3 tilbød gratis telefoner til journalister

Kom og hør om sundhed i mobilen og få en gratis telefon til 4.000 kroner. Sådan lød tilbuddet til en række bloggere og journalister, der arbejder med sundhed og tech-stof. Flere bloggere takkede ja, journalisterne takkede nej. Sidstnævnte tager dog gerne til Las Vegas på industriens regning  

I juni sendte telefonselskabet 3 en event-invitation ud, der havde noget af en godbid:

”Vi serverer en let anretning og sunde juicer, og du vil få en goodie bag med bl.a. Samsungs seneste smartphone, Galaxy S5,” stod der i invitationen til en række bloggere og journalister på større dagblade, som beskæftiger sig med sundhed, motion eller teknologi.

Formålet med eventen var at informere om brugen af sundheds- og motionsapps, som 3’s markedsdirektør, David Elsass, kunne fortælle er meget populære. De fremmødte kunne selv afprøve Samsungs Gearfit-ur, som fungerer sammen med telefonen Galaxy S5.

Men i modsætning til normal praksis, når journalister tester gadgets, så fik journalisterne og bloggerne lov at beholde udstyret til en samlet værdi af cirka 5.500 kroner.

Tech-journalist på Politiken Søren Dilling var blandt de inviterede til eventen. Hvis han havde haft tid, ville han gerne være kommet, men han havde ikke taget imod udstyret:

»Man kommer i et afhængighedsforhold, og det er svært at forholde sig objektivt til det, afsenderen siger. Jeg bryder mig ikke om, at de tilbyder den slags ting – men når de gør det, så er det et tegn på, at gaverne bliver modtaget,« siger Søren Dilling.

Kommunikationschef hos 3 vil ikke oplyse detaljerne om, hvem der blev inviteret, og hvem der mødte op til eventen, men hun fortæller, at der ikke var nogen af de inviterede fra større dagblade, som mødte op.

Elektronista.dk-skribent tog imod telefonen 

Journalisten har også kun kunnet finde bloggere, der har skrevet om eventen. Heriblandt en af bloggerne på elektronista.dk, som vurderer ”S5 og Gearfit som en god træningspartner, der dog skal anvendes med forbehold”, og i en senere mere dybdegående anmeldelse er dommen:

”Alt i alt et sportsur, som kan en masse rigtigt gode ting, men også et sportsur, som efter min vurdering kunne være lækrere at se på og smartere i teknikdelen.”

Bloggeren bekræfter over for Journalisten, at vedkommende tog imod telefonen.

Redaktør på elektronista.dk Christiane Vejlø fortæller, at man ikke kan købe sig til bedre omtale på bloggen: 

»Det er en meget høj prioritet, at vi ikke er købt, når vi skriver. Da vi primært er et livsstils­medie, handler de fleste af vores artikler mere om menneskers oplevelse med teknologien end en kritisk tilgang til tekniske detaljer,« siger Christiane Vejlø. 

Skribenterne på elektronista.dk arbejder frivilligt. Redaktøren mener ikke, at man som frivillig arbejdskraft kan være mere fristet af at lade sig lokke af gaver:

»Jeg er ret præcis over for skribenterne med, hvordan kulturen er her. Hvis noget lyder for meget som en pressemeddelelse, så tager vi en snak om det,« siger Christiane Vejlø, der fortæller, at udstyret, som de skriver om, normalt kun er til låns. 

Noget for noget

En anden blogger, der skrev om eventen, var 21-årige Mathilde Mac Donald Alnor. Hun bekræfter, at hun tog imod telefonen, men omtaler hverken den eller uret på sin fitnessblog. Bloggen har cirka 3.000 besøgende om dagen, og hun er vant til, at firmaer sender hende gratis sager, som de gerne vil have, hun skriver om:

»Jeg tror, at det ubevidst påvirker én, at man har fået en gave. Men jeg prøver at forholde mig så objektivt som muligt for mine læsere og kun anmelde de ting, jeg synes godt om. Det er også derfor, jeg ikke har skrevet om telefonen. Jeg er en apple-pige, og derfor bruger jeg den slet ikke,« siger Mathilde Mac Donald Alnor, der synes, at oplæggene til eventen var spændende og derfor videreformidlede nogle af pointerne til sine læsere. En tredje blogger har også skrevet på sin blog, at hun tog imod telefonen, men hun har ikke svaret på Journalistens henvendelser.

Kommunikationschef hos 3 Tanja Krebsø, som delte telefonerne ud, har et lidt andet billede af, hvordan i hvert fald noget af blogosfæren er indrettet, da Journalisten spørger hende, om de gratis telefoner ikke kan fremstå som en slags betaling for god omtale:

»Dele af blogosfæren er i en kommerciel verden. Mange af dem er organiseret i større blog-netværk, hvor det er helt åbent, at det er noget for noget i den verden. Når man som læser ved, at det her er noget, de her bloggere langt hen ad vejen bliver betalt for at skrive om, så kan jeg godt forstå, at der selvfølgelig er et filter,« siger Tanja Krebsø.

Hun fortæller, at 3 ikke har meget at bruge mobiltelefonerne til alligevel, når de er blevet brugt til tests, og derfor kan folk lige så godt beholde dem.

Flydende fagskel

John G. Pedersen optræder ofte som mobilekspert i store medier og har selv sitet meremobil.dk, som er et nichesite om mobiltelefoni, som han ikke selv ved, om han skal kalde journalistik eller blog:

»Vi kommer ud i nogle fagskel, som ikke er så tydelige længere, og derfor er der nok heller ikke den samme journalistiske påpasselighed, hvor man skal overveje det grundigt, bare man tager imod en T-shirt,« siger John G. Pedersen.  

Ligesom Christiane Vejlø leverer han produkterne, som han tester, tilbage, men han er ikke bleg for at tage imod rejser:

»Jeg har et princip om, at jeg kun deltager, hvis jeg ikke selv skal betale for noget. Hvis jeg skal skrive om en lancering eller en messe et sted, så har jeg ikke ressourcer til selv at betale, og hvorfor skulle jeg også det, når firmaerne får omtalen,« siger John G. Pedersen, der dog understreger, at det ikke påvirker hans vurderinger, da han har været en del af branchen i mange år: 

»Men jeg kan godt forstå, hvis yngre journalister kan føle sig fristet til at skrive pænere, end de ellers ville have gjort, når de kommer på fancy restauranter på firmaernes regning,« siger John G. Pedersen.

I den klassiske journalistbranche er der dog også forskellige holdninger til, hvad man kan tage imod. Heine Jørgensen på Ekstra Bladet tager ikke imod rejser og fortæller, at de ofte også selv køber de telefoner, som de tester. 

Nej til gratis telefon, ja til gratis rejser

På Politiken, som altså ikke ville tage imod telefonen, tager man derimod gerne til den store elektronikmesse CES på producenternes regning, når Brancheforeningen for Forbrugerelektronik (BFE) inviterer:

Hvad er forskellen på at tage til Las Vegas og tage imod en gratis telefon?

»Det kan også være svært at argumentere for, men vi gør opmærksom på, at vi er blevet inviteret af BFE, og dermed er det underforstået, at det er dem, der betaler. De, der tager imod telefonen, skriver ikke, at de har fået en gratis telefon,« siger Søren Dilling.

Det viser sig, at der på nogle af historierne fra Las Vegas på Politikens hjemmeside ikke står noget om, at BFE betalte for turen:

”Det er rent sjusk og dårlig forbrugeroplysning, at vi ikke har fortalt, at vi var inviteret af BFE. Det er som sagt en fast ordre her i huset,” skriver Søren Dilling.

Ud over Politiken har BFE også haft flere andre journalister fra de traditionelle medier med til Las Vegas. Det handler først og fremmest om uddannelse, siger direktør i Brancheforeningen for Forbrugerelektronik, Leila Kelp Rasmussen:

»Det kræver meget at holde sig opdateret som tech-journalist, for det går utroligt hurtigt. Vi ser helst, at de journalister, som tester og skriver om produkter, er opdateret, for på den måde undgår vi, at de skriver faktuelle fejl, som desværre nogle gange forekommer,« siger Leila Kelp Rasmussen, der også anerkender, at der er et forretningsmæssigt aspekt i det:

»Hvis du kigger på det i kroner og øre, så er det selvfølgelig til vores fordel, hvis danskerne bliver opmærksomme på nye produkter, der er på vej, og går ned i butikken og spørger efter dem,« siger hun. 

Illustration: Spild af tid

1 Kommentar

Anker Frølund
8. DECEMBER 2014
Brandgod baggrundsartikel,
Brandgod baggrundsartikel, der er med til sætte fokus på journalister og bloggers udvildighed. Dog en smule dobbeltmoralsk at ville tage imod en rejse men ikke en mobil. I min verden er det ikke den store forskel om du modtager det ene eller det andet. Enten så har du modtaget noget eller også så har du ikke - her må skellet gå. Igen en rigtig god artikel.