Etik

24syv opdigtede kilde i program med René Fredensborg

Der er en pressenævnsklage på vej mod 24syv-programmet ’Tsunami’ fra René Fredensborgs ekskone Sarah Iben Almbjerg

I de sidste minutter af 24syv-programmet ’Tsunami’ fra 4. januar med René Fredensborg som gæst udvikler situationen i studiet sig kaotisk. Her begynder de to værter at ringe til folk fra René Fredensborgs liv, som de mener, han bør sige undskyld til.

Først ringer de til en tidligere Radio24syv-ansat, som ufrivilligt blev involveret i sagen fra 2018, hvor Fredensborg smuglede euforiserende stoffer via Sverige til Folkemødet på Bornholm. Derefter ringer værterne op til René Fredensborgs ekskone Sarah Iben Almbjergs nye kæreste.

Han tager telefonen og begynder åbenhjertigt at fortælle om, hvordan Sarah Iben Almbjerg tit er ked af, hvordan Fredensborg opfører sig. Han fortæller også, at han mener, Fredensborg bør tage mere ansvar, og at han nærmest er blevet far for hans barn.

Problemet er bare, at manden i telefonen slet ikke er René Fredensborgs ekskones nuværende kæreste. Det er i stedet en fiktiv kilde, der spiller rollen som hendes kæreste, opdigtet af 24syvs værter.

Episoden fik René Fredensborg selv til at forlade radiostudiet. Og nu får den også Sarah Iben Almbjerg til at klage over 24syv til Pressenævnet.

Handler om en mindreårig

Sarah Iben Almbjerg, der også selv er journalist, blev opmærksom på programmet med sin eksmand og far til hendes barn, da hun blev kontaktet af en, som havde hørt det.

”Jeg blev ringet op af en, som sagde, at min kæreste sad inde i radioen og talte om mig og min eksmand og vores barn. Først blev jeg helt forvirret og forstod ikke hvorfor. Og da jeg får fat i min kæreste, fortæller han, at det altså ikke er ham – han er slet ikke blevet kontaktet,” fortæller Sarah Iben Almbjerg.

Hun er så fortørnet over oplevelsen, at hun har besluttet at klage til Pressenævnet over 24syvs metoder. Mere specifikt vil hun klage over, at 24syv bruger en fiktiv kilde til at udtale sig i en rigtig sag, der handler om en mindreårig, forklarer hun.

Jeg har svært ved at se det satiriske eller det lødige i det.
Sarah Iben Almbjerg

”For mig er det ubehageligt, at folk tror, min kæreste sidder i radioen og taler om os. Og på min søns vegne synes jeg, det er ubehageligt, at de sidder og opdigter, hvordan en syvårig dreng har det med, at hans far ikke vil se ham,” siger Sarah Iben Almbjerg.

”Jeg kan ikke se, hvad det vedkommer nogen. Jeg synes ikke, vi er offentlige personer på den måde – min kæreste er i hvert fald slet ikke – og jeg har svært ved at se relevansen. Jeg har svært ved at se det satiriske eller det lødige i det. Jeg synes bare, det er ret vildt, at man kan sidde og opdigte personer i radioen.”

”Helt inden for rammerne”

På 24syv modtager chefredaktør Simon Andersen dog nyheden om, at der er en pressenævnssag på vej mod hans medie, med ophøjet ro.

Han bekræfter, at der er tale om en opdigtet kilde, der giver sig ud for at være kæreste med René Fredensborgs ekskone – men det kan han ikke se problemet i.

”Sådan er det i dét program; nogle kilder er rigtige, nogle er forkerte, nogle kilder findes, og nogle findes ikke. Det kan jeg ikke hidse mig op over,” siger han.

Det er inden for rammerne af, hvad det program skal kunne.
Simon Andersen

Sarah Iben Almbjerg har svært ved at se relevansen og lødigheden. Hun synes, det er vildt, at man bare kan sidde i radioen og give sig ud for at være en person, som jo findes i virkeligheden …

”Men han deltager jo heller ikke. Det er en joke, en morsomhed,” siger Simon Andersen.

Men det har lytterne vel ikke nogen chance for at vide?

”Det skal de jo heller ikke nødvendigvis vide. De skal bare vide, at René løber ud af studiet. Det er jo René, der bliver gjort nar ad her – de har ønsket at udstille ham som en, der har svært ved at sige undskyld,” siger han.

Men er det satire eller klassisk journalistik?

”Det er et fantastisk interviewprogram med René, hvor man anvender et greb, hvor man afslører René som en, der ikke kan sige undskyld. Det er inden for rammerne af, hvad det program skal kunne. Det er sjovt og utroligt givende at høre René kæmpe for ikke at sige undskyld,” siger Simon Andersen.

En principiel sag

For Sarah Iben Almbjerg er det dog mere end bare sjov og ballade. Det er blandt andet derfor, hun har besluttet at klage til Pressenævnet.

”Jeg synes, det er en principiel sag om, hvornår kan man tillade sig at opdigte folk, og hvad man kan tillade sig at lave sjov med. ’Den Korte Radioavis’ gjorde det jo nogle gange. Men de gjorde det med kendte mennesker, og man kunne ikke være i tvivl om, at det var et satireprogram. Her synes jeg, det er meget uklart alt sammen,” siger hun.

I de efterfølgende dage, efter at programmet med René Fredensborg blev sendt, blev Sarah Iben Almbjerg kontaktet af flere, som spurgte, hvorfor hendes kæreste talte om dem i radioen.

”Siden har jeg bedt nogle stykker høre det, og folk er jo reelt forvirrede over, hvad de hører,” siger hun.

Gør det ikke en forskel, at det er et slags satireprogram med en ret løssluppen og pjattet stemning?

”Jeg synes efterhånden, at det der satirestempel er blevet et figenblad. Satire er en beskyttet genre, som vi værner om, fordi vi også skal kunne sparke opad. I denne sammenhæng virker det bare, som om man påberåber sig satire for at begrunde, at man udstiller en familie, blandt andet en dreng på syv år.”

Rager Fredensborg en hashpibe

For René Fredensborg er sagen en storm i et glas vand. Han følte sig ikke selv truffet over opkaldet til en mand, der angiveligt var Renés ekskones nuværende kæreste.

”Hvad Pressenævnet måtte mene om den sag, rager mig en gammel hashpibe,” skriver han i en besked til Journalisten.

Han forklarer, at han udvandrede fra studiet, fordi det blev ”lige lovlig mærkeligt”, og fordi han havde en fornemmelse af, at det nok ikke var den rigtige kæreste til Sarah Iben Almbjerg, der var i røret.

”Men hvorom alting er, så forstår jeg ikke, at hun er så sart, at hun klager,” skriver han og tilføjer, at det er et paradoks, eftersom Sarah Iben Almbjerg ifølge ham har været på ”decideret medieturné med fortællingen om mig som den fraværende far”.

Sarah Iben Almbjerg lægger ikke skjul på, at hun i et interview med Alt for damerne for et par år siden åbnede op om, at hendes eksmand har valgt deres barn fra.

”Det er rigtigt, at jeg en enkelt gang selv har talt om sagen offentligt. Men det synes jeg ikke er det samme. Det handlede generelt om at være mor til et barn, der er blevet fravalgt af sin far. Og det blev i øvrigt sendt til gennemsyn hos min eksmand,” fortæller hun.

0 Kommentarer