250 kr. for et Christiania-billede

TV 2 ville ikke selv sende en reporter til Christiania i mandags, men bad folk om at tage billeder for 250 kroner. »Vi kunne ikke umiddelbart se, at der skulle være en risiko,« siger redaktør.

TV 2 ville ikke selv sende en reporter til Christiania i mandags, men bad folk om at tage billeder for 250 kroner. »Vi kunne ikke umiddelbart se, at der skulle være en risiko,« siger redaktør.

I mandags begyndte politiet at patruljere igen på Christiania. TV 2 ville gerne have billeder af patruljen til deres hjemmeside, så via tjenesten Scoopshot udlovede de 250 kroner for et billede. TV 2 selv sendte ingen reportere til Christiania og har tidligere haft uheldige oplevelser.

Senest blev en TV 2-journalist overfaldet og frataget alt sit tøj, da han blev opdaget med skjult kamera. I den sammenhæng fortalte kanalchef for TV2 News til journalisten.dk, at de også har oplevet stenkast efter deres medarbejdere og somme tider har haft vagter med:

»Det er ikke første gang, vi har problemer med at dække, hvad der foregår på og omkring Christiania. Men vi har aldrig været udsat for noget, der er så voldsomt et overgreb på en medarbejder. Christiania er jo lovløst område. Det handler om, hvorvidt man overhovedet kan lave noget, der forholder sig kritisk til den åbenlyse hashhandel,« sagde Mikkel Hertz til journalisten.dk.

Når TV 2 vælger at bede alminelige borgere om hjælp, er det stadig tv-kanalens ansvar, hvad der sker, fortæller Københavns Politi til journalisten.dk.

»TV 2 har et ansvar for deres egne medarbejdere, når de udøver programvirksomhed. Vi mener også, at TV 2 har et vist ansvar for de almindelige borgere, de inddrager i deres programmer,« fortæller Jens Harder Højbjerg, der er kommunikationschef i Københavns Politi.

Peter Møller, der er redaktør på TV2 Nyhedernes hjemmeside, forklarer, at de havde gjort sig overvejelser om, hvorvidt de udsatte nogen for farer, før de spurgte, om folk ville tage billeder:

»Vi har spurgt folk, om de vil tage billeder af politiet og ikke af hashhandlen. Vi kunne ikke umiddelbart se, at der var noget risikabelt ved at tage billeder af politifolk. Hvis der skulle udvikle sig nogen problemer, skulle politiet nok være opmærksomme på det,« siger Peter Møller.

Der er meget strikse regler mod at tage billeder på Pusherstreet, hvor politiet blandt andet patruljerede. Kunne der ikke være en risiko forbundet med repressalier, efter at politiet var færdige med at patruljere?

»Det er da ikke umuligt, at der er det. Men det er et offentligt tilgængeligt sted, og man er der med politiet. Umiddelbart synes jeg ikke, vi udsætter folk for en risiko,« siger Peter Møller, der understreger, at TV 2 ikke specifikt bad om billeder fra Pusherstreet.

Man kunne få den tanke, at I efter jeres egne oplevelser på Christiania ikke ønsker at udsætte jeres egne reportere for fare, men i stedet beder almindelige borgere om at gøre det beskidte arbejde.

»Jeg kan slet ikke se, hvor den tanke skulle komme fra. Grunden til, at vi gjorde det her, var, at vi gerne ville teste det her værktøj i et geografisk begrænset område, og det her var en oplagt mulighed. Det er ikke en praksis, vi har. Det var bare et forsøg,« siger Peter Møller.

Han forklarer, at man er i gang med at teste forskellige værktøjer til mobiljournalistik. Scoopshot er en tjeneste, hvor man kan spørge folk via en applikation på deres smartphone, om de vil tage et billede af et specifikt motiv og betale dem for det, hvis billedet bliver brugt.

TV 2 fik seks billeder tilsendt, men ingen af dem var gode nok til at blive brugt, fortæller Peter Møller.

Opdateret: Journalisten er efterfølgende blevet opmærksomme på, at TV 2 havde journalister på Christiania den mandag, hvor de bad folk tage billeder.

7 Kommentarer

Bo Elkjær
15. SEPTEMBER 2012
Re: 250 kr. for et Christiania-billede

Kære Peter,

Det er vores klare opfattelse, at vi bad dig undersøge om TV 2 havde sendt journalister til Christiania den dag, og at du ringede tilbage og fortalte, at det havde de ikke. Ellers havde vi ikke skrevet det så kategorisk. Vi er nu blevet klogere og det er skrevet ind i artiklerne.

Vi beklager at have givet dig det forkerte fornavn i en af artiklerne.

- Skipper 

Peter Møller
14. SEPTEMBER 2012
Re: 250 kr. for et Christiania-billede

Her må jeg korrigere. Jeg sagde til jeres journalist, at vi mig bekendt havde sendt et hold ud på Christiania, men at jeg ikke var sikker. Derefter sagde han til mig, at han kun havde set helikopterbilleder i formiddagens dækning. Det gav jeg ham ret i efter at have set dækningen igennem på vores server.

Så at påstå, at jeg har gjort rede for hvordan TV 2s samlede dækning af sagen var den dag over for jeres journalist er simpelthen forkert.

Desuden lavede jeg den aftale med jeres reporter, at jeg ville gennemlæse og godkende de oplysninger han brugte fra mig for at undgå faktuelle fejl. Og oplysningerne om at TV 2 ikke havde sendt et hold derud blev aldrig sendt til faktatjek hos mig.

 I øvrigt  kan I med fordel rette mit navn artiklen "Fotograferne kritiserer TV 2's foto-efterlysning". Jeg hedder Peter Møller, ikke Søren Møller - men det er vel også bare en mindre detalje?

Bo Elkjær
14. SEPTEMBER 2012
Re: 250 kr. for et Christiania-billede

Kære Jesper Caruso

Det er redaktør på TV2 Nyhedernes hjemmeside Peter Møller, der har forklaret journalisten.dk, at TV2 ikke var til stede på Christiania den dag. Uanset hvad ændrer det ikke på den principielle og vigtige diskussion om brug af borgerjournalistik og opfordring til borgerfotografi i situationer som den på Christiania.

- Skipper 

Jesper Caruso
13. SEPTEMBER 2012
Re: 250 kr. for et Christiania-billede

Jeg forstår ikke artiklen. TV2 var da på Christiania i mandags. Jeg var der sammen med en fotograf, hvor vi filmede og talte med Jørgen Baltzar, Kirsten Larsen og en af kvinderne fra Kvindesmedjeningen. Ingen af dem ønskede dog at udtale sig til citat, hvorfor vi måtte bruge en af de tjenester, vi abonnerer på (men Kirsten lavede jeg et selvstændigt indslag med inde på Christiania i sidste måned til TV2/Nyhederne).

Jeg var ikke klar over, at vi samtidig efterspurgte billeder fra Christiania til vores hjemmeside - for det kunne vi da godt have taget. Men de levende billeder var i Nyhederne kl. 19. 

Jeg skal mere end nogen beklage, at forholdet mellem min arbejdsplads og christianitterne er så anspændt for tiden. Og jeg håber da, at det i fremtiden vil være muligt at skildre livet - både generelt på Christiania og specifikt i Pusher Street.

/ mvh jesper caruso 

Robert Kaufman
13. SEPTEMBER 2012
Re: 250 kr. for et Christiania-billede

250 kr. For at få tæsk af en rocker?

Godt nok er der gratis sygehus behandling i Danmark, men tænderne skal man da selv betale .

 

Flere