved nytår forudså bladets journalistiske redaktør, Øjvind Hesselager, at redaktionen skulle strække sig for at nå 10 fotografier inden sommerferien. Det mål blev nået efter et par numre. Og det er ikke kun brystskud i frimærkeformat og billeder af mødedeltagere på stole, journalisterne lægger navn til. Reportager fra New York i børnehøjde – et halvt år efter 11. september – og Astrid Lindgrens barndomsby, Vimmerby, fylder også siderne.

"Vi har fået et mere billedrigt blad med færre arkivfotos. Jeg kan mærke, at folk er glade. Jeg kan mærke begejstringen over at have lavet det hele selv og se helheden i tekst og billeder. Vi er kommet til at bringe billeder, som ikke er gode nok. Det er vi ikke så glade for, men det er sket," siger Øjvind Hesselager.

Ud af de 30 billeder er redaktøren rigtig glad for de 10. Han lyder ligefrem lidt overrasket over, at journalisterne har kastet sig ud i så store fotoopgaver.

"Nogle gange har vi suppleret, så journalisten tog billeder, selv om vi havde fotograf med. Andre gange har vi garderet og sagt: Nu prøver vi selv, og hvis det ikke går, sender vi en fotograf senere. Med Vimmerby tjekkede vi de lokale fotografer på nettet. Det var stift og charmeforladt, så vi ville se, om vi ikke kunne gøre det bedre. Det synes jeg, vi kunne."

 

Ingen store portrætter
Redaktionen køber nu et nyt kamera – et godt amatørkamera, som redaktøren kalder det. Det bliver et spejlreflekskamera til film; bladet venter en omgang med at købe dyrt digital-udstyr.

Journalisterne skal instrueres i det nye kamera af en fotograf, som også er med til at evaluere forsøget.

"En del billeder falder igennem på teknikken. De er uskarpe, fokus ligger forkert, eller der er ikke kompenseret for modlys. Vi er gået uden om de bærende portrætter. Det er nok for svært endnu. Det handler både om kameraet og om psykologi. Man skal kunne gøre folk trygge, og det er svært, hvis man selv er usikker på sin metier," mener redaktøren.

Ingen af journalisterne på Job & Børn får mere i løn, fordi de nu fotograferer. Besparelsen går blandt andet til udvikling og nyt udstyr. Resten forsvinder ind i det store forbundsbudget, der fremover bliver presset af lavere kontingent-indtægter. En fremtid, Hesselager forudser, vil præge flere fagblade:

"Man skal være meget langsom i afsættet som fagbladsredaktør for ikke at se mulighederne i det her. Vi har både tiden og det lange forløb, som gør, at vi kan tillade os at lege og har muligheden for at korrigere."

Læs også: Journalister og fotografer lige dårlige, Jammerlige vilkår, Flere billeder i avisen, Fotograferne skal tage billederne alvorligt og Traditionelle halvgamle fotografer.

 

0 Kommentarer