
Dokumentaren handler om rejsekongen Simon Spies’ grænseoverskridende behandling af kvinder. Foto: John Stæhr/Ritzau Scanpix
Public service-radioen 24syv har nedsat en såkaldt kommission, der skal afdække, om der er hold i kritikken af DR-dokumentaren ’Spies og morgenbolledamerne’.
Dokumentaren om rejsekongens grænseoverskridende behandling af kvinder blev sendt i tre afsnit i sensommeren sidste år og fik stor opmærksomhed. Men efterfølgende har journalist Bo Østlund udgivet en podcastserie, der sår tvivl om flere centrale påstande og kilder i dokumentaren.
Nu er der ifølge 24syvs chefredaktør, Simon Andersen, brug for at blive ryddet op.
”Der er et behov for at nå til bunds i, hvorvidt de anklager, Bo Østlund har rejst mod DR’s arbejde, har noget på sig. Jeg frygter, at de fleste har opgivet at finde ud af, hvad der er ret og vrang, anklagerne hænger i luften, og det er bekymrende for vores fag og tilliden til journalistikken. Det prøver vi at råde bod på med nedsættelsen af denne kommission,” forklarer han i en pressemeddelelse.
Ingen dom på forhånd
24syv’s kommission består af journalist og mediekommentator Kurt Strand, journalist ved Information Ida Nyegård Espersen og tv-dokumentarist Thomas Stokholm.
Sidstnævnte fortæller til Journalisten, at han ikke på forhånd vil udtale sig om selve dokumentaren eller Bo Østlunds podcast.
”Det giver bare ballade, og det ville være unfair over for hele arbejdet. Uanset hvad jeg siger, vil det kunne blive udsat for kritik,” forklarer Thomas Stokholm, der er tre-gange cavlingnomineret og senest har været kreativ chef hos Heartbeats.
”Men jeg har sagt ja, fordi jeg synes, det er interessant. Helt grundlæggende gør jeg det jo, fordi jeg synes, dokumentaren er et af de tungeste våben, der findes i den undersøgende journalistik. Den slags skal kunne stå imod alle slags angreb og skud udefra. Det skal være 100 procent rigtigt – der må ikke være tvivl.”
Hvert kommissionsmedlem får ifølge Politiken 45.000 kroner for at deltage.
Et ”opmærksomhedssøgende stunt”
Ifølge kommissoriet skal 24syv’s kommission i sidste ende ”vurdere, hvorvidt DR’s Spies-udsendelser er korrekte, retvisende og afbalancerede, og om de lever op til de grundlæggende regler for god presseskik”.
”Måske burde man i virkeligheden have nogle flere af den her slags kommissioner – eller hvad man nu skal kalde det. Det er vigtigt, at vi husker at holde hinanden op på det, vi laver,” siger Thomas Stokholm.
Det er chefredaktør i DR Nyheder Thomas Falbe dog ikke enig i. Til Politiken kalder han ’kommissionen’ for et ”opmærksomhedssøgende stunt”.
”Jeg køber ikke det med at lave en kommission, som om det var en myndighed, der kunne fælde en dom over noget journalistik,” siger han.
Bo Østlunds podcast har anklaget DR-dokumentaren for at mangle dokumentation, købe kilder, fordreje fakta og manipulere flere af de medvirkende. En kritik, som produktionsselskabet Laud People og DR har afvist.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det giver mig myrekryb, at alle toneangivende medier deltog begejstret i fejringen af Spies-dokumentaren uden at foretage selvstændig research, for så efterfølgende i skræmmende enighed at forsøge at tie Østlunds insisterende og velunderbyggede kritik af dokumentaren ihjel.
Østlund har brugt et halvt år og af egen lomme betalt for sit projekt drevet af en indre journalistisk nødvendighed. Undervejs har han stået totalt alene udsat for chikane af produktionsselskabet, der fik lukket ned for hans podcast og fra DR, som advarede kilder mod at udtale sig til ham. Desuden måtte han leve med at skulle svare på et vedholdende rygte om, at Janni Spies havde betalt ham for indsatsen.
Samtidig har Thomas Falbe med en - selv for DR - uhørt arrogance konsekvent afvist kritikken uden på noget tidspunkt at forholde sig konkret til den.
Det bliver spændende, om kommissionen ender med at bakke op om Falbe og produktionsselskabet Laud Peoples mantra om, at al kritik er helt og aldeles grundløs.
Eller om Bo Østlund kommer i spil til Cavling-prisen.
Jeg hælder mest til det sidste.