24syv-vært: Godt vi ikke skal spille objektive

Journalist Aydin Soei har aldrig lavet radio før, og han vender tilbage til nyheder efter fire års pause. Nu skal han være vært på Radio24syv seks timer hver weekend. »Det tiltaler mig, at vi ikke lader som om, vi er objektive journalister,« siger han til Journalisten.dk.

Journalist Aydin Soei har aldrig lavet radio før, og han vender tilbage til nyheder efter fire års pause. Nu skal han være vært på Radio24syv seks timer hver weekend. »Det tiltaler mig, at vi ikke lader som om, vi er objektive journalister,« siger han til Journalisten.dk.

Radio24syv lancerede mandag eftermiddag på et pressemøde den samlede sendeplan, som den ser ud nu. I sendeplanen ligger en række nye programmer og en række værter, der ikke har prøvet kræfter med radio før.

En af dem er journalist Aydin Soei. Faktisk er hans værtsjob på Radio24syv hans retur til nyheder efter fire års nyhedstørke. I mellemtiden har Aydin Soei blandt andet undervist på Krogerup Højskole og skrevet bogen 'Vrede unge mænd'.

Aydin Soei er uddannet journalist og har efterfølgende taget en kandidat i sociologi.
Han er også formand for foreningen Ansvarlig Presse, der holder foredrag om medier, medborgerskab og minoriteter.

Soei skal lave tre timers morgenradio hver lørdag og søndag sammen med Gertrud Højlund. Programmet kommer til at adskille sig fra morgenfladen i hverdagene.

»Det er jo weekend-morgen, så tempoet er lidt lavere end på hverdage. Lidt mere løssluppet, og måske også lidt sjovere, og så er der mere luft til at vi kan bruge os selv og lufte vores egne meninger. Det er ikke satire og ironisk distance til alting, vi skal behandle seriøse emner. Men vi må gerne lægge vores egne tanker ud,« siger Aydin Soei til Journalisten.dk.

Gertrud Højlund er hovedvært på programmet, imens Aydin Soei er medvært og samtidig programmets reporter i marken.

»Jeg tager ud og møder nogle mennesker, og så tager jeg lyden med ind i studiet. Det kan være, jeg følger en klasse på en heldagsskole, eller taler med hjemmehjælpere om, at efterlønnen skal afskaffes. Det handler om at få almindelige borgere ind i radioen,« siger Aydin Soei.

Han mener, de seks timers morgenradio, han er med til at lave, kan være med til at styrke samtaledemokratiet.

»Det er jo en nedskrevet del af radioens idegrundlag, at den skal bidrage til samtaledemokratiet. Der er en tendens i nyhedsmedier til, at det mest er politikere og eksperter, der snakker, og vi vil have de mennesker med, der bliver berørt af politikernes beslutninger.«

Det lyder meget anderledes end det, du har lavet før. Kan du koble det sammen?

»Du har ret i, at det, jeg har lavet før, har været mere langhåret end det, jeg laver nu. Det er også et længere medie at skrive en bog på 330 sider end at lave journalistik på ugebasis. Den sidste bog, jeg skrev, tog mig to et halvt år. Men begge dele er drevet af en undren og er forsøg på at beskrive en virkelighed. Begge dele er også afhængige af, at almindelige mennesker vil tale med dig. For mig er der ikke den store forskel.«

Han mener, Radio24syv markerer noget nyt i forhold til selve den journalistiske ambition.

»Noget af det, der virkelig tiltaler mig ved denne radio, og som gør, at jeg for første gang i fire år søger tilbage til en nyhedsredaktion, er at vi ikke lader som om, vi er objektive journalister. Vi forsøger at høre så mange stemmer som muligt, og så må vi gerne selv mene noget.«

Aydin Soei er dog også klar på at være kritisk over for sit eget program, når først det går i luften.

»En ting er de flotte paroler og skåltalerne. Noget andet er, hvordan det bliver, når vi går i luften. Har vi ressourcerne til at løfte opgaven? Har vi modet og nysgerrigheden til at reflektere, stoppe og og sætte lup på, hvordan vi selv vinkler vores historier?«

Hvad frygter du i forhold til jeres program?

»Jeg har faktisk ikke tænkt så meget over, hvad jeg frygter mest. Indtil videre har vi haft så travlt med at nå at banke koncept og dummy på plads, at jeg ikke er nået så langt. Men der er jo sindssygt mange ting, der kan gå galt. Gertrud og jeg skal jo producere seks timers radio hver lørdag-søndag. Vi ved, noget vil gå galt. Men det værste, der kan ske er nok, at selve tonen, stemningen, samspillet mellem os to, ikke fungerer. Så tuner folk væk,« siger Aydin Soei.

0 Kommentarer