Efter en proces med 3.000 forslag og to internationale bureauer var det alligevel en af DONG Energy’s egne medarbejdere, der kom på navnet Ørsted, som i dag mandag blev lanceret som energiselskabets nye navn.
”Vi har en meget dygtig medarbejder i afdelingen, som i øjeblikket går rundt og er pavestolt,” fortæller Jakob Bøss.
Han er strategi- og kommunikationsdirektør i DONG Energy og har været ansvarlig for processen omkring udviklingen af det nye navn og det brand, navnet skal støtte op om. Et navneskifte, der har været under forberedelse i et år, og som skal trække virksomheden endegyldigt ud af dens olie- og gas-baserede fortid.
”Tankerne om et nyt navn opstod, da vi besluttede at frasælge vores olie- og gasaktiviteter. Vi har i en årrække været på en rejse fra at være et af de sorteste energiselskaber til at være et af de grønneste, og navnet er knyttet til tiden med olie og gas. Så efterhånden som vi kunne se, hvad vej det gik, blev forberedelserne til et nyt navn intensiveret,” siger han.
I processen har DONG Energy fået hjælp fra to internationale bureauer, der udelukkende arbejder med at generere forslag til virksomheds- og brand-navne.
Græske guder taget
”Vi har været igennem mere end 3.000 forslag til navne. Der er mange indfaldsvinkler til sådan noget. For eksempel tænker man: Vi kan opkalde os efter en græsk gud. Men det har rigtig mange tænkt, derfor er alle græske guder taget. Ofte lander man i en sammenstilling af bogstaver, der giver et meget mærkeligt ord. Dertil kommer, at man hurtigt kommer i juridisk konflikt med andre, der har lignende navne. Så øvelsen er både kreativ, men også en juridisk øvelse,” fortæller Bøss.
[factbox:0]Til sidst faldt valget dog alligevel på forslaget ’Ørsted’, som kom fra en intern medarbejder, og som refererer til den kendte danske naturvidenskabsmand H.C. Ørsted, der opdagede elektromagnetismen. Et forslag, der var så godt, at det ifølge Jakob Bøss hele tiden havde ligget i en kategori for sig selv.
”Når man har den mand i Danmark, som har opdaget grundlaget for at lave strøm, hvilket er grundlaget for vores forretning, og som er en af de største danske naturvidenskabsmænd nogensinde, så er der meget, der taler for, at det er en god idé.”
Kan man bare tage navn fra en berømt afdød og bruge det som brand for en kommerciel virksomhed?
”Det kan man faktisk godt. Nu lever der jo 400 mennesker i Danmark, der hedder noget med Ørsted, men der er ikke noget til hinder for, at vi gør det. Og i og med at vi gør det meget respektfuldt og som en anerkendelse af den betydning, Ørsted har haft, så synes vi, at vi gør det på en sober måde,” siger Jakob Bøss.
DONG Energy har ikke forsøgt at opsøge Ørsteds efterkommere for at spørge om lov, men man har undersøgt, om navnet bruges af andre som virksomhedsnavn. Navnet Ørsted er i forvejen brugt af virksomheden, der ejer H.C. Ørstedsværket, der har produceret strøm siden 1920.
Dansk ø er branding
Med navneskiftet forlader man et brand, der på godt og ondt er kendt af de fleste danskere. Det har både fordele og ulemper.
”Det er klart, at vi har et meget højt kendskab i det danske befolkning, og det vil tage tid at komme op på samme niveau. Men vi er trods alt en virksomhed, der har et stort antal kunder, som vi regelmæssigt er i kontakt med, så vi regner med at få genetableret det høje kendskab.”
I den kommende tid lancerer DONG Energy en kampagne, der både digitalt, på print, på outdoor og på tv skal skabe opmærksomhed omkring det nye navn, som officielt bliver indført 6. november.
En enkelt sten i skoen er der dog – særligt den digitale sko – og det er bogstavet Ø.
”Det er klart, at det er en overvejelse, vi har været igennem. Der er det praktiske spørgsmål – man kan ikke have en url, der starter med ø internationalt, så vi vælger at bruge o. Vi ejer både orsted.com, ørsted.dk og orsted.dk. Og så kan vi se, at det er ganske udbredt, at virksomheder vælger navne med nationale bogstaver, det signalerer en national egenart – fx Björn Borg og Citroën. Grøn energi er noget, vi er rigtig gode til i Danmark. Derfor ser vi det at bruge et dansk bogstav som en styrke.”
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Man skal ikke være så bange for at bruge Æ, Ø eller Å i sit firmanavn, Niels.
Kineserne elsker det shit. Forresten, så retter den selv fra Ø til O når du skriver Ørsted.dk.
... og så må DONG jo også give nogle grinagtige reaktioner når man fører sig frem i den engelsk- (eller snarere amerikansk-)talende verden!
I disse Internet-tider er det godt nok meget begavet, at vælge et firmanavn, hvori der indgår et Ø.
Men så er der jo en god grund til, at der om et par år igen kan bruges en halv mill kroner på, at finde et nyt navn, som ikke indeholder Æ, Ø eller Å.