24.dk: “DKs sjoveste onlineavis”

24.dk, som åbner i dag, skal være Danmarks mest underholdende webavis, fortæller webjournalist Anders Emil Møller, som har været med til at udvikle sitet.

24.dk, som åbner i dag, skal være Danmarks mest underholdende webavis, fortæller webjournalist Anders Emil Møller, som har været med til at udvikle sitet.

Journalisten bad Anders Emil Møller fortælle, hvorfor 24.dk ikke ligner andre danske onlineaviser.

"Udgangspunkt var, at vi ikke ville konkurrere med de andre aviser i koncernen, JP, Politiken og Ekstra Bladet, som leverer de bedste "aviser" på nettet med hurtige nyheder.

Vi gik en anden vej og så i stedet på, hvad der virker bedst på nettets præmisser. Vi besøgte sociale sider som MySpace, Flickr og Youtube og stillede os selv det spørgsmål: Hvordan kan man få det sociale aspekt til at smelte sammen med et nyhedsmedie. Vi skal jo ikke bare lave et nyt MySpace, men vi vil væk fra den klassiske tradition med, at aviser præsenterer, og brugerne konsumerer."

Fortæl lidt om, hvad der møder én på 24.dk?

"Vi har lavet en meget overskuelig forside. Nettet er jo uudtømmeligt, og der er en tendens til, at man fylder på, bare fordi man kan. Politiken.dks forside fylder 7 A4-ark og har flere hundrede indgange. 24.dk fylder kun ét skærmbillede. For vi tror på, at overskuelighed og prioriterede historier virker bedst. Derfor vil dagens to hovedhistorier været udstyret med store billeder, så ingen er i tvivl om, hvad 24timer fokuserer på i dag.

Når folk så klikker sig ind til historierne, vil vi gerne tilbyde lidt ekstra lir. Og her tænker jeg ikke på de mange ekstra dokumenter, man har en tendens til at fylde på historier, fordi pladsen er ubegrænset – domsafsigelser, excelark osv. Vi vil hellere have ting, som aktiverer folk på en underholdende måde. Små flash-spil for eksempel."

Men den slags kræver ressourcer. Har I dem?

"Vi ved endnu ikke, hvor høje omdrejninger vi kan komme op i. Men generelt kan man vel sige, at vi vil være bevidste om, at et netmedie ikke kun bliver bedre af, at man ansætter nye journalister – flashprogrammører kan for eksempel også bidrage."

I gør meget ud af, at brugerne skal være med til at lave indholdet. Hvordan skal det ske?

"Vi har åbnet for, at man kan kommentere på alle artikler. Og det seneste indlæg kommer til at lægge øverst i modsætning til sædvanen. Vi håber, at folk derfor vil forholde sig mere til artiklerne end til hinandens indlæg, så det ikke ender i indspist debat. Samtidig kan brugerne lægge billeder, lyd og video direkte ind i kommentarfelterne, og det håber vi på, folk vil benytte sig af."

I nøjes ikke med at håbe – I har indført et belønningssystem?

"Ja, vi synes, det er fair, at når brugerne har brugt tid på at lave et indlæg, så giver vi noget tilbage. Derfor har vi lavet et pointsystem, hvor gode indlæg præmieres med "sec," som så kan veksles til præmier. For eksempel giver vi et vist antal sec til brugere, som opretter en profil. Og så er tanken, at vores præmier skal være af en sådan karakter, at de har en ekstra værdi udover den kontante. Det kan for eksempel være billetter til en forpremiere eller andre ting, man ikke umiddelbart kan skaffe sig på andre måder."

Hvad er jeres målsætning

"Vi vil gerne være den bedst besøgte gratisavis på nettet, men vi starter ydmygt – foreløbig skal vi lige have vores domænenavn til at slå igennem, så alle folk kan komme ind på sitet. I første omgang satser vi på at blive den sjoveste netavis. Generelt har gratisaviserne jo haft det svært på nettet, hvor de betalte dagblade jo også er gratis. Så vi skal lige nogle måneder frem, før vi er parate til at opstille mere konkrete mål."

Anders Emil Møller udgør sammen med webredaktør Gert K. Nielsen arbejdsgruppen bag 24.dk, som har premiere as we speak.