3 ud af 4 fyret: »Det lyder hippie-agtigt, men det har været en god proces«

Dagbladenes Bureau har fyret tre af bureauets fire journalister. »Det er superærgerligt, men jeg synes virkelig, vi er blevet anstændigt behandlet,« siger en af de fyrede. Også eneste journalist tilbage er fortrøstningsfuld: »Vi bliver ikke en amputeret redaktion, der nu skal krabbe sig afsted«

I sidste uge fik størstedelen af journalisterne på Dagbladenes Bureau, der leverer baggrundsartikler til en række lokale og regionale medier, en fyreseddel. I alt er tre ud af bureauets fire journalister blevet fyret.

Det sker som følge af, at flere af Dagbladenes Bureaus kunder har opsagt deres aftale med bureauet, og at der skal leveres færre artikler til de tilbageblevne. Blandt andet er der blevet skåret ned på leverancerne til aviserne i fusionen Jysk Fynske Medier, som har lavet en stor aftale med Berlingske om brug af deres baggrundsartikler.  

Én af de opsagte journalister er Berit Holbek Jensen, som har været ansat på Dagbladenes Bureau i 17 år.

»Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt. Både for mig og for bureauet. Jeg synes, vi har et godt bureau, som laver gode ting og står for kvalitet. Men jeg har jo i en del år kunnet se, hvad vej det går i branchen. Og jeg tænker faktisk, at det er nu, der skal ske noget nyt,« siger hun.

Fremover skal Dagbladenes Bureau drives videre af administrerende direktør og chefredaktør Anne Brandt og journalist Bine Madsen.

Stor omsorg for kollegerne

Bine Madsen har været ansat i seks år og er den eneste af bureauets fire journalister, der bliver tilbage.

»Faktisk er jeg den på redaktionen, der har arbejdet her i kortest tid. Det er en lidt speciel arbejdsplads på den måde, at vi alle sammen har været her i enormt mange år. Jeg tror, det skyldes, at vi er en lille arbejdsplads, hvor vi kommer tæt på hinanden, og hvor der er stor frihed og gode betingelser til at gøre tingene ordentligt,« siger Bine Madsen.

Hun fortæller, at fyringerne blev meldt ud for tre uger siden, men at det først til sidst i processen stod klart, at det var hende, som fik lov til at beholde sit job.

»Det stod åbent til det allersidste. Vi har været igennem en proces i fællesskab og hver for sig, hvor vi har tænkt over og talt om, hvad der kunne vente på den anden side af en fyreseddel, hvis det var sådan, det endte. Det har været en rigtig sund proces,« siger Bine Madsen.

Du får det nærmest til at lyde, som om I har siddet i en rundkreds og i fællesskab er blevet enige om, hvem der skulle fyres …

»Vi har ikke siddet i rundkreds og fordelt fyringerne, men vi har alle sammen hjulpet hinanden. Det har været meget opløftende. Vi har følt stor omsorg for hinanden, og der har overhovedet ikke været nogen iver efter at mele egen kage,« siger hun.

»Det lyder hippie-agtigt, men det har været en enormt god proces. Og alle har fundet fred med deres nye situation. Det er ærgerligt, at det er nødvendigt at fyre folk, men vi har fået det bedste ud af en svær situation.«

Taknemmelig for opsigelsesvilkår

Også Berit Holbek Jensen, der modtog en fyreseddel, beskriver forløbet som meget ordentligt.

»Det er superærgerligt, men jeg synes virkelig, vi er blevet anstændigt behandlet. Vores redaktør Anne har kæmpet for at bevare de her stillinger, og der er ingen tvivl om, at det gør ondt på dem at skulle skære på den her måde,« siger hun.

Særligt peger Berit Holbek Jensen på, at ledelsen har strakt sig langt for at give gode opsigelsesvilkår. Selv har hun fået mulighed for at stoppe på en måde, der gør, at hun – mens hun stadig får løn – kan færdiggøre den uddannelse, hun de seneste år har taget ved siden af jobbet.

»Det betyder, at jeg kan nå at skrive mit speciale, inden jeg skal på dagpenge. At de har givet mig den mulighed i så presset en situation, som vi faktisk er i, det kan man ikke andet end at være taknemmelig for. Jeg kommer til at lyde som en jubelidiot, men jeg ER taknemmelig,« siger Berit Holbek Jensen.

Kan fortsat udvikle

Hun har nu planer om at lave et karrieskift og blive HF- eller gymnasielærer, når specialet er i hus, og hun kan kalde sig cand.mag. i dansk og filosofi.

»For bureauet håber jeg bare, at Bine og Anne, der bliver tilbage, kan holde ud. Og at de måske kan være heldige, at nogle af kunderne på sigt vender tilbage igen,« siger hun. 

Selv føler Bine Madsen sig ganske fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden:

»Jeg kommer selvfølgelig til at savne kollegerne. Men jeg har sammen med vores redaktør og bestyrelsesformand talt os frem til, at vi skal blive ved med at udvikle os og gøre vores bedste i den nye situation. Og det er vigtigt for mig. Vi bliver ikke en amputeret redaktion, der nu skal krabbe sig afsted for at overleve,« siger hun.

 

0 Kommentarer