3 gyldne regler: Sådan tackler du en affære på jobbet

Det er så fristende, men det kan også udvikle sig til et værre rod. Her får du de vigtigste do's and don'ts, når det gælder kollega-kæresteri

Det er så fristende, men det kan også udvikle sig til et værre rod. Her får du de vigtigste do's and don'ts, når det gælder kollega-kæresteri

SEX. »Pas på! Det er meget nemt at forelske sig i en kollega!« advarer 32årige Lotte, der er layouter på et stort magasinforlag. For tre år siden forelskede hun sig i sin kæreste, der dengang var redaktionschef på det magasin, de begge arbejdede på.

»Man går op og ned ad hinanden hele dagen og har rig lejlighed til at flirte – enten hen over bordet eller på mail. Og så er det nemt lige at smutte ud i kopi-rummet,« siger hun.

»For os var det fedt at arbejde sammen, og det var en kæmpe fordel, at vi havde samme høje ambitionsniveau. Det skaber en stor forståelse. Det var nok også derfor, vi blev forelskede – fordi vi så, hvor dygtige hinanden var,« siger hun.

Lotte er langt fra den eneste, der har mærket amorinerne blafre på sin arbejdsplads. Sidste år fik HK/Privat foretaget en undersøgelse af romancer på jobbet, og i den svarede 40 procent af de adspurgte: »Ja, der har været en eller flere romancer på min arbejdsplads.«

Og det ligger da også lige for at gafle den søde kollega, for let's face it: Det er nok de færreste af os, der tilbringer lige så lang tid på barer, caféer eller datingportaler, som vi gør på vores job.

Men inden du kaster dig ud i de vilde romancer med din kollega, er her nogle tommelfingerregler, det er værd at kende.

DISKRETION ER EN ÆRESSAG. Med mindre den kollega, du har sat kløerne i, er dit livs udkårne, er der ingen grund til at udbasunere din romance for hele arbejdspladsen. Men pas på. For uanset, hvor diskrete I synes, I er, er det utrolig svært at holde den slags skjult. Der vil næsten altid være en nyfigen kollega med sans for drama, der får opsnappet et blik, en kommentar eller en berøring. Og hvis safterne virkelig er steget jer til hovedet, er det i sagens natur ekstra svært. Dette oplevede 28årige Line, da hun for år tilbage havde en hemmelig affære med en kollega.

»Jeg sad i en fast stilling som journalist, da jeg en dag fik en forespørgsel fra en af sælgertyperne i annonceafdelingen om at tilføje ham på Messenger. Ret hurtigt begyndte de små Messenger-samtaler at blive knap så uskyldige, og før jeg så mig om, sad han og skrev ren porno til mig i arbejdstiden. Det var svært at være upåvirket, så da han efter et stykke tid foreslog, at vi skulle mødes på et af toiletterne, var jeg med på den. Det skete derefter en del gange, at vi aftalte de små møder i løbet af arbejdsdagene. Den ene gik så først til toilettet, bevæbnet med mobiltelefon i tilfælde af problemer, og den anden stødte så hurtigt til med et diskret bank på døren. En gang gik der lidt for meget forvirring i aftalen, så jeg bankede på toiletdøren, og en helt anden mandlig medarbejder lukkede forvirret op. Det var meget, meget pinligt, og jeg lirede vist noget af med, at jeg troede, det var min kvindelige kollega, og at hun skulle bruge en Tampax,« fortæller Line.

LAV DIN RESEARCH GRUNDIGT. Line og annoncesælgerens toilet-affære blev aldrig opdaget, og den ændrede ikke noget imellem dem. Og det er en vigtig overvejelse at gøre sig, inden man kaster sig over en kollega. For er der noget, der kan kaste grus i arbejdsglæden, er det, hvis man har kysset på den forkerte kollega. Det erfarede 45årige Susanne, der er journalist, da hun for nogle år siden kyssede en kollega.

»Jeg flirtede kraftigt med en af kollegerne, og ved en temmelig livlig sommerfest tilbragte vi et par timer med at kysse lidenskabeligt i havens mørkeste krog. På en eller anden måde fik vi ikke fuldført opgaven, så legen stoppede heldigvis der. Efterfølgende forsvandt han på magisk vis som dug for solen hver gang, jeg viste mig, og hvis han ved et uheld kom til at løbe ind i mig, undgik han konsekvent øjenkontakt. Ugerne gik, og han nægtede stadig pure at kendes ved mig – faktisk gav han nærmest indtryk af at være vred på mig. En dag googlede jeg ham og fandt ud af, at han boede sammen med sin kæreste, så måske var det bondeanger over at have været næsten utro, eller måske rettede han så sin vrede mod mig, den slemme fristerinde, der nær havde ført ham ud i noget værre snavs? Jeg fandt aldrig ud af det, for kort tid efter skiftede jeg job. Siden har jeg holdt mig FULDSTÆNDIG fra at kysse kolleger,« siger Susanne.

LAD DIne KÆRLIGHEDSPROBLEMER BLIVE HJEMME. Uanset, om du er gift eller bare småkysser lidt med din kollega, så lad for Guds skyld ikke jeres problemer gå ud over dit arbejde. Det er både uprofessionelt og meget, meget irriterende for dine øvrige kolleger. Det ved 34årige Anders, der er freelancefotograf, alt om.

»For nogle år siden datede jeg en kvinde på et reklamebureau, som jeg havde en masse opgaver for. Efter nogle måneder faldt min gejst dog gevaldigt, og jeg besluttede at bryde forbindelsen med hende. Den private altså, for fagligt havde vi kontakt med hinanden næsten dagligt. Hun var meget vred på mig, og jeg fandt senere ud af, at hun havde talt virkelig grimt om mig til de andre. Heldigvis fik chefen arrangeret det sådan, at jeg derefter ikke havde kontakt med hende, men med en af de andre ansatte. Ellers var det jo mig, der var røget ud,« siger han.

Layouteren Lotte er enig:

»Vi var meget gode til at gemme privatsnak, til vi kom hjem. Det er meget vigtigt. De andre kolleger gider jo ikke høre på, om vi mangler tomater derhjemme,« siger hun. /

Andrea Bak er freelancejournalist og skriver blandt andet sexguides til magasinerne Woman, Bazar og Tidens Kvinder.

5 DO'S

Sæt dig ind i, hvordan reglerne er på din arbejdsplads for forhold mellem ansatte, inden du roder dig ud i noget. På Fyens Stiftstidende ønsker man ikke at have ægtefæller ansat på samme redaktion, mens eksempelvis B.T., Berlingske Tidende og TV 2 ser skævt til affærer mellem chefer og underordnede.

Fortæl ikke dine kolleger noget om din affære, før du er helt sikker på, at jeres forhold er af vedvarende karakter.

Gør dit forarbejde, så du ikke pludselig sidder og bager for hårdt på en gift mand – eller en bøsse.

Vent med at skændes om, hvis tur det er til at købe ind, til I kommer hjem.

Vent med at bitche over ham, til du får fri – og lad aldrig jeres personlige konflikter gå ud over jeres arbejde.

5 DON'TS

Brugte kondomer i skraldespanden på fællestoilettet.

Ved en fejl at svare ‚Uh yeah skat, who's your daddy?!‘ på en alle-mail.

At glemme, at overvågningskameraerne kører hele døgnet – også når alle de andre er gået hjem.

At blive busted i kopirummet med bukserne ned om anklerne – af den administrerende direktør.

I det hele taget er sex i kopirummet virkelig forældet. Tag et mødelokale i stedet. Komforten er langt større der.

2 Kommentarer

Jeppe Jensen
13. FEBRUAR 2009
Re: 3 gyldne regler: Sådan tackler du en affære på jobbet

Ja, TÆNK hvis man kom til at bage på en der viste sig at være homo. Det kunne virkelig være pinligt. Vedkommende kunne jo ende med at blive smigret.

Undskyld mig, jeg synes bare den tilføjelse var unødvendig. Det kan vel ikke være værre, end at det ikke er gengældt af andre grunde.

Jakob Madsen
24. AUGUST 2008
Re: 3 gyldne regler: Sådan tackler du en affære på jobbet
Jeg sidder og læser artiklen - alt glder fint - lige indtil:

"Gør dit forarbejde, så du ikke pludselig sidder og bager for hårdt på en gift mand - eller en bøsse."

"Eller en bøsse"!? Hvad helvede er problemet ved at sidde og bage på en bøsse!? Jeg synes virkelig den tilføjelse er enormt malplaceret!
Én ting er at lægge an på én, der ikke vil lægges an på, det ka' jeg da personligt synes er ubehageligt, men om grunden til at det er problematisk er personens _seksualitet_, det ka' jeg virkelig ikke se relevansen i.

Du mener sikkert ikke noget særligt med det, og undskyld hvis jeg lægger alt for meget i det, men jeg synes helt ærligt det var ret ubehageligt at læse... :(


<3