24 blade layoutes i udlandet

I iveren efter at spare lønkroner i den pressede magasinbranche har både Aller, JSL Media og senest Egmont besluttet at flytte layout til udlandet. Erfaringerne er blandede, men tendensen klar. Outsourcing af layout vinder frem. Bonnier afviser ikke at følge trop

Egmonts beslutning om at outsource store dele af layoutet på alle husets magasiner og ugeblade til et bureau i Vietnam har skabt debat og bekymring. Der er tale om den hidtil største outsourcing af magasinlayout i Danmark. Men det bliver næppe den sidste ifølge Allers magasindirektør. 

»Det her er fremtiden. At vi outsourcer assistentarbejdet, mens vi fortsat har brug for de tunge grafiske kompetencer og profiler her i huset til at udvikle, innovere og skabe nye produkter både digitalt og på print,« siger Charlotte Riparbelli.

Med Egmonts 12 udgivelser på vej til Vietnam er der ifølge Journalistens kortlægning minimum 24 danske magasiner og ugeblade, som bliver delvist layoutet i udlandet.

Aller sendte hovedparten af layoutet på tre magasiner til Letland i 2010. Siden har de sendt endnu et magasin og to ugeblade den vej. Og yderligere et magasin er på vej.

»Vi er i gang med et projekt med et helt nyt magasin, hvor en del af layoutet også bliver rykket til Riga,« siger Charlotte Riparbelli.   

Hun vil dog ikke løfte sløret for, hvilket slags magasin der er tale om. Og hun udelukker ikke, at layout på flere af Allers magasintitler i fremtiden vil ryge ud af landet.

13 layout-stillinger er blevet nedlagt hos Egmont og artdirectoren på Euroman efterfølgende fyret på grund af uenighed om strategien. Og mange i den grafiske branche sætter spørgsmålstegn ved, om man kan opretholde kvaliteten af det visuelle udtryk i magasinerne, når man sender hovedparten af siderne til fjerndistancelayout, med hvad der følger af sprogbarrierer og ekstra arbejdsgange og korrektur.

Men hos Aller afviser magasindirektøren den bekymring. Hun taler om udprægede positive erfaringer med det danskejede bureau i Letland. Forsiderne og de bærende opslag, der giver magasinerne deres eget dna, bliver fortsat holdt hjemme hos husets egne artdirectors. Men mellem 40 og 70 procent af siderne på de enkelte magasiner bliver layoutet i Letland.

»Vi har en dygtig samarbejdspartner i Letland, som kan noget, men ikke det hele. Der er tale om udfordrede nichemagasiner, som vi giver en livline. Det er en måde at få produktionsomkostningerne ned, så vi kan bevare nogle arbejdspladser i Danmark,« siger Charlotte Riparbelli.

Bøvlet opstart

Internt i Allers glashus på Fisketorvet i København var begejstringen for modellen til at overse i begyndelsen. 

»Opstartsfasen var bøvlet. Rent lavpraktisk gav udflytningen nogle ekstra arbejdsgange med rettelser frem og tilbage. Der var især i starten en udfordring med både en sprogbarriere og en kulturbarriere. Der sad nogle koordinatorer her i huset, som var frustrerede over, at de skulle bruge uforholdsmæssig megen tid på dialogen med folkene i Riga,« siger Jesper Bjerg, tillidsmand hos Aller og ad’er på damebladet Femina.  

Han understreger dog, at arbejdsgangen med årene er blevet mere glat og frustrationerne derfor mindre. 

Vigende indtægter i magasinbranchen er årsagen til bladhusenes store interesse for outsourcing af layout. Det generelle oplag følger dagbladenes bratte fald, og annonceindtægterne går samme vej.   

»Vi har hos Aller været på forkant i branchen og valgt at reducere omkostningerne i god tid, så overskudsgraden er intakt,« siger magasindirektør Charlotte Riparbelli. 

JSL Media:  »Det viste sig at blive en meget tung proces«

Ud over Aller har også det lille bladhus JSL-Media erfaring med outsourcing af layout. Husets seks magasintitler har siden begyndelsen af 2015 været delvist layoutet af et danskejet bureau i Estland.

Man har også prøvet som et forsøg at få layoutet alle sider i Golf Magasinet og Bådnyt i Estland. Men det blev hurtigt droppet.   

»Det viste sig at blive en meget tung proces. Det kræver simpelthen for mange ekstra korrektur-arbejdsgange i nogle artikeltyper, før man har et tilfredsstillende resultat. Det kunne måske stadig betale sig økonomisk. Men nogle steder er forskellen så lille, at man lige så godt kan tage det hjem igen,« siger Turid Fennefoss Nielsen, direktør i JSL-Media og chefredaktør på Nordjyske Medier, der ejer JSL Media.   

Hun nævner eksempelvis, at det ikke var holdbart at outsource layout af infografikker om gør det selv-arbejde i Bådnyt.

I dag bliver et sted mellem en tredjedel eller to tredjedele af siderne på de enkelte magasintitler layoutet i Estland. Det betyder, at JSL Media har skåret antallet af grafikere på redaktionen i Danmark fra fem til tre. 

»Vi har lavet en model med nogle mere standardiserede sider, som bliver lavet i Estland. Men forsiderne og de bærende reportager vil vi fortsat lave i tæt samarbejde herhjemme. Der er nogle ting, som vi har fundet ud af, at vi ikke kan slippe,« siger Turid Fennefoss Nielsen.

[[nid:34428]]

Besparelsen kan blive dyr

Det er ikke første gang, at JSL-Media har droppet at få layoutet et helt magasin i Baltikum. Første gang var i 2009. 

Dengang fik man lavet tre hele udgaver af Jagt, Vildt & Våben af Allers senere bureau i Letland.

»Det gik ikke så godt. De enkelte sider så fine ud. Men den samlede oplevelse var, at siderne kom til at ligne hinanden for meget, fordi det havde en tendens til at blive proppet ned i skabeloner,« siger Jesper Sehested Lund.

Han er stifter og tidligere ejer af JSL Media. Efter en række år med underskud solgte han virksomheden til Nordjyske Medier i 2014. Han er skeptisk over for udviklingen med outsourcing af layout.

Han overvejede i årene efter det droppede forsøg i 2009, om han skulle følge Allers eksempel og nøjes med at outsource dele af layoutet. Men han besluttede at lade helt være.  

»Sætter man sig ned og regner på det, kan fristelsen være stor. Men besparelsen kan gå hen og blive dyr. Jeg mente ikke, at det var risikoen værd. Der skal stadig hele tiden sidde nogen i Danmark og tjekke, at tingene passer ind i magasinet.«  

»I sin iver efter at spare penge på layout skal man passe på, at man ikke mister en del af magasinets sjæl og dna. For så er det begyndelsen på enden. En stor del af magasinoplevelsen og det produkt, folk køber, er det grafiske udtryk og design,« siger Jesper Sehested Lund. 

Bonnier holder indtil videre layoutet hjemme

Ud over Aller og Egmont er Bonnier den tredje store spiller i magasinbranchen herhjemme. Og den eneste, som endnu ikke har kastet sig over outsourcing af layout hverken hos Bonniers egne magasiner eller datterselskabet Benjamin.  

Bonnier og Benjamin har hidtil kun sendt mindre billedbehandlingsopgaver såsom fritskrabning ud af landet til Fjernøsten.

»Indtil videre synes vi, det fungerer godt at holde layoutet hjemme. På de fleste af vores blade er layoutet ret komplekst med mange infografikker eksempelvis hos Illustreret Videnskab. Det kræver meget tæt samspil mellem redigerende og layoutere,« siger Jens Henneberg, vicedirektør i Bonnier Publications.  

Men han afviser ikke, at Bonnier kommer til at følge i Allers og Egmonts fodspor.

»Vi har ingen konkrete planer om at outsource. Men vi lever i en verden, hvor tingene ændrer sig hurtigt. Vores layoutere skal ikke sove uroligt om natten, men omvendt kan jeg ikke garantere noget.« 

»Vi er også presset på indtægter, så vi skal hele tiden finde nye måder at reducere omkostningerne på. Vi har effektiviseret, så vi i dag har betydeligt færre layoutere end tidligere. Det kan lade sig gøre med en blanding af skabelonlayout, nye redaktionelle it-systemer, og ved at vi også nogle gange vælger mere simple løsninger,« siger Jens Henneberg.  

»Der er et voldsomt indtjeningspres på magasiner i disse år. Vi er ikke støttede medier, men underlagt barske markedsrealiteter. Det er vigtigt, at journalister og andre interessenter forstår det. Hvis indtægterne svigter, må vi skære i omkostningerne. Det er ret simpelt,« siger Jens Henneberg. 

0 Kommentarer